• Hevosten hammashoidon uudet tuulet

    Hevosten hammashoito on kehittynyt viime vuosina paljon. Enää ei puhuta hammaspiikkien raspauksesta vaan suun ja hampaiden kokonaisvaltaisesta tutkimisesta. Vaikka hevosen hampaiden anatomia poikkeaa täysin esim. kissoista ja koirista, ihmisistä puhumattakaan, ovat hevosten hammassairaudet kuitenkin pitkälti samankaltaisia, esim. purentaviat, ientulehdukset, hammaslohkeamat, karies, juuritulehdukset jne.

    Hammassairaudet ovat hyvin yleisiä hevosilla. Kivuliaat ja hoitoa vaativat hammasperäiset ongelmat jäävät usein huomaamatta, sillä saalis- ja pakoeläimenä hevonen on erittäin taitava piilottamaan oireet. Yleensä jos oireita esiintyy, on tilanne jo aika pitkällä. Tyypillisiä hammasongelmiin liittyviä oireita on hidastunut syöminen, rehun asettelu suussa tai sen tiputtelu, heinän kastelu veteen syödessä tai kuolaimen vastustelu, kuolaimeen pureminen, pään heiluttelu tai toispuoleinen sierainvuoto.

    Jokaisen hevosen suu ja hampaat tulisikin tarkastaa n. 6 kk välein (nuorilla ja vanhoilla jopa useammin). Hyvä tutkimus tehdään rauhoitetulle hevoselle suun huuhtelun jälkeen suunavaajaa, hyvää valoa, peiliä ja koettimia käyttäen. Rauhoittaminen on usein tarpeen, jotta hampaiden jokainen väli ja pinta saadaan viimeisintä hammasta myöten tutkittua kunnolla. Yleensä esim. diastemat eli hammasvälitulehdukset ja niihin liittyvät kivuliaat ientaskut sijaitsevat viimeisimpien hampaiden välissä ja jäävät helposti huomaamatta, jos hevonen vastustelee tutkimusta. Tällaiset löydökset on tärkeä saada diagnosoitua ja hoidettua, sillä ne ovat murtuneen hampaan lisäksi kivuliaimpia tiloja hevosen suussa.

    Tänä päivänä hevosten hampaita voidaan hoitaa laadukkaasti hampaita säästäen. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeisimpien tutkimustulosten perusteella hevosten hampaiden hoidossa mm. kariespaikkaukset ja juurihoidot ovat perusteltuja. Tiedetään että esimerkiksi infundibulaarinen karies tulee lopuksi pitkälle edetessään halkaisemaan hampaan, jolloin ainoa hoitovaihtoehto on hampaan poisto. Hammas voidaan kuitenkin säästää, kun se paikataan riittävän ajoissa. Jotta paikkaaminen tapahtuu riittävän ajoissa, on tärkeää, että karies tunnistetaan riittävän ajoissa.

    ELL Leena Karma on hakenut runsaasti oppia hevosten hampaiden hoitoon eri puolilta maailmaa. Hän myös kouluttaa yhdessä eläinlääkäri Katja Lappalaisen kanssa kotimaassa kollegoitaan. Lue lisää http://www.porvoonhevosklinikka.fi/