Hevosen maha
15. elokuuta 2016

Hevosen mahan hyvinvointi

Mahahaava on yleinen sairaus kaikilla hevosilla. Diagnoosi tehdään gastroskopian eli mahalaukun tähystyksen avulla. Muutoksia nähdään yleisimmin mahalaukun limakalvoilla, mutta myös ruokatorven ja ohutsuolen alkuosan limakalvoille voi kehittyä haavaumia.

Katso myös: Terveen hevosen elämä jakso 1 – Hevosen mahavaivat: Oireet, tutkimus ja hoito

Stressi mahahaavan taustalla

Useissa tutkimuksissa on todettu, että kilpailevista ja valmennettavista hevosista jopa 50-90% on mahahaava. Näillä hevosilla psyykkinen ja fyysinen stressi ovat selkeästi syynä mahahaavan syntyyn. Kuitenkin myös harrastehevosilla ja varsoilla mahahaava on yleinen ongelma. Stressin lisäksi mahahaavariskiä lisäävät mm. vähäinen korsirehun (heinä) määrä, harvat ruokintakerrat, kuljetus, muut sairaudet, paastottaminen, tietyt lääkitykset ja kipu.

Useimmiten haavaumat eivät aiheuta selviä kliinisiä oireita tai oireita ei osata yhdistää mahahaavaan. Hevosen omistajan on vaikea huomata ongelmaa, sillä oireilu on usein lievää. Omistaja saattaa huomata eron vasta, kun hevonen on taas kunnossa. Ensisijainen hoito on stressitilanteiden välttäminen ja ruokinnan sekä liikunnan tasapainottaminen. Hevoselle tulisi antaa hyvälaatuista korsirehua mahdollisimman monta kertaa päivässä. Laiduntaminen mukavassa laumassa on suositeltavaa.

Tamma ja varsa laitumella - Pronutrin

Vatsallaan reagoivan hevosen oireita

Varsojen oireet:

  • ripuli

  • kasvun hidastuminen

  • huono karva

  • pullea vatsa

  • ähkyoireet

  • selällään makaaminen

  • lisääntynyt syljeneritys

Aikuisen hevosen oireet:

  • väsymys

  • huono suoritus

  • ruokahaluttomuus

  • toistuvat ähkyoireet

  • hampaiden narskuttelu

  • muutokset käytöksessä tai mielialassa

Equitop Pronutrin® vatsallaan reagoivalle hevoselle

Equitop Pronutrin® on hevosen vatsavaivojen tukihoitoon kehitetty täydennysrehu, joka yhdessä hyvän hoidon kanssa tukee mahalaukun limakalvon toimintaa. Mahalaukun limakalvoa suojaavat mekanismit ovat normaalisti tasapainossa ja suojaavat vatsahapon syövyttäviltä ominaisuuksilta. Vatsan herkkä tasapaino voi kuitenkin häiriintyä väärän ruokinnan tai fyysisen ja psyykkisen rasituksen seurauksena. Tämä voi vaurioittaa vatsan limakalvoa ja vakavimmillaan aiheuttaa mahahaavan.

Equitop Pronutrinia® suositellaan hevosille, joilla on riski saada mahahaava, sekä tukihoidoksi niille, joille eläinlääkäri on määrännyt mahahaavahoidon. Pronutrin soveltuu käytettäväksi myös ruokinnan muutosten yhteydessä sekä pitkien matkojen yhteydessä ja varsan vieroituksessa. Hyötyjä saavutetaan usein myös suojatessa vatsaa esim. kipu- tai mikrobi- tai loishäätöön tarkoitettujen lääkehoitojen aikaan.

Equitop Pronutrin

Kuinka Equitop Pronutrin® toimii?

Equitop Pronutrin®-rakeiden sisältämä ainutlaatuinen pektiinikuidun, lesitiinin ja glyserolin yhdistelmä on nimeltään Apolectol®. Lesitiini vahvistaa suoliston hydrofobista (vettähylkivää) pintakerrosta¹ ², kun taas pektiini tasapainottaa suojaavaa limakalvokerrosta¹ ². Tämän lisäksi pektiini lisää vatsan puskurointikykyä sekä nostaa vatsan sisällön pH:ta. Lesitiinin hydrofobisia ominaisuuksia on parannettu lisäämällä glyserolia.

Pronutrin annostelu aloitetaan muutama päivä ennen tilannetta, jota hevosen tiedetään jännittävän (kuljetus, kilpailu tms.). Annostelua jatketaan vielä muutama päivä tilanteen jälkeen. Kilpailu- ja valmennuskaudella vatsan tukihoitoa saatetaan tarvita koko ajan. Jos hevonen oireilee vatsallaan jatkuvasti, voidaan Pronutrin pitää mukana päivittäisessä ruokinnassa. Annos voidaan laskea tasolle, jolla oireet pysyvät poissa.

Lähteet:

¹ A.Kurinets, L.M. Lichtenberg (1993): Ulcer healing in Rats treated with Aspirin (ASA) compared with a Complex of ASA ans Phosphatidylcholine (PC). Gastroenterology: Vol 112, 4, p A186

² SLauffs (1998): Behandlung von Magenschleimhautläsion beim Pferd mit Pronutrin® – kliniche und gastroskopische Untersuchungen.Med.Disp.Tierätzliche Hochschule Hannover