• Pararatsastaja Lilli Vehmas ja Masu
  Tarinat

  Zylkene Equine kokemuksia

  Tamman keväinen virittyminen, muutto tai kilpahevosen yllättävä tauolle jääminen. Haasteet ovat monet, mutta tilanteiden helpottamiskeino yhteneväinen. Edustusratsastajamme Lilli Vehmas kilpailee para- ja kouluratsastuksessa. Lipizzanhevonen Maestoso Madam on Lillin omistama kilparatsu, ja tässä artikkelissa Lilli kertoo Zylkene Equine kokemuksia ja sen käytöstä luonteikkaan tamman elämässä.

  Tumma lipizzatamma Maestoso Madam eli tuttavallisemmin Masu on luonteeltaan pirskahteleva ilopilleri ja sen päätyö on toimia kisakumppanina minulle pararatsastuksessa ja kouluratsastuksessa. Masu on reaktiivinen ja herkkä, niin hyvässä kuin pahassa. Masun varustekaapista löytyykin vakiotuotteena aina varalla Zylkeneä, jota on laajasti hyödynnetty kisakauden ulkopuolella monessa käänteessä. Se on hyödyllisyydeltään ja monikäyttöisyydeltään painonsa arvoinen kultaa ja ehkä vielä ripauksen päälle. 

  Zylkene tuo turvaa

  Zylkene on hevosenomistajan unelma: apukeino, jolla ei ole laisinkaan haittoja, pelkkiä hyötyjä. Erityisen miellyttävän siitä tekee se, ettei se sedatoi hevosta, vaan hevonen on oma varmajalkainen itsensä, oikeastaan paras versio itsestään. Zylkene tekee hevoselle turvallisen ja hyvän olon poistaen ei-toivottuja oireita kuten pelokkuutta, ylireagointia ja tuskastuneisuutta. Poikkeuksellisissa tilanteissa hevonen voi Zylkenen ansiosta kohdata haasteet rohkeasti ja rauhallisesti.

  Turvallisuus on minulle erityisen tärkeää, koska itseltäni löytyy jo entuudestaan vino pino vammoja, jotka osaltaan tekevät minusta haavoittuvaisemman. Lisäkolhuja ei ole varaa ottaa, ja Zylkenestä onkin ollut apua turhien riskien eliminoinnissa.

  Zylkene Equine kokemuksia: tamma ja kevät

  Kevättalvella monet tammanomistajat tunnistavat ilmiön: kun valon määrä lisääntyy, alkavat hormonit hyrrätä ja tuntuu, kuin tamma olisi vaihtunut tynnyrilliseen dynamiittia. 

  Suomen olosuhteissa ilman maneesia treenaava joutuu yleensä aina kohtaamaan pienen jääkauden suunnilleen samoihin aikoihin kevättalvella. Usein se tarkoittaa, että hevosen kanssa voi työskennellä vain käynnissä. Kokeilimme Zylkeneä ensimmäisen kerran nimenomaan eräänä keväänä, kun Masu teki vuotuisen muutoksen tuskastuneeksi hormonihiireksi. Se kaipasi vauhtia ja kunnon treenin antamaa järkevää tapaa purkaa kerääntynyttä energiaa, mutta olosuhteet estivät sen. Zylkene-kuuri toi kaivatun rauhan, ja pääsimme tyytyväisen tamman kanssa turvallisesti jääkauden yli. 

  Tyytyväinen tamma – ikionnellinen omistaja! 

  Otamme Zylkenen käyttöön tarvittaessa joka kevät. Jos silmät alkaa pyörähdellä kuin hedelmäpelillä ja kaula jännittyy ylös potentiaalisia uhkia tähystävään periskooppiasentoon pönöttämään, sujautamme omenanmakuisen jauheen mysliannokseen tehden siitä samalla vielä piirun verran herkullisempaa. 

  Zylkene muutoissa ja arjen haasteissa mukana

  Masu suhtautuu uusiin ympäristöihin mutkattomasti eikä juurikaan anna ulospäin merkkejä stressaantumisesta. Muuttaminen ja talliympäristön vaihtuminen on kuitenkin iso mullistus hevosen elämässä, ja jos pystyn helposti tekemään siitä hevoselle vielä miellyttävämmän kokemuksen, niin tokihan sen teen. Masu aloittaa Zylkene-kuurin jo ennen muuttoa ja syö sitä ensimmäiset päivät uudessa paikassa. 

  Erään muuton teimme ratsastaen ja oli onni, että Masu oli saanut Zylkenensä, nimittäin matkalla tapahtui eräänlainen ”läheltä piti”- tilanne. Keli oli sateinen, ja auto ohitti meidät takaapäin varmasti likelle yleisrajoituksen sallimaa 80 km/h vauhtia. Auto loiskutti lätäköstä isossa kaaressa vettä meidän kohdallamme ja osa siitä osui Masun kavioille. Masulla ei tainnut edes korva heilahtaa! Siinä oli kyllä elementit tapahtua ihan mitä vain. Masu on tottunut autoihin, mutta varpaille vettä sylkevä vauhtihirmu on asia erikseen. Normaalisti tällaisessa tilanteessa Masu saattaisi lähteä vähintään yhtä komeassa kaaressa kuin vesi roiskui.

  Uusi lauma

  Laumaelämä sisältää monia riskejä, jotka eivät aina ole järkevin vaihtoehto aktiivisessa kilpailukäytössä olevalle hevoselle. Masu pääsi poikkeuksellisena vuonna 2020 pitkästä aikaa kokeilemaan laumaelämää kilpailutoiminnan ollessa vaillinaista ja koronan uhan vuoksi meidän osalta pääsääntöisesti poissuljettua. 

  Luonnollisesti uuteen laumaan totuteltiin ensin viikosta kahteen vierekkäin tarhattuina, ja totuttelussa hyödynnettiin Zylkenen apua. Zylkenen avulla laumaan menot sujuivat Masun osalta paljon paremmin kuin ennakkoon odotin. Masu oli oma itsensä kommunikoiden selkeästi, mitä mielen päällä on. Zylkenen tuoman varmuuden ja turvallisuuden tunteen myötä sen parhaat puolet olivat myös vahvasti nähtävillä: Lämmin suhtautuminen toisiin ja haluttomuus vahingoittaa toisia. Upeat eleet tehtiin varovaisuutta noudattaen, ettei vaan satu mitään.

  Totuttelu uuteen laumaan sujui Masulta lämpimässä hengessä

  Nopea vaikutus hevosen käyttäytymiseen

  Olen huomannut, että Masulla vaste Zylkene Equineen tulee hyvin nopeasti. Pystymme käyttämään Zylkeneä aina tarvittaessa täsmäaseena rauhoittamaan hevosen käytöstä ja turvaamaan tilannetta. Tammana olemisen haasteisiin liittyy myös se, että Masun tallikavereina on vain ruunia. Universumin ylikuningattarena Masu kokee siis olevansa vastuussa poikien turvallisuudesta. 

  Talviaikaan Masu saa hetkeä ennen kengitystä Zylkenensä, koska valvontayhteys alamaisiin katkeaa, kun tallin ovi on pidettävä suljettuna. Kaikilla osapuolilla eli Masulla, kengittäjällä ja minulla, on huikean paljon mukavampaa, kun Masulta poistuu Zylkenen myötä tarve huudella, kuikuilla ikkunoihin, kuopsuttaa ja hääräillä.

  Aktiivisen hevosen tauolle jäämisen tuska

  Olemme kisanneet työskentelyä rakastavan Masun kanssa kaikilla kotimaisilla tasoilla seurakisoista kansallisiin. Iloisia onnistumisiakin on matkalle osunut. Kun meillä Hämeessä järjestettiin Suomen ensimmäiset Aluemestaruudet pararatsastuksessa vuonna 2018, oli meillä ilo ja kunnia olla ensimmäinen ratsukko, joka mestaruuden saavutti. Kesällä 2019 teimme debyyttimme pararatsastuksen SM-kilpailuissa ollen kaikkien luokitusten yhteistuloksissa neljänsiä tehden omassa IV-ryhmässämme toiseksi parhaan tuloksen. 

  Samana vuonna loppukesästä Masu joutui jäämään tauolle suoraan kesken aktiivisen kisakauden. Masu sai pienen venähdysvamman etujalkaansa ja siirtyi suoraan aktiivisesta treenistä toipilaaksi. Nopea muutos päivärytmissä on haastava liikkumaan tottuneelle ja sitä rakastavalle hevoselle. 

  Heti varhaisessa vaiheessa helpotimme tauolle jäämisen tuskaa Zylkenellä. Masusta tulee herkästi melko hätäinen ja tuskastuneen oloinen, jos se ei pääse säännöllisesti liikkumaan ja työskentelemään yhdessä. Se on perusluonteeltaan utelias ja reaktiivinen. Tällaiselle hevoselle on ihan turha sanoa, että nyt pitää olla rauhassa, että jalka saa parantua!

  Yhteistä elämää meillä on takana jo viitisentoista vuotta ja siinä ajassa on Masun vauhdikas ja mielenkiintoinen maailma tullut hyvin tutuksi. Varsinkin jänteisiin liittyvät erilaiset vammat ovat yleisesti ottaen hevosten kanssa haastavia. Luonnollinen varoitusjärjestelmä eli kiputuntemukset, jotka saavat hevosen itse varomaan tuntuvat katoavan suhteellisen nopeasti, mutta jänne tarvitsee pitkän ajan kuntoutuakseen kunnolla.

  Käsiteltävyyttä toipilaan arkeen Zylkene Equinella

  Masu sai kuureittain Zylkeneä kuntoutuksensa aikana ja pääsi alusta asti normaalisti ulkoilemaan. Toipilasajan varhaisina hetkinä pystyi huoletta tarhaamaan hevosta, kun se oli silmin nähden tyytyväisen ja rauhallisen oloinen. Vaikutus hevosen käytökseen näkyi todella nopeasti. Alun tuskastuneisuus ja levottomuus väistyivät vauhdilla Zylkenen aloituksen myötä. 

  Masu on aina nauttinut myös ihmisten seurasta ja ollut varsin hauskaa seuraa käsiteltäessä, mutta jos se ei pääse säännöllisesti liikkumaan tulee siitä herkästi vähän sellainen hössöttävä tättähäärä, joka saattaa koheltaa aiheuttaen riskitilanteita. Zylkenen kanssa Masu pysyy omana itsenään ja on todella paljon miellyttävämpää seuraa. Myös tallityöntekijät antoivat arjen sujumisesta positiivisia kommentteja ja huomasivat hyödyt.

  Rentoutta liikuntaan

  Masun kuntoutuksessa lisättiin kävelymäärää asteittain. Molempien mielekkyyden säilyttämiseksi maastokävelyt olivat ratkaisevia. Huomasin merkittävän eron kävelyillä luonnonhelmassa riippuen siitä, oliko Masu saanut Zylkeneä vai ei. Kun Masu oli syönyt aamuruoan mukana Zylkeneä, se oli maastossa oma miellyttävä itsensä. Se oli utelias ja tutkaili ympäristöä korvat hörössä kiinnostuneena, mutta sen käytös pysyi rauhallisena. Kun Zylkene oli tauolla, Masu säpsähteli ikään kuin valmistautuen pakoasentoon. Ne kävelyt olivat myös satulan yläpuolelle kaikkea muuta kuin rentouttavia. 

  Kuntoutusajan kokemuksissa korostui selkeästi se, että Zylkenen kanssa Masu on fiksu, tyytyväinen ja onnellinen oma itsensä. Samanlainen kuin se on aktiivisessa liikutuksessa.

  Olemme olleet Vetcare Finlandin yhteistyöratsukko jo vuosien ajan. Yhteistyö on ollut meille monella tapaa merkityksellistä ja mahdollistanut kilpailemisen. Lisäksi on ollut mahtavaa yhteistyön myötä kartuttaa tietämystä, miten moninaisilla tavoilla eläimen hyvinvointia ja terveyttä voi tukea! Nyt tietopankista löytyy loistava ratkaisu myös todella moneen erilaiseen tilanteeseen, joissa hevoselle tarvitsee tarjoilla vähän turvallisuutta ja rohkaisua. 

  On aika vaikea löytää sanoja kuvaamaan sitä helpotusta mikä hevosenomistajan mielen valtaa esimerkiksi juuri kuntoutuksen yhteydessä, kun tietää, että hevosella on hyvä olla ja se pääsee rauhassa toipumaan! 

  Tutustuminen Zylkeneen on myös merkittävästi parantanut uudenvuoden viettoa kotona. Nimittäin nykyään Masun lisäksi paukkuarat koirat ja kissat saavat heille tarkoitettua Zylkeneä. Vuodenvaihtuminen on nykyään rakettien paukkeesta huolimatta huomattavan paljon leppoisampi kokemus!

  Zylkene Equine

  Zylkene Equine on täydennysrehu, jota voidaan käyttää vähentämään hevosen reaktioita kuormittavissa tilanteissa. Zylkeneä voidaan käyttää lyhytkestoisten sekä pitkäkestoisten ongelmatilanteiden yhteydessä.

  Lyhytkestoisia ongelmatilanteita voivat olla esimerkiksi

  • Koppilepo 

  • Nopeatahtinen tauolle jääminen aktiivisesta työnteosta

  • Kuljetukset

  • Eläinlääkärin tai kengittäjän käynnit

  • Ympäristön ja lauman muutokset

  • Varsan vieroitus

  Pitempikestoisten ongelmatilanteiden yhteydessä Zylkeneä voidaan hyödyntää esimerkiksi yhdistettynä hevosen käytösterapiaan. Tällaisia pidempään jatkuvia ongelmatilanteita ovat esimerkiksi

  • Ongelmakäyttäytyminen (kuten karsinakävely, kutominen) ja muut käsittelyongelmat

  • Ylireagointi arkisiin tapahtumiin ja ärsykkeisiin, kuten äänet tai visuaaliset kohteet ym.

  Annosteluohjeet ja tarkemmat tiedot voit lukea täältä https://www.vetcare.fi/tuote/zylkene-equine-1000-mg/