• Tarinat

  Kahden koiran kanssa maailmalla

  Mia Niemi asuu kahden koiransa kanssa Indonesiassa. Perheessä on kaksi italianvinttikoiraa, Elvi ja Beata. Elvi on 3-vuotias ja Beata jo 13,5 vuoden kunnioitettavan iän saavuttanut.

  “Elvi on luonteeltaan ylivilkas, omalla tavallaan hullu riehuja, joka pelleilee ja hurmaa huumorillaan. Se seuraa ihmisiä joka paikkaan ja yleensä pyrkii aina syliin. Todellinen sylivauva. Beata taas on jo vanhuuttaan rauhoittunut. Se on sympaattinen ja ihmisrakas. Beata viihtyy Elviä enemmän omissa oloissaan. Aivan loistava tyyppi ja paras lohduttaja”, Mia Niemi kuvailee.

  Beatalla on Mian mukaan synnynnäinen sydänvika ja se on rajoittanut harrastuksia.

  “Elvin kanssa oli tarkoitus aloittaa maastojuoksut, mutta muutto ensin Australiaan ja sitten Indonesiaan lopetti ne haaveet. Täällä tuo laji ei olisi ollut mahdollinen. Elvi rakastaa juoksemista. Se noutaa, riepottelee ja leikki mielellään pehmolelujen ja pallojen kanssa”, Mia kertoo.

  Elvin paras hetki päivässä on se, kun ihmiset heräävät. Se ei jää keneltäkään huomaamatta.

  Koirien asema Indonesiassa

  Niemen perheen nykyisellä asuinalueella (Pondok Indah) on paljon koiria taloissa. Alueella asuu paljon ulkomaalaisia, mutta myös paikallisilla on koiria.

  ”Ihmisten suhtautuminen koiriin täällä Indonesiassa vaihtelee. Asuimme alkuun Jakartan keskusta-alueella ja siellä näki enemmän koirien välttelyä ja koirapelkoa. Asuntomme oli huoneistohotelli, jossa oli yhteinen piha, kuntosalit ja altaat asuintalojen kanssa. Asuintaloissa ei hyväksytty koiria, vaikka hotelliin sai tuoda koiria. Niinpä jouduimme koirien kanssa kulkemaan henkilökuntahissillä takakautta ja ulkoilualue oli hyvin rajallinen”, Mia kuvailee.

  Indonesiassa ei yleensä saa ottaa koiria tai muitakaan eläimiä kerrostaloasuntoihin.

  ”Onhan se vähän hassua, että kaksi pientä kissan kokoista italianvinttikoiraa toimii täällä vahtikoirina. Koira kuin koira, niin yleensä paikalliset kiertävät koirat kaukaa. Ja kotiapulaisen saaminen on hankalampaa, jos on talossa koira. Oma henkilökuntamme suhtautuu koiriin hyvin ja on ollut mukava nähdä miten hyvin koiramme on otettu tällä nykyisellä asuinalueellamme vastaan”, Mia sanoo.

  Kaihi ja iho-ongelmat koetelleet Beataa

  Beatalla oli Suomessa pahoja iho-ongelmia ja se raapikin ihoaan rikki etenkin talvisin. Kesällä oireet aina helpottivat ja samoin on käynyt Indonesian lämmössä. Kyseessä saattaa olla atooppinen iho.

  Iän myötä kaihi on myös vienyt Beatalta näön. Vielä kaksi vuotta sitten koira näki edes vähän, mutta nyt ei enää lainkaan.

  Beata pärjää Mian mukaan kuitenkin loistavasti.

  ”Toki sillä on robotti-imurimaisia piirteitä, eli uusissa paikoissa kulkee niin pitkälle kunnes tulee este vastaan ja kääntyy sitten ja yrittää uudelleen. Beata kuitenkin oppii reitit todella nopeasti. Lenkillä Beatan kanssa täytyy varoa kaduissa olevia reikiä sekä sitä, ettei koira yhtäkkiä koukkaa taluttajan jalkojen eteen. Portaiden kanssa menee myös hyvin. Beata liikkuu niissä varoen.”

  Beata saa tällä hetkellä erilaisia täydennysrehuja: Suomesta tuodaan vanhan koiran tarpeisiin Vetcaren Viacutania, Gerivetiä, Seraquinia sekä lisäksi sinkkiä. Lisäksi on käytetty amerikkalaista hyaluronihappovalmistetta.

  Koiran kaihia ei välttämättä tarvitse hoitaa mitenkään, jos se ei aiheuta kipua. Jos kyseessä on silmän ikärappeuma, ei varsinaista hoitoa ole, mutta sen ennaltaehkäisyyn auttaa monipuolinen ja hyvä ravinto. Kaihin ainoa hoitokeino on kirurgia, mutta sokea koira oppii selviytymään hyvin tutussa ympäristössä.

  Elvin tassut ongelmana

  Elvillä on epäilty hiivatulehdusta tassuissaan. Toisen eläinlääkärikäynnin yhteydessä päädyttiin kuitenkin allergiseen reaktioon. Vaiva on molemmilla koirilla tassuissa, joiden anturoiden välit ja varpaat ovat tulipunaiset, kuivat, halkeilevat ja arat.

  ”Ilmeisesti sadekaudella maan jatkuva kosteus sekä maan rautapitoisuus aiheuttavat tassuongelman. Tassut menevät sitä pahempaan kuntoon mitä enemmän koirat ulkoilevat. Pesen tassut illalla ja laitan niihin sinkkipohjaista voidetta”, Mia kertoo. Elvi käyttää nyt maitohappobakteeria, Viacutania ja sinkkiä. Aiemmin koira söi paikallista koirien multivitamiinia.

  Molemmat koirat syövät kuivaruokaa ja kotiruokaa sopivassa suhteessa. Vielä Suomessa ja Australiassa koirat saivat myös välillä raakaruokaa, mutta se ei Niemen mukaan koskaan oikein uponnut. Yleensä lihan kuivaus, paisto tai keittäminen on saanut lihan maistumaan. Indonesiassa koirille ei kuitenkaan uskalleta antaa raakaruokaa.