• Tarinat

    Flexadin lisää lystiä

    Virkeää ja hyväntuulisesti hörisevää Lysti-friisiä ei uskoisi 15-vuotiaaksi nivelrikkohevoseksi. Toisin kuitenkin oli vielä pari vuotta sitten, jolloin Lystin takavuohisista löytyi vääristä kavioasennoista johtuva nivelrikko.

    ”Lysti ei ontunut rikkoaan selkeästi missään vaiheessa, koska häneltä löytyy nivelmuutoksia molemmista takajaloista. Sen sijaan Lysti oli pitkään apea, tahmea ja haluton liikkumaan”, kertoo Lystin omistaja Johanna Lindblom.

    Ensimmäinen vuosi nivelrikko diagnoosin jälkeen oli vaikea. Lystin ongelmat kasaantuivat ja esiin nousi koko ajan vain uusia haasteita. Lysti oli kipeä ja kävelyttäminen eläinlääkärin ohjeen mukaan rennosti suoria uria pitkin oli haastavaa, sillä talvi oli pitkään lumeton ja jäinen.

    ”Jäisillä teillä liukastellessamme kävin usein itseni kanssa keskusteluja siitä, että miten pitkään on järkevää vielä yrittää ja milloin ollaan siinä pisteessä, että on aika päästää irti”, kertoo Johanna.

    Kuvaaja: Marjaana Tasala


    Viime kesä oli Lystin kuntoutuksessa käännekohta – silloin monet terveyteen liittyvät solmut lähtivät yksi toisensa jälkeen aukeamaan. ”Lystin kuntoutuminen on ollut monen tekijän summa. Yksi oleellinen tekijä tässä prosessissa on ollut se, että Grandströmin Jaska korjasi Lystin väärät kavioasennot. Se hieno työ käänsi Lystin lantion parempaan asentoon, hidastutti rikon etenemistä ja loi pohjan uudelle tavalle liikkua”, toteaa Johanna.

    Toinen merkittävä tekijä Lystin kuntoutuksessa on ollut oikeanlainen liikutus, jossa rasitustasoa on nostettu pikkuhiljaa. ”Kun Lysti oli fyysisesti heikoimmillaan, hän kävi vesijumpassa, jossa takaosaa saatiin veden avulla pehmeästi, mutta varmasti vahvistumaan. Meillä on myös tallin ympärillä hienot maastot, jossa olemme voineet tehdä pitkiä kävelylenkkejä ja vaihtelevia mäkitreenejä. Lisäksi olemme käyneet Lystin kanssa pitkään Tuire Kaimion valmennuksissa, joissa Lystiä on kuntoutettu monipuolisin harjoituksin niin selästä- kuin maastakäsin – ja aina Lystin ehdoilla”, kertoo Johanna.

    Kolmas tärkeä tekijä Lystin kuntoutuksessa on ollut nivelterveyttä tukeva ruokavalio. ”Lysti on ahne kylmäveritamma, joka lihoo jo ruohotupsun nähdessään. Siksi on ollut tärkeää valita hänelle aineenvaihduntaa tukeva ruokavalio, jossa on mm. mahdollisimman vähän sokeria ja tärkkelystä. Näin voidaan pyrkiä välttämään niveliä rasittavaa painonnousua”, toteaa Johanna.

    Lysti syö myös nivelterveyttä tukevia lisäravinteita. ”Lysti aloitti Equistro Flexadinin käytön reilu vuosi sitten ja jo pari kuukautta sen aloituksen jälkeen huomasin ensimmäiset selkeät muutokset Lystin liikkuvuudessa – eikä se ero ole jäänyt huomaamatta muiltakaan. Lysti muuttui Flexadinin aloituksen jälkeen eläväisemmäksi ja alkoi liikkumaan virkeämmin – välillä jopa niin virkeästi, että on laukannut yksin maastosta kotiin ja jättänyt ”hidasteen” metsään kävelemään”, kertoo Johanna nauraen.

    ”Olen myös saanut monilta Lystin pitkään tunteneilta ihmisiltä kommentteja, ettei Lysti ole koskaan liikkunut niin hyvin kuin nyt”, sanoo Johanna. ”Tosiasiahan tietenkin on, ettei nivelrikko koskaan poistu, eikä parane, eikä huomisen liikkeistä voi hevosten kanssa ikinä tietää. Mutta onneksi tänä päivänä on kuitenkin tarjolla niin paljon monipuolista osaamista, tehokkaita hoitomuotoja sekä pitkälle kehitettyjä nivelvalmisteita, ettei rikko enää automaattisesti tarkoita menolippua ikivihreille, vaan huolellisella hoidolla ja tehokkailla nivelvalmisteilla voidaan tukea nivelten toimintaa, lisätä liikkuvuutta – ja pärjätä rikon kanssa yllättävänkin hyvin”, toteaa Johanna lopuksi.

    Kuvaaja: Marjaana Tasala



    Lue myös artikkeli Uusi lähestymistapa nivelrikon hoitoon – immunologinen hoito

    Lisätietoa tuotteesta – Equistro Flexadin UC II