
Herkän hevosen mahavaivat – Connan tarina
Miten herkän hevosen mahavaivat saattavat oireilla ja miten niitä voidaan hoitaa? Minkälaisia eri menetelmiä on mahavaivojen ennaltaehkäisyyn? Edustusratsastajamme Johanna Pohjonen jakaa kanssamme hänen ykköshevosensa Connan mahatarinan.
Conna (Conner K) on 14-vuotias kenttähevonen. Se tuli meille 6-vuotiaana juniorivuosien hevoseksi, mutta osoittautui paljon enemmäksi: olemme nousseet yhdessä luokka luokalta ja tällä hetkellä teemme 4* kansainvälisiä kilpailuja.
Conna on äärimmäisen herkkä hevonen. Se on samaan aikaan Connan vahvuus, että heikkous. Hyvinkään hevossairaalan eläinlääkäri Jonna Jokisalo joskus ihmettelikin, miten se voi olla kenttähevonen. Kerran luulimme, että sille oli iskenyt joku akuutti selkäkipu, mutta sillä olikin finni satulahuovan alla……😊

Conna reagoi vähän joka asiaan, esimerkiksi tetanusrokotuksesta voi kehittyä paise. Connasta huomaa heti, jos sillä ei ole asiat oikein kohdallaan. Näin oli myös silloin, kun sen mahavaivat tulivat ilmi.
Hevosen mahavaivojen oireet ja niiden tutkiminen
Mennään muutama vuosi taaksepäin. Connan oikea laukka huononi vähitellen ja ihmettelimme sitä kovasti. Mahavaivat eivät tulleet edes mieleen. Nyt viisaampana katson takaisin ja ymmärrän, että vaivoja oli jo aiemminkin – edellisinä vuosina.
Veimme Connan Hyvinkäälle ja siellä osattiin epäillä mahahaavaa heti, kun mainitsimme oikean laukan huonontumisen. Emme olleet tienneet, että oikea laukka voisi huonontua mahaongelmien takia. Olimme yrittäneet katsoa asiaa monelta eri kantilta. Käytimme kiropraktikkoa, hierojaa jne., mutta he eivät löytäneet mitään syytä laukka-asiaan.
Hyvinkäällä Conna tähystettiin ja se jäi sinne paastoamaan yöksi. Conna rakastaa olla hoitohenkilökunnan keskipisteenä ja otti kaiken irti saamastaan huomiosta. Jonna tutki Connan tähystämällä ja ultraäänellä. Mahahaavahan siellä oli. Conna sai omepratzolilääkityksen.
Hevosen mahavaivojen hoito
Lääkitys alkoi vaikuttaa huomattavasti parin viikon kuluttua. Se olisi varmasti vaikuttanut nopeamminkin, mutta tilanne oli päässyt jo pahaksi. Conna aikoi olla vähitellen iloisempi, ratsastettavuus parani ja Connan käytös alkoi tulla normaaliksi. Connasta tuli taas oma itsensä.
Connaa seurattiin vielä muutaman kerran klinikalla, jotta masu oli varmasti kunnossa. Conna rakasti näitä reissuja, koska se sai kovasti huomiota ja hellyyttä. Maha myös tähystettiin uudestaan kontrollina. Kaikki oli kunnossa.
Hevosen mahavaivojen ennaltaehkäisy
Connan kanssa pitää olla todella tarkka management-asioissa. Se on tärkein asia mahahaavan ehkäisyssä. Nyt kun hoidamme hevoset itse aamusta iltaan, on helppoa pitää management Connalle sopivana. Sillä pitää olla pientä pureksittavaa koko ajan ja sen pitää olla hyvällä tuulella. Meillä heinät annetaan kolme kertaa päivässä, vaikka se on hyvin epätyypillistä Saksassa.
Conna tykkää rutiineista, eikä se halua olla tarhassa huonolla ilmalla. Luulen myös, että Conna on tyytyväinen Saksan leutoon talveen. Se ei tykännyt liukkaista keleistä. Connan kanssa ei voi kilpailla koko kisakautta putkeen. Ainoastaan sopivasti ja välttäen pitkiä toistuvia matkoja. Kesällä pitää olla myös kunnon breikki kisojen välissä.
Olen myös tarkka siitä, mitä Connan suuhun laitetaan. Heinän pitää olla laadukasta, koska se on hevosen tärkein ruoka. Kaikki käyttämäni täydennysrehut ovat Equistro-sarjasta ja voin olla varma niiden laadusta ja puhtaudesta.
Mahavaivojen tunnistaminen helpottunut
Nyt olen oppinut lukemaan Connaa ja tiedän heti, kun lääkitys kannattaa aloittaa. Nykyään Connan kanssa on itse asiassa helppoa, se kun näyttää heti mahavaivansa. Joku muu hevonen voisi peittää ne ja tilanne voisi päästä pahenemaan – jopa ähkyksi asti.
Kisahevosen työ on tietysti kisata, eikä sitä voi välttää, vaikka se on tietysti joskus stressaavaakin. Tämä aiheuttaa luonnollisesti haasteita hoitamiselle. Tärkeimmät oppini Connan kanssa ovat kiteytettynä tässä, toivottavasti vinkeistäni on muillekin apua:
- Opi tuntemaan hevosesi, jotta tiedät milloin se on kipeä.
- Ennaltaehkäise! Mahavaivojen hoitaminen on paljon vaikeampaa!
- Kisoja kohtuudella!
- Hevosen management kuntoon!
- Kiinnitä ravinnon laatuun paljon huomiota: hyvää heinää ja laadukkaita täydennysrehuja.