• Tarinat

  Eteläkärjen eläinsuojeluyhdistyksessä vaalitaan kissan terveyttä

  “Kissan adoptointi löytöeläintalosta on aina eläinsuojeluteko. Ei voi olla varmaa, onko kissa terve, eikä voi täysin tietää, millaisen kaverin saa. Me pyrimme kuitenkin aina hoitamaan löytökissan ennen luovutusta uuteen kotiin mahdollisimman hyvään kuntoon”, Heidi Nordlund Eteläkärjen eläinsuojeluyhdistyksestä eli EKSYstä kertoo.

  Viime vuosina kissapopulaatioiden lisääntyessä adoptointien merkitys on korostunut. Kissoille pyritään aina etsimään uusi koti. 

  “Me yritämme pienellä porukalla eteenpäin, viimeiset vuodet olleet todella kiireisiä, koska olemme ottaneet kiinni ja hoitaneet lukuisia populaatiokissoja”, Heidi kertoo.

  “Etenkin, jos kyseessä on ulkoileva kissa, se täytyy leikkauttaa ja tunnistusmerkitä sekä myös rekisteröidä merkintä. Jos kissa karkaa, niin omistaja saadaan rekisteröinnin ansiosta nopeasti selville. Vapaana ulkoilua en tosin kissoille suosittele, valjastelu ja ulkohäkki taas ovat erittäin suositeltavia”, Heidi toteaa.

  Ilmoita aina pentueesta luonnossa

  Heidi kannustaa aina ilmoittamaan paikalliselle löytöeläintalolle ja / tai eläinsuojeluyhdistykselle, jos villejä pentueita löytyy luonnosta. Mitä nuorempana pennut saadaan kiinni, sitä paremmin ne saadaan kesyiksi ja perheisiin soveltuviksi. Kissoja voi löytyä esimerkiksi ladoista tai ulkovarastojen lattian alta, jonne emo on tehnyt pesän.

  “Yleensä pentueita alkaa tulla touko-kesäkuussa. Nyt leuto talvi on aikaistanut pentueiden tuloa.”  

  Kissat laitetaan Heidin mukaan aina ensin eristyksiin. Niille tehdään terveystarkastus ja mahdolliset sairaudet hoidetaan. Sen jälkeen ne madotetaan, rokotetaan ja tunnistusmerkitään. Tulokkailla on usein ripuli. Tai ainakin vatsa voi mennä sekaisin, kun aloitetaan kunnollisen kissanruoan antaminen. Silloin Heidi ottaa usein käyttöön Vetcaren Canikur® Pro -valmisteen. Canikur Pro -tahna ylläpitää ja vahvistaa suoliston normaalia mikrobistoa.

  Kissanpentujen ripuli hallintaan Canikur Pro -tuotteella

  “Uusin tulokas painoi vain 750 grammaa tullessaan. Täällä se kasvoi nopeasti, kun ripuli saatiin laantumaan Canikur Pro -valmisteen avulla. Ruoan vaihto sekoittaa usein mahan. Siksi Canikur Pro:ta annetaan usein ennaltaehkäisevästi. Ulkokissat ovat ehkä saaneet vain hiiriä ja äidinmaitoa ravinnokseen, joten uuteen ravintoon täytyy totutella. 

  Heidi pitää Vetcaren Canikur Pro:ta superhyvänä tuotteena, koska sitä voi helposti ujuttaa eläimen ruokaan.

  Canikur Pro:ta käytetään Eksyssä kissoille myös matolääkityksen aikana, koska vahva matolääke aiheuttaa usein ripulia herkälle vatsalle. 

  “Olemme päässeet aika vähällä Canikurin käytön avulla. Canikur Pro on yksi lempituotteistani, se toimii kissoille tosi hyvin”, Heidi sanoo.

  Zylkéne helpottaa villikissan kesyyntymistä

  Myös Vetcaren Zylkéne on Heidi Nordlundille tuttu tuote.

  “Kevään ensimmäinen kiinniotettu pentu tuli tällä kertaa jo maaliskuussa. Sen ruokaan laitettiin Zylkéneä ja kissa kesyyntyi todella nopeasti. Aluksi kissa sähisi ja oli kovin pelokas. Tämä on tyypillistä, kun kissa ei ole aiemmin ollut ihmisten kanssa missään tekemisissä. Parissa päivässä se kuitenkin tyyntyi, vaikka oli selvästi jo yli 8 viikon ikäinen. Yleensä sen ikäisillä kesytys kestää hieman kauemmin”, Heidi kertoo.

  Heidi kokee, että Zylkéne auttaa eläintä löytämään omaa rohkeuttaan, kun mieli on tyynempi. 

  “Sijaiskotitoiminnassa näen usein pelokkaita ja jännittyneitä kissoja, jotka oppivat täällä kotihoidossa elämään ihmisten kanssa. Hyvänä apuna aluksi toimii Zylkéne. Myös sen käyttö on helppoa, sillä kapselin voi avata ruoan sekaan. Näiden kissojen kanssa onkin todella tärkeää, että tuote on helppo antaa. Jos joutuisin pakottamaan kissaa syömään, tulisi luottamuksessa taas takapakkia”, Heidi toteaa.

  Lue lisää Eteläkärjen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnasta: https://www.facebook.com/eksyry/

  Lisätietoa tuotteista: https://www.vetcare.fi/tuote/canikur-pro-pasta-taydennysrehu-15-ml, https://www.vetcare.fi/tuote/zylkene-75-mg