• Tarinat

  Kilpahevosen palautumiskausi

  Kesän kilpailukauden lähetessä loppuaan, on aika suunnata katseet tulevaan syksyyn, talven valmentautumiseen ja samalla jo ensi kesän suunnitelmiin. Samalla kun suunnittelee harjoittelua, kannattaa muistaa myös hevosen levon ja palautumisen merkitys.

  Suunnitelmallinen jako

  Puhuttaessa kilpahevosen valmentamisesta ja valmentautumisen suunnitelmallisuudesta, jaetaan vuosi usein peruskuntokauteen, kilpailuihin valmistavaan kauteen ja kilpailukauteen. Näiden lisäksi on kuitenkin myös hevosen palautumiskausi tai ihmisurheilijoiden termiä käyttäen ylimenokausi. Erityisen tärkeä palautumiskausi on vaativaa työtä tekevillä kilpahevosilla.

  Kilpailukauden aikana hevosen rasitusta lisäävät pitkät kuljetusmatkat, vieras ympäristö ja esimerkiksi majoittuminen vieraissa olosuhteissa. Lajista ja kilpailutasosta riippuen myös itse suorituksen aiheuttama rasitus voi olla hyvinkin suuri. Jotta saadaan ylläpidettyä hevosen terveyttä ja motivaatiota, on tärkeää huolehtia tästä rasituksesta palautumisesta.

  Intensiivisen kilpailukauden keskellä palautuminen on harvoin täydellistä, jolloin erillisen palautumiskauden merkitys kasvaa.

  Palautumiskauden kesto

  Palautumiskauden tarkoitus on tarjota hevoselle mahdollisuus kunnolliseen palautumiseen niin fyysisesti kuin henkisesti. Palautumiskausi alkaa yleensä välittömästi kilpailukauden päätyttyä ja sen kesto vaihtelee tilanteesta riippuen parista viikosta useampaan kuukauteen. Useimmille harraste- ja kilpahevosille riittää kuitenkin noin 2-5 viikon mittainen kevyempi kausi. Tässä kannattaa kuitenkin kuunnella hevosta ja toimia tilanteen mukaan. Mikäli hevonen tuntuu tarvitsevan lepoa, kannattaa sitä sille antaa. Toisaalta jos hevonen tuntuu olevan turhankin virtaisa, kannattaa sille antaa mahdollisuus purkaa energiaansa turvallisesti ja hallitusti.

  Keston lisäksi palautumiskauden toteutus kannattaa sovittaa hevosen mukaan. Useille hevosille ideaalitoteutus olisi laidunloma, mutta Suomen ilmasto kesän kilpailukauden jälkeen yleensä tekee tämän toteuttamisen mahdottomaksi. Joillekin hevosille sopii täysi loma, mutta usein kevyt liikunta ja esimerkiksi maastoilu tarjoavat hevoselle hyvät mahdollisuudet fyysisen palautumisen lisäksi henkiseen virkistäytymiseen. Tähän vaikuttavat myös talliolosuhteet erityisesti tarhailun osalta.

  Palautumiskaudella on myös loistava tilaisuus tarkastaa hevonen mahdollisten vammojen ja vaurioiden varalta. Kilpailukauden aikana mahdollisesti tulleet vauriot voidaan eläinlääkärintarkastuksen avulla löytää ennen niiden oireilua ja ne on helppo hoitaa tässä vaiheessa vuotta.

  Syksyn kevyemmän kauden jälkeen on mukava jatkaa peruskuntokaudelle ja talven valmennuksiin motivoituneella, palautuneella ja terveellä hevosella.

  Kuva: Meeri Ylänen

  Johanna Soiluva on kenttäratsastuksen suomenmestari v. 2017 ja eläinlääketieteen kandidaatti. Häneen voi tutustua kotisivuillaan www.johannasoiluva.fi