• Koira ei hyppää – tunnista lemmikkisi nivelrikon oireet

  Eläinlääkärin vinkki:
  Rasittavat pitkät lenkit eivät ole nivelrikosta kärsivälle koiralle hyväksi. Tasainen liikunta pehmeällä alustalla päivittäin on hyväksi. Myös uinti on sopiva liikuntalaji, jos koira pitää vedestä.

  Hoito-ohje

  Nivelrikko on yksi tavallisimpia vaivoja varsinkin suurikokoisilla, ikääntyvillä koirilla. Taustalla voi olla koiralla kasvuhäiriö, rasitustekijät, loukkaantuminen, perinnöllinen sairaus tai kissalla jokin vastustuskyvyn heikkenemiseen iän myötä liittyvä tekijä. Nivelrikko voi esiintyä missä tahansa nivelessä, mutta koiralla tavallisimpia ovat lonkka-, kyynär-, polvi-, olka- ja selän alueen nivelrikot.

  Eikö kissa enää teroita kynsiään tai koira ei hyppää sohvalle?

  Nivelrikko on kissoilla ja koirilla alidiagnosoitu, kivulias sairaus. Sitä voi hoitaa, muttei parantaa. Usein vaiva jää kuitenkin huomaamatta. Hoitamaton kipu saattaa kroonistua. Tarkkaile lemmikkisi liikkumishalua, levollisuutta, seurallisuutta ja ruokahalua. Myös väsymys, innottomuus ja äksyily voivat johtua nivelrikon aiheuttamasta kivusta.

  Jos koirasi ei pysty varsinkaan rasituksen jälkeen hyppäämään tai kiipeämään normaalisti, voi kyseessä olla nivelrikko. Koira saattaa jopa ontua tai purra itseään. Kissa saattaa lisäksi hioa kynsiään vähemmän ja turkki voi olla takkuinen ja hilseinen. Tällaisten oireiden ilmestyessä, olisi lemmikki syytä viedä eläinlääkäriin tutkittavaksi. Hän ottaa tarvittaessa röntgenkuvat diagnoosia varten.

  Ennaltaehkäise ja hoida lemmikkisi nivelrikkoa ajoissa

  Vaikka nivelrikkoa ei voidakaan parantaa, voidaan vaivaa ennaltaehkäistä ja kipuoireita hoitaa monella tavalla. Joskus koiralle laitetaan proteesi tai turvaudutaan kirurgiseen hoitoon. Nivelvaivojen etenemistä voi hidastaa myös lääkkeellä. Tulehduskipulääkitystä käytetään kivun hallintaan ja tulehduksen vähentämiseen. Fysioterapiasta, akupunktiosta ja hieronnasta voi myös olla apua.

  Painonhallinta jo ajoissa voi ennaltaehkäistä nivelrikkoa ja myös helpottaa oireilua. Oikeanlainen, säännöllinen liikunta on tärkeää. Rasittavat pitkät lenkit eivät ole nivelrikosta kärsivälle koiralle hyväksi. Tasainen liikunta pehmeällä alustalla päivittäin on hyväksi. Myös uinti on sopiva liikuntalaji, jos koira pitää vedestä.

  Lemmikin ruokavalion tukena kannattaa käyttää täydennysrehuja eläinlääkärin suosituksen mukaan. Täydennysrehujen lisäksi nivelrikosta kärsiville koirille ja kissoille on olemassa erityisruokavaliot, jotka sisältävät nivelten hyvinvoinnille tärkeitä ravintoaineita, kuten ruston rakennusaineita.