• Hypokoiran työtä on ilmoittaa verensokerin vaihteluista.
  Tarinat

  Hypokoira Ellin tärkeä työ

  Olemme sivuillamme seuranneet Hannikan perhettä ja heidän hypokoiran, Ellin arkea. Tässä kirjoituksessa perheen äiti Susanna Hannikka kertoo tarkemmin hypokoirista ja niiden tärkeästä työstä.

  Hypokoira diabeetikon arjessa

  Vaikka nykyisin on monenlaisia teknisiä laitteita diabeetikon apuna arjessa, niin myös koira voi toimia loistavana apuna jokapäiväisessä elämässä. Usein Ellin nenä tietää jo reippaasti aiemmin mihin suuntaan verensokeri on matkalla. Monta ihmeellistä kertaa on koettu Ellin kanssa, kun Elli sitkeästi ilmaisee matalia tai korkeita sokereita ja mittarit kertovat aivan toista. Huippu hienoja hetkiä ne ovat, kun totuus tulee myös sensoreista ja perinteisestä mittarista. Ei voi kuin ihmetellä kuinka tarkka koiran nenä voikaan olla.

  Hypokoiran tarkka hajuaisti

  Usein Elli alkaa ilmaista, kun sokeri on lähtemässä laskuun. Silloin mittari voi näyttää vielä hyviä arvoja, mutta lasku voi joskus tapahtua todella nopeasti. Näissä tilanteissa on koirasta hieno apu, koska silloin tiedämme seurata sokeria tavallista tiheämmin. Ja niitäkin kertoja on lukuisia, kun ei olisi tullut mieleen mitata sokeria ollenkaan ja Elli tulee ja hoitaa. Nämä kerrat ovat yleensä sellaisia, että on suunnilleen tunti kulunut ateriainsuliinin pistämisestä. Usein insuliinin vaikutus on silloin voimakkaimmillaan ja jos huonosti käy, niin matalille mennään.

  Hypokoira hoitaa myös yöllä

  Elli oppi tunnistamaan matalan verensokerin noin kolme kuukautta sen jälkeen, kun koulutus oli alkanut. Kun Elli ilmaisi päivisin, niin noin puoli vuotta koulutuksen aloittamisen jälkeen tuli se hetki, kun Elli tuli yöllä herättämään. Ellihän ilmaisee kuonolla tökkien sääreen ja usein tekee myös kaikki muut temput, jotta Ani sen huomaa. Teini-ikäisellä kun ajatukset voivat olla täysin muualla, onneksi koirakin sen on huomannut.

  Kun koira on hajun oppinut, niin se myös herää siihen yöllä. Elli tepastelee vanhempien makuuhuoneeseen ja tulee sängyn viereen, nousee kahdelle tassulle seisomaan ja yleensä nuolaisee käteen. Jos ei heti siihen herää, niin tulee uudestaan ja nuuhkuttelee kasvoille, välillä onkin märkä kuono tullut tutuksi. Sitten lähdetään katsomaan mikä on tilanne, siinä vaiheessa Elli sitten alkaa tökkimään sääreen. Jos kovin matalilla mennään, silloin Elli saattaa hypätä Anin päälle sänkyyn. Elli kun on pieni koira, niin Ani ei siihen useinkaan herää, kun ei tahdo muutenkaan herätä öisin. Sitten onkin vuorossa kanafileet, esimerkiksi AniPuron kanan rintafileet toimivat erinomaisena palkkana. Ja samalla Ani juo mehun pillillä täysin unissaan.

  Ellistä on ollut hieno apu näihin öihin. Tässä kun on vanhempana jatkanut rikkonaisia öitä vauva-ajan jatkoksi jo kahdeksatta vuotta, niin välillä univaje todella tuntuu. Alkuun piti herätys laittaa yöllä, välillä moneenkin kertaan, jotta herää mittaamaan. Nyt pystytään ottamaan öisin rennommin ja luottamaan, että Elli tulee herättämään.

  Vaikka ensimmäisenä tulee hypohajun ilmaisun tärkeys, niin yhtä lailla korkeat sokerit ja niiden ajoissa hoitaminen on tosi tärkeää. Tässä kohtaa Elli on mahtava apu myös. Diabeetikon elämä kun on aika säännönmukaista ja jos normi arkeen tulee muutoksia, juhlia tai illalla syötyä jotain erikoisempaa, niin usein on todella vaikea miettiä insuliinin pistämiset ja ennakoida verensokerin metkuja. Kun sokeri nousee reippaasti yli 10, niin Elli tulee herättämään. Se on todella tärkeää, että sokerin saa laskettua aamun mennessä, koska olisi varsin jännittävää laittaa lapsi korkeilla sokereilla kouluun ja sitten pohtia koko päivä, että kuinka tässä lopulta käy.

  Hypokoira Elli työskentelee liivissä.
  Hypokoiran tunnistaa liivistä.

  Hypokoiran palkkaus

  Hypokoirina toimii monenlaisen rodun edustajia. Usein opas/avustajakoiraksi mielletään labradorinnoutajat. Mutta onneksi koiran nenä toimii muillakin roduilla. Elli kun on rodultaan pieni koira, niin välillä palkan kanssa tulee neuvotteluja. Ja on Elli joutunut laihdutuskuurillekin, tosin ei palkkauksesta johtuen, vaan tällöin perusruuasta on pitänyt lohkaista pala pois. Minkäs sille mahtaa, jos töitä riittää, niin eihän siitä voi palkasta silloin vähentää.

  Elli on tykästynyt kovasti AniPuron kanafileisiin. Välillä herkutellaan myös keitetyllä kielellä. Ja jos on oikein super ilmaisu ollut, niin kyllähän palkan pitää olla kohdillaan silloin. Välillä on kyllä käynyt huonosti ja esimerkiksi lenkillä ollessa on palkka sattunut jäämään väärän takin taskuihin. Siinä onkin selittämistä Ellille, kun ei palkkaa tipu. Sitten on kaikki muut kehut otettu käyttöön.

  Hypokoiran Ellillä on hyvä palkka, kanafileet.
  Hypokoiran Ellin palkkana toimii Anipuron kanafileet.

  Hypokoira Elli viettää maailman diabetespäivää 14.11.2019

  Joka vuosi vietetään maailman diabetespäivää 14.11, jonka tarkoituksena on järjestää erilaisia tilaisuuksia sekä tempauksia aiheen ympärillä. Maailman diabetespäivän tunnus on sininen ympyrä. Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO. Päivä on myös  insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Päivän kunniaksi paikalliset diabetesyhdistykset, hoitoyksiköt, apteekit, terveysalan oppilaitokset ja muut mahdolliset yhteistyötahot järjestävät erilaisia tilaisuuksia ja tempauksia.

  Hypokoira esillä Koiramessuilla 7.-8.12.2019

  Suomen suurinta koiratapahtumaa Koiramessuja vietetään Messukeskuksessa Helsingissä 7.-8.12.2019. Ohjelmassa on myös hyötykoiraluennot. Hyötykoirat ovat koiria, jotka voivat toimia henkilökohtaista apua tarvitsevien tukena sekä viranomaisten toiminnan apuna, koulutettuna tiettyihin tehtäviin. Hypokoira ry esittäytyy myös messuilla ja hypokoirasta on luento lauantaina 7.12. Lisää tietoa Hypokoirista löytyy hypokoira.fi sivustolta.

  Hypokoira Elliä puolestaan voi seurata sosiaalisen median kanavissa Facebookissa Hypokoira Elli sekä Instagramissa hypokoira_elli