• Tarinat

  Hevosen nivelrikko – Janni Martikaisen ja Cornandon tarina

  Janni Martikaisen Cornandolla oli nivelrikko jo silloin, kun se siirtyi Martikaisen perheen omistukseen. Se ei ole kuitenkaan estänyt ratsukon menestymistä edes kansainvälisellä tasolla. Juttelimme Jannin kanssa hänen suhtautumisestaan nivelrikkoon, miten nivelrikko vaikuttaa Cornandon elämään ja miten hän hoitaa hevosensa nivelrikkoa.

  Hevosen nivelrikko – tapaus Cornando

  “Jo ostotarkastuksessa kävi ilmi, että Cornandolla on nivelrikkoa molempien etujalkojen vuohisissa. Nivelrikko todettiin röntgenkuvilla. Myyjä ei ollut nivelrikosta tietoinen.
  Cornando oli ostotarkastushetkellä 14-vuotias. Siltä oltiin otettu 7-vuotiaana röntgenkuvat vuohisista, jonka avulla pystyttiin toteamaan, että seitsemän vuoden aikana nivelrikko ei ollut kehittynyt mihinkään suuntaan.”

  “Lisäksi tiesimme, että Cornando on koulutettu pitkälle. Se oli pysynyt aktiivisena ja hyvässä kunnossa. Tämä loi uskoa, että hevonen pystyy suorittamaan myös nivelrikon kanssa. Nivelrikko näkyi myös hinnassa”

  Hevosen nivelrikko – hoito

  Huomioin hevoseni nivelrikon päivittäisessä hoidossa. Huolehdin, että se käyttää Back on Track yösuojia, jotka edistävät verenkiertoa. Ratsastuksen aikana pidän pinteleitä, jotka antavat mielestäni hyvin tukea jalalle. 

  Kylmään Cornandon jalkoja huolellisesti jokaisen ratsastuskerran jälkeen.

  Aktiivisen kilpailukauden aikana saatan tuntemuksieni mukaan käyttää magneetti-  ja biolight hoitoja. Seuraan Cornandon jalkojen terveyttä todella tarkkaan, etteivät ne lämpöile tai kerää ylimääräistä nestettä. Jos niissä on jotain poikkeavaa, reagoin siihen heti.

  Myös ruokinta on suunniteltu tukemaan Cornandon nivelterveyttä. Equistro Flexadinea olemme syöttäneet vuodesta 2018 asti. Silloin nivelrikko oireili kengitysvirheen takia. Vakuutuin tuotteen tutkituista tehosta, ja luin muiden ihmisten hyvistä kokemuksia.

  Ratsastuksessa olen todella tarkka alku- ja loppukävelyjen kanssa. Kuulustelen tarkkaan Cornandon sen päiväistä kuntoa, ja en harjoittele täysillä, ellei se tunnu hyvältä. Luotan tunteeseeni ja intuitiooni. Tunnen Cornandon jo todella hyvin, ja haluan treenata sen ehdoilla.

  Cornando on käyttänyt Equistro Flexadinea jo vuodesta 2018.

  Hevosen nivelrikko – ennaltaehkäisy

  “Teen kaikkeni, jotta Cornando pysyisi kunnossa ja ettei nivelrikko ala oireilemaan. Siksi käytän paljon aikaa ennakointiin, koska sillä pystymme pitämään oireilun poissa. 

  Kengityksellä on iso vaikutus nivelrikkoon ja sen etenemiseen. Cornando kengitetään 5-6 viikon välein. Onnekseni meillä on kengittäjänä Lee Canham, joka tekee todella hyvää työtä. Joskus joudutaan viilaamaan kavioiden asentoa. Silloin seuraillaan röntgenkuvien avulla, ettei nivelrikko vaan ala etenemään. Hyödynnämme röntgenkuvia muutenkin, jotta pystymme tarkistamaan, että kavioasennot ja linjat ovat optimaaliset.

  Nivelrikko tarkistetaan myös vähintään kaksi kertaa vuodessa eläinlääkäreiden toimesta.

  Nivelrikko rajoittaa kyllä minun ja Cornandon tekemistä. Cornando ei ole ikinä ontunut nivelrikkoaan, mutta tunnen selkään, että sen liikkumisesta tulee nihkeää ja halutonta. 

  Nivelrikon takia en ole kilpaillut kaikissa kisoissa joissa olisin halunnut. Olen myös joskus joutunut jättämään valmennuskertoja välistä, kun Cornando ei ole tuntunut aivan omalta itseltään. Kilpailuissa varmistan aina etukäteen, minkälaiset pohjat ovat. Olen joskus jättänyt starttaamattakin, kun pohja ei ole ollut tarpeeksi hyvä. Treenaaminen ja kilpaileminen pitää aina tapahtua hevosen ehdoilla – se on tärkeintä.

  Jannin ja Cornandon elämää pystyt seuraamaan Instagramissa @janni.dressage

  Terveen Hevosen Elämä-sarjassa löytyy jakso koskien hevosen niveliä. Siinä eläinlääkäri Laura Muilu puhuu hevosen nivelvaivoista – oireista, hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Pääset katsomaan jaksoa tämän linkin kautta: https://www.youtube.com/watch?v=xVKyIRK-HT4