
Avustajakoiran työpäivä täynnä touhua
Rovaniemeläisellä Marja Hukkasella on avustajakoirana 4-vuotias labradorinnoutaja Zia. Yhteistyö sujuu saumattomasti sekä kotona että liikenteessä. Avustajakoiran hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa sen työkyvyn ylläpitoa. Töiden vastapainoksi Zia saa vapaalla viettää koiramaista aikaa.
Avustajakoiria on Suomessa tällä hetkellä vain noin 70. Koiria valmistuu vuosittain 4-7 kpl ja hakijoita on moninkertainen määrä. Nykyisellä koiramäärällä tavanomainen jonotusaika on noin 2-7 vuotta. Zia on käyttölinjainen labradorinnoutaja, joka on työskennellyt jo pari vuotta Marjan tukena. Marjalla on ollut avustajakoira aiemminkin, joten yhteistyö koiran kanssa on tuttua.
”Zia nostaa minulle tavaroita, hakee puhelimen, auttaa riisumisessa, ottaa pyykkiä koneesta, avaa ja sulkee ovia, laittaa roskan roskikseen tai muun tavaran sille kuuluvalle paikalle. Se kantaa mielellään tavaroita suussaan, lisäksi Zialla on myös selkäreput kevyiden tavaroiden kantamiseen. Se osaa myös sulkea vetolaatikoita sekä tilata hissin, painaa liikennevaloissa nappia sekä sytyttää ja sammuttaa valoja”, Marja kertoo.
Luonnollinen E-vitamiini kokeilussa
Marja antoi Zialle Vetcaren luonnollista E-vitamiina tukemaan jaksamista ja hoitamaan turkkia. Zian turkki on aina ollut melko ohut esimerkiksi mahan alta. Luonnollinen E-vitamiini imeytyy parhaiten ja sitä tarvitsevat erityisesti aktiiviset koirat.
”Huomasin, että Zian tassukarvat ovat kasvaneet tassun pohjissa kovasti. Se näyttäisi olevan seurausta muutaman viikon E-vitamiinin käytöstä, sillä muutos on tapahtunut samaan aikaan”, Marja kuvailee.
Ilmiö sopii E-vitamiiniin, koska sen on todettu vaikuttavan turkin ja ihon kuntoon. Koiran elimistö ei pysty itse tuottamaan E-vitamiinia, joten sitä on hyvä antaa täydennysrehun muodossa.
”Zia on rauhallinen ja keskittyvä koira. Se hoitaa työnsä hienosti, mutta on myös oikea läheisyyden haluinen mussukka, nukkuu kainalossa ja pysyy mielellään lähellä. Sen lempiasioita kesäisin on uiminen. Lisäksi tykkäämme käydä yhdessä metsälenkeillä. Vastapainona töille liikkuminen luonnossa ja vapaalla olo on tosi tärkeää avustajakoiralle”, Marja kertoo.
Avustajakoiran kanssa lenkkeillään tosiaan säällä kuin säällä muutama tunti päivässä. Taajamassa Marja lenkkeilyttää koiraa joko pyörätuolilla tai sähkömopolla.
Miten avustajakoira koulutetaan?
Koirat saavat avustajakoirakoululla paljon erilaisia taitoja. Marja pystyy myös itse opettamaan innokkaalle koiralle lisää asioita.
”Koirien koulutus aloitetaan jo pennusta pitäen. Koulutus kestää noin 2 vuotta. Axxell Brusabyssä koirat ovat eläintenhoitajaoppilailla hoitokoirina. Oppilaat ja koirat ovat arkipäivisin koulussa omilla tunneillaan. Vapaa-ajat koira kulkee oman hoitajansa mukana ja asuu hänen kanssaan. Koulutuksen aikana koiran täytyy läpäistä luonnetesti ja terveystarkastukset, jolla kartoitetaan koiran sopivuutta avustajakoiran työhön. Noin 2-vuotiaana koira osallistuu Invalidiliiton järjestämään käyttöönottokokeeseen, jonka läpäistyään koira saa virallisen avustajakoirastatuksen ja avustajakoiraliivit käyttöönsä. Tämän jälkeen alkaa koiran ja käyttäjän yhteinen elämä, jossa avustajakoira on toimintarajoitteisen ihmisen arjen apu, tuki ja tietenkin myös ystävä”, Marja sanoo.
Avustajakoirakot osallistuvat joka toinen vuosi Invalidiliiton järjestämään osaamisarvioon, jonka tarkoitus on varmistaa, että koirakon yhteistyö on sujuvaa ja käyttäjä saa koiraltaan tarvitsemansa avun. Avustajakoiratoiminnalla ei ole Suomessa julkista rahoitusta. Toiminta rahoitetaan avustuksilla ja lahjoitusvaroin. Stea tukee avustajakoiratoimintaa. Avustajakoiratoiminnassa on mukana Invalidiliitto ry, koiria kouluttavana tahona Axxell Brusaby sekä avustajakoirakäyttäjien yhdistys Avustajakoira – Assistenthund ry.
Avustajakoira tarvitsee yhtä lailla tavallista huolenpitoa
”Lapsuudessani perheessämme oli kaksi kultaistanoutajaa. 17–vuotiaana hain avustajakoiraa ja sainkin kahden vuoden odotuksen jälkeen. Oli yllätys, miten suuri apu avustajakoirasta todella on”, Marja sanoo.
Vaikka avustajakoirasta on paljon apua ja iloa, on Marjan mukaan kuitenkin muistettava, että se tarvitsee normaalit ulkoilut ja muun huolenpidon aivan kuin kuka tahansa koira. Avustajakoiran hoidosta ja huolenpidosta vastaa avustajakoiran käyttäjä itse.
”Avustajakoiran hoito ja sen kaikista koiramaisista tarpeista huolehtiminen on kuitenkin mielestäni pieni hinta kaikesta siitä avusta, ilosta ja tuesta, jonka Zia minulle päivittäin tarjoaa. Jokaisella koirakolla on myös oma tukihenkilö eli peesari, joka voi tarvittaessa auttaa joissakin asioissa”, Marja kertoo.

Lisätietoja luonnollisesta E-vitamiinista:
https://www.vetcare.fi/wp-content/uploads/E-vitamiini-PE-esite-A7.pdf
Lisätietoa avustajakoirista:
www.avustajakoira.fi