• Koiran korvatulehdus ei viihdy puhtaassa korvassa

  Eläinlääkärin vinkki:
  Puhdista koiran korvista eläinlääkärin ohjeen mukaan ennen lääkkeen antoa vaikku ja eritteet. Vaikku suojaa bakteereita ja estää tarvittavan hoidon tehoamisen.

  Hoito-ohje

  Koiran korvatulehdus ei viihdy puhtaassa korvassa

  Etenkin koirilla ulkokorvantulehdukset ovat tavallisia. Niille altistavat esimerkiksi ihotulehdukset, allergiat, haava, ulkokorvan rakenne (esimerkiksi roikkuvat korvat), karvan määrä korvassa, kilpirauhasen vajaatoiminta tai korvapunkkitartunta.

  Jos lemmikkisi on raapinut korvaansa esimerkiksi atooppisen ihon vuoksi, saattaa se tulehtua. Bakteerit ja mahdollinen hiiva valtaavat korvan. Terveellä iholla näin ei tapahtuisi. Korvan puhdistaminen säännöllisesti vähentää tulehdusriskiä.

  Korvatulehdukseen kannattaa puuttua nopeasti, sillä pitkään jatkunut tulehdus aiheuttaa korvassa muutoksia, kuten ihon paksuuntumista sekä poimuuntumista, jotka taas ylläpitävät väli- ja sisäkorvantulehdusta.

  Miten tunnistat korvatulehduksen?

  Lemmikin keinot saada korvatulehduksen aiheuttama kipu pois, ovat vähissä ilman ihmisen apua. Jotta tulehdus voitaisiin hoitaa tehokkaasti, täytyy se ensin havaita ja löytää sen aiheuttaja.

  Tyypillisesti eläin ravistelee päätään ja raapii korvaansa. Lisäksi se saattaa kallistaa päätään kipeän korvan puolelle. Korva on kosketusarka ja siitä voi vuotaa pahalta haisevaa eritettä.

  Korvalehden iho on saattanut myös rikkoontua raapimisesta, jolloin siihen voi syntyä pahka.

  Eläinlääkäri tähystää korvan ja ottaa siitä näytteen. Lääkärin tutkimuksen avulla saadaan tietää tulehduksen aiheuttaja ja löydetään oikeanlainen antibiootti.

  Miten hoidat ja ennaltaehkäiset lemmikin korvatulehdusta?

  Älä päästä lemmikkisi korvatulehdusta kroonistumaan, vaan hoida se lääkärin ohjeiden mukaan ajoissa. Jotta mahdolliset korvatipat pääsisivät tehoamaan tulehtuneessa korvassa, on korvan puhdistaminen sille tarkoitetulla aineella tarpeen. Poista siis mahdollinen erite ja lika korvasta ennen tippojen laittamista Vetcaren Korvapuhdisteella.

  Puhdista korvia niin kauan kuin lääkekuuri on käynnissä tai korvat ovat tulehtuneet. Joillekin lemmikeille korvatulehdus kroonistuu tai toistuu usein. Silloin korvia kannattaa puhdistaa säännöllisesti koko lemmikin elämän ajan. Puhtaat korvat pysyvät paremmin terveinä. Kun vaikku on poistettu, bakteerit eivät lisäänny helposti.

  Korvatulehduksen paraneminen täytyy aina varmistaa kontrollikäynnillä eläinlääkärillä.