• Tietoisku

  E-vitamiini pitää koiran vireessä

  Pauliina Kaivonen työskentelee Eläinsairaala Turussa hallintojohtajana. Hänellä on ekonomin ja oikeustradenomin koulutus, mutta rakkaus koiriin sai opiskelemaan myös eläintenkouluttajaksi ja koirahierojaksi.

  Pauliinalla on tällä hetkellä kotona vuonna 2014 syntynyt työlinjainen paimenkoira Muija, rodultaan workingkelpie. Muija on Pauliinan ensimmäinen koira ja sen kanssa on tehty paljon. Erityisesti paimennusta Muijan kanssa on tehty melkein päivittäin ja Muija onkin suorittanut poikkeuksellisesti jo 15 kuukauden ikäisenä Suomen Paimenkoirayhdistyksen perusratakokeet sekä naudoilla että lampailla menestyksekkäästi.

  “Workingkelpie on Suomessa harvinaisempi rotu. Se on pääasiassa työpaimenkoira, joka paimentaa lampaita, nautoja ja vuohia. Sen aktiivisuuden ja monipuolisuuden takia se on oiva kaveri myös eri harrastuslajeihin”, Pauliina kertoo.

  “Meillä on lähistöllä useita tiloja, joissa olemme käyneet paimentamassa karjaa ja tekemässä maatilan töitä, kuten eläinten laidunsiirtoja. Muija on nuoresta asti myös etsinyt kadonneita karjaeläimiä. Kerran esimerkiksi vasikka oli ollut jopa 2 viikkoa kadoksissa ja Muija löysi sen lopulta 12 kilometrin päästä navetasta”, Pauliina sanoo.

  Aktiivinen koira joutuu koetukselle

  Rotuna workingkelpie on hyvin aktiivinen ja työkoirana sen täytyty kestää pitkiä päiviä ja jaksaa lukemattomia työtunteja.

  ”Minulle on erityisen tärkeää, että vain terveitä koiria jalostetaan. Jalostukseen käytettävillä koirilla pitäisi olla kuvattuina vähintään kyynärät, lonkat, selkä ja silmät sekä sydän tarkistettuna,” Pauliina kommentoi.

  Koska workingkelpie on niin aktiivinen ja tekevä koira, sattuu myös onnettomuuksia.

  ”Kaksi pässiä pääsi puskemaan lampolan sisätöissä koirani kylkeen jokin aika sitten. Harmittava tapaturma aiheutti Muijalle kylkeen ruhjeita ja veti kropan pahasti jumiin sekä kalvo- että lihastasolla. Koirani terveyttä huolletaan säännöllisesti fysioterapeutilla sekä osteopaatilla. Hieron myös koiraa itse”, Pauliina toteaa.

  Palautumista tuettava täydennysrehulla

  Erityisesti palautumiseen ja yleiseen vastustuskykyyn täytyy kiinnittää huomiota työkoirien kanssa. Pauliinan kokemuksen mukaan E-vitamiinilla on niihin suuri merkitys.

  ”Kun koira joutuu fyysisesti sekä henkisesti koville, tarvitaan hyvää ravintoa ja täydennysrehuja, joista E-vitamiini on luontaisena antioksidanttina todella tärkeä koiran jaksamisen kannalta. Ruokin koiraani ainoastaan raakaruoalla, jota täydennän E:n lisäksi sinkillä, B-vitamiinilla, D-vitamiinilla ja omegaöljyillä. Raakaruoka on pääsääntöisesti hyvälaatuista lihaa, sisäelimiä, silakoita, vähän luita ja hiukan sopivaa kuitua suoliston toimintaa varten”, Pauliina sanoo.

  ”Meillä E-vitamiinilisä toimii yleisen vastustuskyvyn ylläpitäjänä, auttaa pitkäkestoisissa ja nopeissakin fyysisissä rasituksissa sekä elimistön stressin käsittelyssä. Oman osansa lasken E-vitamiinin tekevän myös palautumisessa rankoista suorituksista.”

  Pauliina valmistaa ja juottaa koiralleen kesällä ennen pitkiä kuumia työpäiviä E-vitamiinipitoisen nesteytysjuoman. Sen avulla hän on havainnut koiran suorituskyvyn keston nousevan selkeästi.