• Tarinat

  Entistä parempaa hoitoa eläimille Hesyn uusissa tiloissa

  Hesy eli Helsingin Eläinsuojeluyhdistys muutti viime syksynä uusiin upeisiin tiloihin Helsingin Konalaan.  Eläimille saatiin isommat, modernit tilat ja eläinten hoitajille paremmat olosuhteet työskennellä eläinten hyväksi. Vapaaehtoistyöntekijät voivat myös paremmin käydä seurustelemassa arkojen kissojen kanssa, joita totutetaan ihmisiin.

  ”Pakilan vanhoissa tiloissa meillä ei ollut lainkaan varastotilaa ja siivoaminenkin oli ahtaissa tiloissa hankalaa. Nyt kaikki tavarat on saatu varastoon ja ihmiset mahtuvat toimimaan paljon paremmin. Meillä Hesyssä on työssä 13 henkilöä ja toiminnanjohtaja”, johtava eläintenhoitaja Marika Stillman kertoo.

  Hesyn tiloissa kissat asuvat lasihuoneissa, jotka on kalustettu kodinomaisesti, jotta ne tottuisi jälleen kotioloihin. Vapaaehtoistyöntekijät mahtuvat hyvin kissojen huoneisiin seurustelemaan.

  Hesyn tiloissa on Stillmanin mukaan harvoin alle 60 kissaa, joten isommille tiloille oli todella tarve. Nyt on mahdollisuuksia auttaa kissoja entistä paremmin.

  Hesyn uudet tilat

  Kevät tuo kiireen – kissoja löytyy koiria enemmän

  ”Kevät on kiireisintä aikaa, jolloin autamme myös maakunnissa olevia eläinsuojeluyhdistyksiä. Enää ei ole niinkään kesäkissoja, vaan kissoja päästetään vapaaksi luontoon jo ennen lomia. Ajatellaan, että kissa pärjää ulkona itsekseen. Juhannuksen kohdilla näkyy piikki kissojen lisääntymisessä. Ne eivät ole niin kutsuttuja villejä populaatiokissoja, vaan tottuneet elämään ihmisten kanssa kodeissa”, Stillman kertoo.

  Koiria löytyy Suomessa vähemmän vapaana. Marika Stillman muistuttaa, että koiran hankinta ei ole yhtä helppoa kuin kissan, joten sillä on vaikutuksensa koiran pitoon. Jos kissoistakin maksettaisiin tuntuvampi hinta, niiden hankintaa harkittaisiin varmasti tarkkaan.

  ”Tiettyä rotua haluava joutuu maksamaan koirasta paljon ja odottamaankin pennun saamista. Kissoja on saatavilla myös ilmaiseksi. Kissa pitäisi aina leikkauttaa, koska se lisääntyy helposti. Pentuja voi tulla jopa 4 kuukauden välein”, Stillman toteaa.

  Hesyn tiloissa on viime aikoina ollut keskimäärin 6-10 koiraa kerrallaan. Koirapaikkoja löytyy kuitenkin 16. Koirat ovat usein huostaanotettuja.

  ”Täysikasvuiset koirat eivät saa kovin nopeasti uutta kotia, sillä niillä voi olla käytöshaasteita. Silloin Hesyn työntekijät tekevät ison pohjatyön, jotta luottamus ihmiseen palautuu. Pennut saavat kyllä heti kodin, mutta niitä tuleekin harvoin”, Stillman sanoo.

  Tyypillisiä terveystoimenpiteitä

  Hallaöiden jälkeen löytökissoilla on paljon flunssaa ja vatsavaivoja. Kissat ovat koiria herkempiä paleltumaan. Tassut ja korvat ovat usein hoidon tarpeessa. Koirien terveyshaasteita taas saattavat olla ihosairaudet tai ylipainoisilla nivelrikko.

  Hesyn hoidossa kissat madotetaan, rokotetaan, tunnusmerkitään ja leikataan. Kun kissan muut mahdolliset sairaudet on hoidettu, sille aletaan etsiä uutta kotia. Kaneille ja koirille tehdään samat toimenpiteet.

  Huonokuntoisen turkin hoitoon Hesyllä on käytetty Vetcaren Viacutan-rasvahappovalmistetta, joka sisältää omega-3 ja omega-6 rasvahappoja. Se toimii Marika Stillmanin mukaan hyvin, jos turkki hilseilee tai karvaa lähtee allergian, atooppisuuden tai pelokkuuden takia. Samoin Viacutan toimii kuiviin tai paleltuneisiin tassuihin. Ruokavalion kunnostamisella on myös suuri rooli Hesyn löytöeläinten hoidossa.

  Vetcare on toimittanut muitakin tuotteita Hesyn käyttöön.

  Vetcare Korvapuhdistetta käytetään enemmän kissoilla, joiden korvissa saattaa olla tulehduksia. Samaa korvapuhdistetta käytetään myös ihopoimujen ja anturoiden välien puhdistamiseen, sillä se tehoaa bakteereihin ja hiivoihin.

  Vetcaren Canikur Pro pasta –täydennysrehu sopii sekä kissoille että koirille vatsan ollessa löysällä.

  Some-kissa Amorin tarina

  Muuton aikaan Hesyllä esiintyi some-kanavissa Amoriksi nimetty kissa. Kaunis valkoinen ja sinisilmäinen Amor löytyi viime kesänä vain kuuden viikon ikäisenä, laihana ja huonokuntoisena.  Se oli kuitenkin hyvin ihmisläheinen, Stillmanin mukaan suorastaan ”halittava pusukone”. Kissaa päätettiin alkaa hoitamaan sinnikkäästi yksi vaiva kerrallaan. Muutamien viikkojen päästä pentu alkoi toipua.

  ”Ei olisi uskonut miten kissa muuttui. Se sai kodin ja on käynyt kyläilemässäkin Hesyllä valjaissaan. Kissan omistajaa ei löytynyt, mutta onneksi uusi hyvä koti löytyi. Tämä tapaus osoitti todella, miten hoito kannattaa.”

  Johtava eläintenhoitaja Marika Stillman on työskennellyt 12 vuotta Hesyllä. ”Palkkatyö ja elämäntapa yhdistyvät työssä mukavasti. Olen aina hoitanut kissanpentuja. Esimiestyön aloitin täällä vasta vuonna 2017.”

  Lisätietoja: https://www.hesy.fi

  https://www.vetcare.fi/hoito-ohjeet/viacutan-plus-lemmikin-iho-tarvitsee-rasvahappoja/

  https://www.vetcare.fi/tuote/canikur-pro-pasta-taydennysrehu-15-ml/