
Koiran eroahdistus, mistä apua?
Koirat ovat mahtavia seuralaisia ja niiden uskollisuus perheenjäseniin on hellyttävää. Perheen ja koiran yhteiselo saattaa kuitenkin järkkyä koiran eroahdistus oireiden seurauksena. Eroahdistunut koira ulvoo, haukkuu, tekee tarpeitaan sisälle tai tuhoaa kodin esineitä. Ongelmakierre pahenee entisestään, kun tilanteeseen puuttuvat häiriöistä valittelevat naapurit. Onneksi useimmat koirat kyetään kouluttamaan yksinolemiseen.
Mistä koiran eroahdistus johtuu?
Koira laumaeläimenä stressaantuu herkästi yksin ollessaan. Ei siis ole ihme, että koiran eroahdistus on yleisin käytösongelma ja arviolta joka viidennelle koiralle yksinjääminen on ongelmallista jossain määrin.
Varsinaista yhtä syytä eroahdistuksen kehittymiselle ei ole voitu osoittaa. On kuitenkin tiettyjä muutostilanteita, jotka selkeästi altistavat koiran eroahdistukselle.
Muutokset omistajuudessa:Hylätyt tai mahdollisesti ”allergiaoireiden vuoksi” perhettä vaihtavat koirat ovat riskiryhmässä. Huonosta kasvatustaustasta hyvään perheeseen pääsevät koirat sitoutuvat uusiin ihaniin omistajiin liiankin tiukasti. Myös ns. avioerokoirat saattavat reagoida perheenjäsenten vaihtumisiin eroahdistus oireilla.
Muutokset perheen aikatauluissa: Perheissä, joissa perheenjäsen on ollut aina ennen kotona esimerkiksi etätyön vuoksi ja uuden työpaikan vuoksi siirtyy tekemään töitä toimistolle, joutuu koira äkkinäisesti viettämään 6-8 tunnin mittaisia yksinoloaikoja. Vastaavasti yhdessä vietetty 4 viikon kesäloman päättymisen jälkeen paluu arkeen on osalle koirista haastavaa.
Muutokset asuinpaikassa: Asuinalueen vaihdokset stressaavat herkkää koiraa etenkin, kun tähän yhdistyy samanaikaisesti perheen aikataulun muutokset. Kesäisin mökkeilevien koirien haasteena on paluu kaupunkiasuntoon mökillä vietetyn pitkän loman jälkeen. Parasta olisikin saapua mökiltä kotiin muutamaa päivää aiemmin, jotta koira ehtisi tottua uuteen elinympäristöönsä ja aikataulutuksiin.
Toisinaan koiran eroahdistus saattaa alkaa odottamattoman tapahtumaketjun seurauksena. Esimerkiksi luonnonilmiö yksinoloaikana, kuten ukkonen, voi pelästyttää koiran. Epämieluisa tilanne voi näin yhdistyä koiran mielessä yksinoloon ja laukaista eroahdistuksen.
Mitä oireita eroahdistukseen liittyy?
- Yksinollessa koira ulvoo, ulisee tai haukkuu, tuhoaa kodin irtaimistoa, raapii ovea ja käyttäytyy levottomasti.
- Voimakkaassa stressitilassa koira voi tehdä tarpeitaan sisälle, vaikka olisi muuten sisäsiisti.
- Omistajien palatessa kotiin, koira on yli-innokas eikä malta millään rauhoittua.
Tavallisesti levottomuus ja ulvonta on voimakkaimmillaan lähes heti omistajien poistuttua asunnosta. Eroahdistuneet koirat voidaan yleensä jakaa yliaktiivisiin tai masentuneisiin koiriin. Yliaktiiviset koirat haukkuvat ja saavat tuhoa aikaiseksi raapimalla ovia tai juoksemalla ympäri asuntoa hädissään. Masentuneisuuteen taipuvaiset koirat sen sijaan useimmiten ulisevat ja pureskelevat omistajilleen kuuluvia tavaroita, joissa on omistajien tuoksua (televisiokapula, kengät ym.).
Kamera käyttöön
Mikäli epäilet koirasi kärsivän eroahdistuksesta, on erittäin suositeltavaa kuvata koiraa sen yksinoloaikana. Tätä varten on olemassa erillisiä ”kotikameroita”, joiden kuvaa voit seurata kännykkäsi näytöltä. Yksinkertaisinta alussa on kuitenkin asettaa kännykän kamera asuntoon kuvaamaan koiran liikkumisaluetta yksinoloaikana. Tästä pääsee helposti seuraamaan koiran mahdollista oireilua; yksinollessaan eroahdistunut koira ovat hyvin levoton ja ääntelehtii. Netistä löytyy eroahdistuneista koirista videoita, joihin on myös hyvä tutustua.
Koiran lievä eroahdistus -hoitaminen
Jos tilanne ei ole kestänyt vielä pitkään, on omistajien mahdollista totuttaa koira yksinoloon vastaehdollistamisharjoittelulla jopa kuukaudessa. Harjoittelujaksoon on hyvä yhdistää yksinolo-ongelmia helpottava Zylkéne®-täydennysrehuvalmiste, joka sisältää maidosta eristettyä alfa-kasotsepiinipeptidiä. Tämän lisäksi voidaan harjoittelujaksoon yhdistää myös feromonivalmiste.
Vastaehdollistamisharjoittelussa koiralle ennestään epämiellyttävä tilanne muutetaan mukavaksi tapahtumaksi yhdistämällä tilanne toistuvasti miellyttävään positiiviseen asiaan – herkullisiin makupaloihin. Motivoinnin tehostamiseksi, älä anna koiralle ruokaa ennen harjoittelua, jolloin tyhjällä mahalla makupalatkin ovat arvokkaampia palkintoja. Harjoittelujaksossa edistytään vaiheittain alla olevan mukaisesti:
Koiran eroahdistus -harjoittelujakson vaiheet
I vaihe
I vaihe (1 viikko): Koira käsketään kodissa omalle paikalle ja komennetaan ”Jeri, vahdi taloa”. Tämän jälkeen siirrytään koiran läheisyydestä hetkeksi pois ja palataan takaisin palkitsemaan koira. Tärkeää on käyttää aina samaa fraasia, jonka koira oppii tunnistamaan. Älä kuitenkaan käytä sanoja, jotka ovat aiemmin yhdistyneet epämukavaan yksinjäämiseen. Päivittäin tätä tulee toistaa parikymmentä kertaa. Viikon harjoittelun myötä koira on oppinut pysymään omalla paikallaan komennettaessa ja on tyytyväinen saadessaan aina herkullisen makupalan.
II vaihe
II vaihe (2 viikko): Harjoittelu tehdään samalla tavalla kuin aiemmin, mutta nyt aluksi mennään ulko-ovelle, avataan se menemättä ulos ja palataan palkitsemaan koira. Seuraavaksi siirrytään tekemään muutamien sekuntien kestoisia ulosmenoharjoituksia, mikäli koira pysyy tilanteessa rauhallisena. Koira ei tule ahdistua lyhyestä ulosmenosta, jos se on yhdistänyt tapahtuman ”makupalaharjoitteluksi”.
Harjoituksia tulisi tehdä päivittäin parikymmentä kertaa. Lisäksi harjoittelua voi tehostaa ulkoilun aikana, jolloin vastaavia harjoituksia voi tehdä tietyn lenkkipolun varrella oleva puun kohdalla, johon koira kiinnitetään. Tämän jälkeen koiraa komennetaan tutulla fraasilla ja tehdään poistumisharjoituksia näköetäisyyden päähän palaten palkitsemaan koira rauhallisena pysymisestä.
Mikäli koirasi osaa harjoittelun hyvin ja se ei ahdistu lainkaan harjoittelusta, voit siirtyä viimeiseen vaiheeseen.
III vaihe
III vaihe (viikot 3-4): Mikäli olet päässyt tähän vaiheeseen, voit onnitella itseäsi hienosta työstä. Olet kyennyt opettamaan koirallesi uuden käyttäytymismallin yksinoloa varten, jota nyt käytetään tässä vaiheessa hyödyksi.
Jatka ulosmenoharjoittelua kuten aiemmin, mutta nyt selkeästi pidentyvin poissaoloin. Tavoitteena on siirtyä muutamien sekuntien poissaoloista muutamien minuuttien poissaoloihin ja lopulta 15-30 minuutin säännöllisiin poissaoloihin. Kun nämä onnistuvat koiran ahdistumatta, olet päässyt tavoitteeseen ja koirasi on valmis yhä pidempiin yksinolohetkiin.
Kotoa poistuttaessa koiralle voidaan tässä vaiheessa antaa aktivointilelu, johon piilotetaan makupalat. Käytä makupaloina esimerkiksi koiran kuivaruokaa tai muita sopivankokoisia herkkuja. Lemmikkieläintarvikeliikkeet opastavat tämän hankkimisessa mielellään. Paras lähtötilanne yksinoloaikojen pidentämisessä olisi, että koira olisi motivoitunut leikkimään makupalalelun kanssa yksinoloaikanaan.
Tätä harjoitteluvaihetta on äärimmäisen tärkeää seurata kameran avulla, josta mainitsin aiemmin. Sinun tulee tarkkailla koirasi käyttäytymistä näiden pidentyvien poissaolojen aikana. Mikäli koirasi vaikuttaa levottomalta, on sinun siirryttävä vahvistamaan jo opittua levollista käyttäytymistä lyhyempikestoisilla harjoituksilla. Jos et pääse tässä vaiheessa tavoitteeseesi, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä ongelmakoirakouluttajaan tai käytösongelmiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
Zylkene ravintolisä tukemaan eroahdistusharjoittelua
Zylkene on tarkoitettu koirille ja kissoille, jotka joutuvat epävarmuutta tai turvattomuutta aiheuttaviin tilanteisiin. Zylkene sisältää kaseiinista eristettyä alfa-kasotsepiinia ja eroahdistustapauksissa käytä sitä koirallesi vähintään 1-2 kk ajan pakkauksen ohjeen mukaisesti. Zylkene soveltuu myös muihin turvattomuuden tunnetta aiheuttaviin tilanteisiin, kuten ympäristönmuutoksiin, matkustuspelkoon, eläinlääkärikäynteihin ja ilotulite- ja muihin outojen äänien aiheuttamiin pelkoihin.
Zylkéne® on myynnissä apteekeissa, eläinlääkäriasemilla ja verkkokaupoissa.
Vaikeamman eroahdistuksen hoitaminen
Mikäli koirasi eroahdistus erittäin voimakasta, se ei osaa olla kotona yksinään eristyksissä toisessa huoneessa ahdistumatta, se tuhoaa paikkoja yksinollessa, tekee tarpeitaan sisälle ja/tai aiheuttaa naapureille runsaasti häiriötä ääntelyllään, on suositeltavaa kääntyä käytösongelmiin perehtyneen eläinlääkärin puoleen, joka arvioi koirasi tilanteen. Näissä tapauksissa terapiajaksoa saatetaan tukea koiralle sopivalla mielialalääkkeellä. Lääkityksen käyttö on perusteltua, mikäli koira joutuu olemaan useita tunteja päivittäin yksin kotona ennen sen tottumista yksinoloon tai jos koira on erittäin vaikeasti ahdistunut ja itse harjoittelu ei edisty ahdistuksen vuoksi. Lääkitys ei koskaan yksinään riitä, se ainoastaan lievittää oireita. Koiran turvattomuutta voidaan lievittää myös Zylkene- täydennysrehulla.
Harjoittele jo pennun kanssa
Koiranpentujen perheenjäsenten perään haikailu kehittyy helposti eroahdistukseksi, ellei pentua opeteta riittävän varhain pitämään yksinolohetkiä elämäänsä kuuluvina normaaleina tapahtumina. Sisäsiistiksi opettamisen lisäksi tärkeää on opettaa pentu olemaan yksin.
Perheeseen saapunut pentu tulisi opettaa heti uuteen kotiin saavuttua nukkumaan yönsä yksin erillisessä huoneessa tai eteisessä omalla paikalla. Näin se oppii luonnollisesti yksinoloon. Muutamat ensimmäiset yöt se saattaa hieman vikistä, mutta useimmat pennut oppivat nopeasti viettämään yönsä yksin. Tästä onkin jo huomattavasti lyhyempi polku yksinolon sietämiselle.
Koko päivän yksinolo on koiralle kuin koiralle haaste, saatikka pennulle. Kannattaa siis miettiä, voisiko pentu aluksi tulla mukaan töihin ennen sen totuttamista koko päivän yksinoloon. Tämä järjestely mahdollistaisi pennun opettamisen yksinoloon viikonloppujen aikana ennen täysien työpäivien alkamista.
Eläinlääkäri Petri Bäcklund
Eläinlääketieteellinen johtaja, Vetcare