koiran kanssa harrastaminen-vetcare
3. syyskuuta 2021

Koiran kanssa harrastaminen

TEKSTI Johanna Pérez, eläintenkouluttaja

Näetkö silmissäsi koirasi tekemässä kanssasi iloista rally-tokoa tai jämptiä tokoa? Mitä nämä tokot edes ovat ja miksi kaikki koiraharrastukset ovat salakielisiin lyhenteisiin verhottuja? Mistä tavallinen ensimmäisen koiran omistaja voisi tietää mitä haluaa tai ylipäänsä mitä koiran kanssa voi harrastaa? Ja mistä koiran kanssa harrastaminen kannattaa aloittaa? Onko koiranäyttelyissä käyminen harrastus? Kyllä vain! Harrastuslajeja on monia, valinnan varaa löytyy, mutta mistä tietää mitä koira haluaa vai haluaako se harrastaa mitään?

Harrastus, koiralle vai omistajalle?

Tarvitseeko koira harrastusta vai ovatko koiraharrastukset meitä ihmisiä varten? Jälkimmäinen vaihtoehto on lähimpänä totuutta. Koira voi elää aivan hyvän ja laadukkaan elämän rakastettuna perheenjäsenenä, kunhan lajityypilliset tarpeet ja hyvinvointi on tyydytetty. Tosin on tutkittu, että esimerkiksi koirillakin on dementiaa ja aivojen aktivointi auttaa taistelemaan tätäkin vastaan, aivan kuten ihmisilläkin. Monet koirarodut ovat myös aktiviteettitasoltaan sellaisia, että ne eivät väsy normaaleilla lenkeillä ja tarvitsevat myös työtä aivoilleen ollakseen tasapainossa. Koiralle voi keksiä työtä myös virikkeistämällä sen arkea, mutta monet koiran omistajat ovat huomanneet koiraharrastusten tuottavan iloa koiran lisäksi myös itselleen.

Koiran kanssa harrastaminen parantaa suhdetta koiraan, koska koira huomaa yhteistyön ihmisen kanssa sille kannattavaksi ja vastaa harjoittelun jälkeen ohjaajansa vihjeisiin entistä paremmin. Tämä taas lisää koiran kykyä lukea perheensä toiveita ja parantaa myös arkista toiminnallisuutta. Totta on myös se, että monissa harrastuksissa koiran pitää käyttää päätään ja tämä ponnistelu väsyttää koiraa monesti paljon enemmän, kuin fyysinen rasitus. Monet koiranomistajat ovat myös huomanneet koiran olevan arjessa tasapainoisempi harrastusten jälkeen.

Lue myös: Makupalat koiran koulutuksessa

Harrastukset vahvistavat omistajan ja koiran välistä suhdetta.
Koiran kanssa harrastaminen parantaa suhdetta koiraan.

Paljonko koiran kanssa pitää harrastaa?

Koira ei välttämättä tarvitse harrastuksia, jos siitä muuten pidetään hyvää huolta, mutta yksi harrastus viikossa pitää mielen virkeänä monella. Koiran kanssa voi harrastaa lukemattomia lajeja ja oman mieleisen lajin etsintään kannattaakin käyttää aikaa ja kokeilla mikä olisi juuri teille sopivin ja iloa tuottava harrastus. Koiraharrastukset saattavat viedä aivan mukanaan, koska ilo yhdessä tekemisestä kasvaa.

Monissa koirakouluissa ja koiraharrastusseuroissa ohjataan mielellään lajien pariin kiinnostuneita ja tarjotaan kursseja aivan alkeista ja pohjataidoista lähtien vaativampaan kilpaharrastamiseen asti. Tärkein pohjataito aluksi onkin oma kiinnostus. Pentukurssi on pennun kanssa hyvä startti ja aikuisemman koiran kanssa esimerkiksi erilaiset arkitaidot kurssit. Siellä opetetaan tärkeimmät harrastusten pohjataidot, yhteistyön alkeita, kontaktia, koiran palkitsemista, toisten lähettyvillä keskittymistä ja malttia. Nämä taidot vaativat harjoittelua sekä toistoja vakiintuakseen. 

Koiraharrastus on palkitsevaa, koiran kehittymisen huomaa verrattaen nopeasti, jos kouluttaminen on johdonmukaista ja palkitsemiseen perustuvaa. Siksipä monet innostuvat harrastuksesta kilpailemiseen asti. Innostuessaan kannattaa muistaa suoda koiralle myös lepoa, koska koira tarvitsee unta ja lepoa paljon enemmän kuin ihminen. Kaikista koirista ei ole myös ryhmässä harjoitteluun ja sellaisille koirille järjestetäänkin jo jonkin verran harrastuksia, joissa koirat suorittavat yksitellen. Nämä löydät ehkä parhaiten paikallisen koirakoulun tarjonnasta. Koiraharrastuksia kannattaa kokeilla, ne tuovat iloa yhteiseen elämään ja saattavat innostamaan aina kilpailemiseen asti. Lajeissa on tosiaan valinnanvaraa!

Tavallisimmat koiraharrastukset, tottelevaisuus

Lenkkeily on varmasti monen koiranomistajan ns velvollisuusharrastus. Koiran hankinnan myötä moni kyllä innostuu lenkkeilyn myötä myös retkeilystä ja jopa vaelluksista koiran kanssa. Mikä onkaan mukavampaa kuin suunnata uusiin maisemiin, uusille poluille! Meillä Suomessa on valtavat määrät hienoja metsiä ja polkuja, sekä luonnon- ja kansallispuistoja, joissa on satoja kilometrejä polkuja tutkittavaksi koiraystävän kanssa. Mutta kiinnostaisiko välillä satsata myös johonkin muuhun koiraharrastukseen?

Erittäin suosituksi koiraharrastukseksi on noussut laji nimeltä rally-toko. Siinä tehdään koiran kanssa yhdessä tehtäviä, jotka määräytyvät radalla olevien kyttien mukaan. Rata on etenevä ja alokasluokassa koira pidetään kytkettynä, joten karkailuvaaraa ei ole. Laji onkin hurmannut monet ja se on helpon aloituslajin maineessa myös rennomman ohjaustyylinsä ansiosta, koiraa saa ja myös pitää kannustaa ja kehua ratasuorituksen aikana. Lajin kantavana tähtenä on iloinen meininki ja nimenomaan yhdessä koiran kanssa tekeminen.

TOKO eli tottelevaisuus on alokasluokasta lähtien hieman totisempaa tekemistä lähinnä siinä mielessä, että kilpaillessa koiralle saa antaa vain yhdet suulliset vihjeet, pois lukien kaukokäskyt. Siinä kilpailemaan ryhtyäkseen koiralla pitää olla erittäin hyvä mukana pysymisen ja kontaktin taito, kuuntelun ja täsmällisyyden lisäksi. TOKON suosio on kasvanut uudelleen ja laji antaa kyllä koiralle kuin koiralle hyvän arkitottelevaisuuden taidot, joka taas sujuvoittaa meidän ihmisten kanssa yhteiseloa. Harrastuksena toko soveltuu kaikille koirille ja kilpailuissakin rotukirjo on kasvanut viime vuosina. Koiratanssi on melko uusi laji, jossa musiikin tahtiin tehdään yhdessä koiran kanssa joko vapaaohjelmaa, koostuen erilaisista vihjein rakennetuista tempuista tai seuraamisesta erilaisin sijainnein. Laji on todella viihdyttävä katsella myös sellaiselle, joka ei ehkä ymmärrä muiden tottelevaisuuslajien sääntöjä. Tottelevaisuuslajien alkeis- ja peruskursseja tarjotaan monissa ammatillisissa koirakouluissa tai vapaaehtoisvoimin koiraharrastusseuroissa. Kannattaa tutustua oman paikkakunnan tarjontaan ja ottaa yhteyttä tahoon, joka kursseja järjestää.

agility on vauhdikas laji
Vauhdikas agility vaatii nopeutta myös omistajalta. Vauhtilajit

Vauhtilajit

Vauhdikas agility hurmaa monet koiraharrastajat ja tämä laji, joka on koirien estehyppyrata, vaatii myös saumatonta yhteistyötä koiranohjaajan kanssa. Agility kilpailuissa koirat kilpailevat kokoluokissa ja koiranohjaajalta vaaditaan myös nopeita kinttuja. Tosin harrastusmielessä laji sopii monelle terveelle koiralle.

Hoopers muistuttaa agilityä, mutta siinä ei ole hyppyjä eikä tiukkoja käännöksiä lainkaan, vaan koira juoksee hoopers portteja, tunnelia sekä kiertää tynnyriä ja aitaa tietyssä järjestyksessä. Tässä lajissa koiran pitää kuunnella hyvin tarkkaan ohjaajaansa suorittaakseen radan oikein. Hoopers on mukava vaihtoehto, koska se ei rasita koiran rakennetta niin paljon, kuin agility.

Etsintäharrastukset

Koiran vahvin aisti, hajuaisti, luo monia harrastusmahdollisuuksia. Yhteistä etsintäharrastuksissa on se, että siinä koira on pääosassa lyömättömän aistinsa kanssa. Haistelu on myös kaikille koirille lajityypillistä toimintaa. Hajuetsinnöissä koiranohjaaja tukee ja lukee koiraansa, mutta työn tekee koira. Etsintäharrastuksia ovat mm. tunnistusetsintä (ihmisenhaju) ja pelastuskoirahaku, jossa voidaan saavuttaa viranomaisyhteistyökelpoisuus. Palveluskoiraharrastusten haku ja jäljestys sekä muut palveluskoiralajit.

Alkuperäiseen käyttöön perustuvista lajeista esimerkkeinä koiran käyttäminen apulaisena monenlaisen riistan ja lintujen metsästyksessä sekä suosiota kasvattava paimennus. Suuren suosion viimeisinä vuosina on saavuttanut nose work, jossa koira etsii hajulähteenä käytettävää hydrolaattia.

Lajeja on mistä valita!

Lue myös: Koirakokeet ja koirakilpailut – Kennelliitto