• Palkitsemalla mameilla ja ruoalla onnistuu koiran koulutus hyvin.
  Tietoisku

  Koiran koulutus palkitsemalla

  Koiran koulutus kannattaa perustaa positiivisen vahvisteen käyttöön, eli palkitsemalla toivottua käytöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että kun koira tekee oikein tai suorittaa oikein annetun tehtävän, se palkitaan jollakin koiran mielestä positiivisella asialla, esimerkiksi maistuvalla namilla. On havaittu, että koira oppii asioita nopeammin oivaltamalla itse ja saamalla oivalluksestaan mieleisen palkinnon. Vain havainnoimalla omaa koiraansa oppii huomaamaan mikä palkinto on sille kaikista mieluisin eli millaisen palkinnon tavoittelun eteen se viitsii ja haluaa nähdä vaivaa.

  Koiran koulutus – palkkiomerkin opettaminen

  Koiran koulutus kannattaa aloittaa palkkiomerkin opettamisesta. Palkkiomerkki on usein ääni, jokin sana tai naksuttimen naksautus. Palkkiomerkki kertoo koiralle, että se teki oikein, nyt on palkkio tulossa. Aluksi käytetään klassista ehdollistamista, jotta merkkiäänestä saadaan koiralle merkittävä. Merkkiääni yhdistetään palkkioon, eli sana tai naksaus, jota välittömästi seuraa koiran saama palkinto. Helpoin palkinto koiran koulutuksen alussa on käyttää namia palkintona. Se tapahtuu yksinkertaisesti sanomalla sana tai antamalla palkkiomerkki ja antamalla nami koiralle. Kun havaitaan koiran reagoivan palkkiomerkkiin tai ääneen, koira on oppinut yhdistämään äänen sitä seuraavaan palkintoon, namiin. Olemme saaneet opetettua koiralle palkkiomerkin. Meillä on vahva työkalu koiran koulutuksen aloittamiseksi.

  Palkkiomerkin hyödyntäminen koiran koulutuksessa

  Kun koira on oppinut riittävien toistojen kautta palkkiomerkin tarkoittavan sitä, että palkkiota on tulossa, meillä on työkalu, jonka avulla voimme täsmällisesti merkitä koiralle hetken, jolloin se tekee haluttua käytöstä. Koira kokee palkkiomerkin voimakkaasti miellyttävänä merkkinä. Se alkaa miettimään miten saisi aikaan miellyttävän merkin ja siitä seuraavan palkan. Vanhakin koira voi oppia tämän, joten tämä ei ole vain pentukoirien ilo. Tärkeää on kuitenkin kouluttajan johdonmukaisuus, eli palkkiomerkistä on aina seurattava palkkio.

  Koiran koulutus palkitsemalla onnistuu, kun opettaa koiralle ensin palkkiomerkin.
  Koiran koulutus palkitsemalla aloitetaan opettamalla koiralle palkkiomerkki.

  Palkitsemalla koulutus vaatii paljon palkitsemista

  Silloin kun palkkiomerkkiä seuraava palkkio on koiralle mieluinen, alkaa se tavoitella odotettua palkintoa. Monelle koiralle nami on mieluinen palkinto ja sitä kannattaa hyödyntää. Mitä maistuvampaa namia on tarjolla, sitä ponnekkaammin koira yrittää sitä saavuttaa. Koira alkaa muokkaamaan omaa käytöstään tavoitellessaan palkkiomerkkiä ja siitä seuraavaa palkkiota. Koiran koulutuksen alkuvaiheessa namia kuluukin paljon. Tällöin puhutaan vahvistetiheydestä, jolla tarkoitetaan tiheästi tapahtuvaa koiran palkitsemista, jotta saamme koiran oppimaan, että toiminnallaan se saa haluamaansa namia. Kun koiraa päästään palkitsemaan usein, se jaksaa yrittää. Siksi on äärimmäisen tärkeää pitää odotettu käytös tai tehtävä tarpeeksi helppona. Tällä parannetaan koiran itseluottamusta onnistumisensa suhteen sekä myös luottamusta kouluttajaan. Kouluttajaltakin vaaditaan tarkkaa keskittymistä koiran havainnointiin, jotta huomataan pienetkin toivotut muutokset ja palkitsemista päästään tekemään usein.

  Palkitsemalla koulutuksessa laatu on tärkeää

  Varsinkin koulutuksen alkuvaiheessa, mutta myös jatkossa, palkintoja eli nameja kuluu paljon. Siksi onkin syytä kiinnittää huomiota niiden laatuun. Koira saattaa syödä koulutuspäivänä hyvinkin koostaan riippuen 100-200 grammaa nameja. Tämä merkitsee jo roimaa osaa keskikokoisen koiran päivän ravinnontarpeesta. Tästä syystä namien laatuun kannattaa panostaa. Terveellinen nami on koiralle parempi vaihtoehto.

   Esimerkiksi: Mikäli keskikokoista koiraa koulutetaan kaksi kertaa viikossa ja yhdellä kerralla kuluu 100 g namia, se on 200 g koulutusnameja viikossa. Tähän tulee vielä lisäksi 100 g nameja arkipalkintoina muissa tilanteissa, kuten esimerkiksi lenkillä tai liikkuessa ylipäänsä, kertyy näistä jo 300 g nameja viikossa. Vuodessa tästä kertyy yhteensä yli 15 kiloa nameja, mikä on noin keskikokoisen koiran painon verran. Tästä syystä on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota namin laatuun. Kun koiran koulutuksessa käytetään paljon palkkanameja, niiden määrä kannattaa huomioida ruokinnassa ja namien määrä vähentää koiran muusta ruuasta, jotta koira ei kerrytä ylipainoa.

  Koiran koulutus aktivoi koiraa, joka lisää myös kulutusta, on kuitenkin aina pidettävä silmällä koiran hyvinvointia ja kuntoa. Riippuu hyvin paljon koirayksilöstä, miten paljon nameja kuluu, eivätkä ne koskaan saa korvata laadukasta koiran ruokaa täysin. Koiraa tunnustellessa kyljistä kylkiluiden on hyvä tuntua turkin alta sormin tunnusteltaviksi.

  Laadukkaat NousNous -namit sopivat koiran koulutukseen ja palkitsemiseen.
  Koiran koulutuksessa voi palkitsemiseen käyttää laadukkaita NousNous -nameja.

  Voiko terveellinen olla maistuva? Kyllä ja myös helppoa

  Jokainen löytää kokeilemalla ne omalle koiralle parhaiten maistuvat namit. Koirat kaipaavat myös vaihtelua. Jokainen paljon kouluttava on varmasti havainnut, että jos käyttää vain yhtä namia, se menettää hohtonsa jossakin vaiheessa. NousNous koiran makupaloissa on terveellisyys ja maku sekä vaihtelunvara yhden tuotemerkin sisällä. Esimerkiksi NousNous pienet possunlihakuutiot sisältävät vain yhtä eläinproteiinia ja sitä on jopa 87 %.  Niissä ei ole käytetty väri- tai lisäaineita. Lihan alkuperä on eurooppalaista eli se täyttää eurooppalaiset laatustandardit ja on turvallinen valinta. Koiran ravitsemusta ajatellen niiden sisältö on todella hyvä, kuutioissa on 36,2 % proteiinia, joka on paljon enemmän kuin monissa koiranruuissa. Koira arvostaa lihaisaa makua ja siihenkin on makuvaihtoehtoja, on possua, nautaa, ankkaa ja kanaa.

  Tiheään palkkaamiseen soveltuvat valmiiksi sopivan pienet lihakuutiot, jotka koiran on helppo ja nopea niellä. Isommaksi palkaksi soveltuvat esimerkiksi naudan pienet lihapullat. Isommasta työstä maksetaan isompi palkka. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi kokonaiset kanan -tai ankanlihatikut, jotka ovat kuitenkin pehmeitä ja koira syö tikun nopeasti. NousNous lihatikut voi taitella helposti käsissä sopiviin annospaloihin. Juuri tuo taittelu ja jo sen ilmoille päästämä herkullinen tuoksu saa monen koiran makuhermot kihelmöimään ja ponnistelemaan palkkion saavuttamiseksi.

  Lisäksi NousNous namit ovat siistejä käyttää ja kädet ja taskut säilyvät näissä nameissa puhtaina. Siksi niitä on ilo sujauttaa sellaisenaan myös ulkoilutakin taskuun, vaikka sen hieman paremmankin. Vaihtoehtoja siis löytyy ja kannattaa kokeilla mikä omaa koiraa motivoi. Koiran nameissa on valinnanvaraa ja NousNous namien yksi hyvä puoli on myös se, että ne löytyvät ihan tavallisista ruokakaupoista muiden ostosten tekemisen yhteydessä.

  Lue myös: Monikäyttöiset NousNous -namit sopivat erilaisiin koiran koulutus ja aktivointi tilanteisiin

  Tekstin kirjoittanut Johanna Perez, eläintenkouluttaja opiskelija, Eläinpalvelu Hyvä