• Tietoisku

    Hevosen kuljetus – valmistautuminen ja matkanteko

    Hevosen kuljetus on toiminta, joka vaatii hyvää suunnittelua. Etenkin pitempiin reissuihin kannattaa hevosen kanssa matkustamiseen valmistautua huolella, jotta hevonen saapuu perille pirteänä ja hyvävointisena. Pitämällä hevosesta matkan varrella hyvää huolta, pystytään myös välttämään hevosen sairastuminen vakavaan hevosen matkakuumeeseen.

    Edustusratsastajamme Veera Paloheimo on matkaillut hevosensa Wolle Wolkensteinin kanssa pitkiä matkoja jo monta kertaa. Tässä artikkelissa Veera jakaa vinkkejä ja kokemuksiaan siitä, miten hän pitää Wollesta huolta pidemmillä reissuilla.

    Hevosen kuljetus – Valmistautuminen

    “Aloitamme matkan suunnittelun hyvissä ajoin. Noin kuukautta tai vähintään kolme viikkoa ennen matkan alkua suunnittelemme matkasuunnitelman ja kartoitamme löytyisikö Wollelle samalle matkalla matkakaveria. Wollen mielestä on kivempi, jos matkassa on mukana joku hevosystävä.

    On tärkeää, että pysähdymme tarpeeksi usein, jotta sekä Wolle, että me ihmiset saamme levätä. Äidilläni on hyvät kontaktit, ja vuosien varrella pysähdyspaikkoja on kertynyt. Ennen rutinoituneemmat tiimikaverini neuvoivat, mitkä pysähdyspaikat ovat hyviä. Nykyään meillä on usein yhteinen WhatsApp-ryhmä niiden kanssa jotka ovat lähdössä esimerkiksi samalle kilpailupaikalle. Ryhmässä jaetaan infoa tauko- ja pysähtymispaikoista. Kavereita autetaan, ja rutinoituneemmat jakavat mielellään tietoaan.

    Wollen valmistautumisrutiinit ennen matkaa riippuvat matkan pituudesta. Jos ollaan lähdössä kilpailumatkalle, niin viimeinen viikko ennen kilpailuja treenataan yleensä pari kertaa valmentajan kanssa, mutta muuten käydään maastossa ja liikutan Wollea monipuolisesti. Ennen kisoja on turhaa lähteä ylisuorittamaan – tärkeintä on pitää Wollen mieli virkeänä ja huolehtia, että matkustusta edeltävä viikko ei ole liian rankka.

    Matkustuspäivänä pyrin taluttamaan ja juoksuttamaan Wollen ennen lähtöä, jotta se on kehostaan vetreä ennen kuin se joutuu seisomaan paikoillaan pidemmän ajan.

    Hevosen kuljetuksen aikana

    Matkan aikana pysähdytään vähintään neljän tunnin välein, jolloin pidetään puolen tunnin juottotaukoja. Hevoset saavat laittaa päänsä alas ja juoda, mikä on todella tärkeä toimenpide hevosen matkakuumeen ennaltaehkäisemisessä. Päivässä ajetaan 5-10 tuntia.

    Equistro Elytaan on kehitetty lisäämään juomista, ylläpitämään nestetasapainoa ja helpottamaan palautumista.


    Yöt levätään ennakkoon varatuilla talleilla, jossa liikutan myös Wollea kevyesti. Matkan lähdetään yleensä heti aamusta, kun ei ole niin kuuma. Keski-Euroopan kisareissuilla ollaan lähdetty matkaan jo kolmelta yöllä, ettei vaan juututtaisi ruuhkiin paahtavassa lämmössä.

    Matkan aikana seuraillaan, että hevosilla on kaikki hyvin, ja että ne pysyvät rauhallisina. Me pyritään pääsemään perille mahdollisimman lähelle varsinaista kilpailupaikkaa jo pari päivää ennen kilpailujen alkamista. Näin hevosilla on pari päivää palautumisaikaa ennen vetchekkiä.

    Ruokinta pysyy normaalina matkustuspäivään asti. Pitkinä matkustuspäivinä Wolle ei saa väkirehuja ollenkaan. Kasteltua heinää on koko ajan tarjolla matkustuksen aikana. Ennen matkaa ja matkan aikana huolehdin erityisesti Wollen nesteytyksestä. Equistro Elytaanin avulla Wolle juo enemmän ja sen suolatasapaino pysyy hyvänä. Sekoitan sitä mash-veteen. Vettä voi maustaa myös porkkanalla tai melassilla.

    Wollella on mahdollisimman vähän päällä, kun matkustetaan. Kesällä se matkustaa ilman loimea. Lyhyillä matkoilla sillä on jaloissa Back On Track suojat ja bootsit, mutta esimerkiksi laivamatkojen aikana riisun siltä BOT-suojat. Ne saattavat muuten lämmittää ja turvottaa jalkoja. 

    Olen tarkka ilmanvaihdon kanssa. Kesällä mahdollinen tuuletin saa pyöriä, ja talvellakin meillä saattaa olla ikkuna auki. Mieluummin loimitan enemmän, ettei autossa ole tunkkainen ja liian kostea ilma.

    Hevosen kuljetuksen jälkeen

    Kun saavutaan perille, on tärkeää, että hevonen saa levätä tarpeeksi. Pitää muistaa, että se on matkustanut pitkälle. Ekoina päivinä liikutetaan kevyesti, kävellään maasta ja selästä. Varmistan, että hevonen varmasti juo.

    Wolle on jo 19-vuotias, joten olen erityisen tarkka, ettei matkustuspäivistä tule liian pitkiä. Ajetaan hissukseen, pysähdytään paljon ja annan sille tarpeeksi lepoa matkan aikana sekä sen jälkeen. Matkustetaan hevosen ehdoilla.

    Veeran ja Wollen arkea pystyt seuraamaan heidän IG-tilin kautta @teampaloheimo