• Penturuoan valinnassa kannattaa käyttää aikaa pakkausmerkintöjen lukemiseen
  Tietoisku

  Koiran ruokinta – Pakkausmerkinnät ja niiden lukeminen

  Koira on luonnostaan lihansyöjä. Siksi koiran tulee saada riittävän lihapitoista ravintoa. Markkinoilla on paljon sellaisia tuotteita, joissa kerrotaan olevan korkea lihapitoisuus, mutta kun tarkastelee pakkausselostetta tarkemmin, huomaa, että valtaosassa tuotteista lihan osuus onkin vaatimaton. Pakkausmerkintöjen lukemiseen kannattaa siis käyttää hieman aikaa.

  Pyri valitsemaan tuotteita , joissa on korkea eläinproteiini pitoisuus ja joka on mainittu ensimmäisenä tuotteen koostumuksessa. Alla esimerkkejä pakkausteksteistä ja siitä, kuinka niitä tulisi lukea.

  Esimerkki 1: Korkealaatuisen NousNous – lemmikin herkun pakkausmerkinnät 

  Esimerkki: Korkealaatuisen NousNous -herkun pakkausmerkinnät
  Korkealaatuisen NousNous -lemmikin herkun pakkausmerkinnät.

  Tässä tuotteessa on korkea lihapitoisuus. Kasviperäiset tuotteet, joita ovat glyseroli ja herneproteiini, tarvitaan näihin pitämään ilmakuivattu liha tuotteessa kasassa. 

  Lue myös: Millaiset koulutusnamit ovat parhaat pennulle?

  Esimerkki 2. Heikkolaatuisen ravinnon takeena oleva pakkausmerkinnät.

  Täysrehua aikuisille koirille. Koostumus: Koostumus: viljaa, liha- ja eläinperäisiä tuotteita (18%, josta 4% siipikarjaa ruskeissa nappuloissa, josta 4% härkää punaruskeissa nappuloissa), rasvoja ja öljyjä (josta 0.4% auringonkukkaöljyä), kasviperäisiä tuotteita (josta 1% kuivattua juurikaspulppaa), kivennäisiä. Ravintoainekoostumus (%): Valkuaista: 21 / Rasvapitoisuus: 13 / Epäorgaaninen aines: 7.5 / Raakakuituja: 1.8. Lisäaineita per kg: Hapettumisenestoaineita / Ravintopitoisia lisäaineita: A-vitamiinia: 11900 ky, D₃-vitamiinia: 1312 ky, E-vitamiinia: 390 mg, Kupari(ii)-sulfaatti pentahydraatti: 19.2 mg, Mangaani(ii)sulfaatti monohydraatti: 234 mg, Kaliumjodidia: 1.6 mg, Natriumseleniitti: 0.58 mg, Sinkkisulfaatti monohydraatti: 625 mg.

  Yllä olevassa pakkausselosteessa ensimmäisenä mainitaan vilja, joten sitä on tuotteessa yksittäisistä ravintoaineista eniten. Seuraavaksi eniten on epämääräisesti mainittuna liha- ja eläinperäiset tuotteet kertomatta mitä.

  Esimerkki 3. Lammasateria – pakkausmerkinnät

  Liha ja eläinperäiset tuotteet 65 % (lammasta väh. 4 %), riisi, kasviperäiset tuotteet.

  Toisena esimerkkinä heikkolaatuisen ruoan pakkausmerkinnöistä yllä ”lammasateria”. Tässä liha- ja eläinperäiset tuotteet on mainittu kyllä ensimmäisenä, mutta itse lampaanlihaa, josta tuotteen nimessä puhutaan, on vain 4%. Se mitä loput eläinperäisestä materiaalista on ja mistä eläimestä se on peräisin, jää tässä epäselväksi.

  Raaka-aineiden alkuperä sekä ruoan valmistusmaa on myös hyvä tarkistaa. Vaikka tuotemerkki olisi suomalainen tai eurooppalainen, ei se automaattisesti tarkoita sitä, että raaka-aineet olisivat kotimaisia tai eurooppalaisia. Tarvittaessa raaka-aineiden ja tuotteiden alkuperämaata kannattaa tiedustella valmistajalta/maahantuojalta. Huomaa myös, että kotimaisuus ei aina takaa korkeaa ruoan laatua ja tarkoita sitä, että ruoka olisi ravintoainepitoista. Kannattaa siis lukea tuoteselosteet huolellisesti!

  Lue myös: Mitä huomioida penturuoan valinnassa?

  Pakkausmerkintöjen tarkastuslista: 

  1. Korkea lihapitoisuus ja lihan laatu

  2. Pyri välttämään ruokia, joissa ei ole kerrottu koostumusta tarkasti: ’Eläimen rasva’ herättää kysymyksen, minkä eläimen? Pakkausmerkinnät voivat olla joskus harhaanjohtavia. ’Nauta’ ateria voikin koostua pääosin jostain ihan muusta kuin naudan lihasta ja sisältää esimerkiksi myös kananrasvaa. Etsi pakkausmerkinnöistä tarkkoja raaka-aine merkintöjä, kuten lammas tai kalkkuna, peruna, herne, porkkana jne.

  3. Korkealaatuinen ruoka voi sisältää myös hieman viljaa, mutta viljan tulisi olla mielellään täysjyvää kuten tummaa riisiä.

  4. Pyri välttämään seuraavia:

  – keinotekoisia väriaineita, makuaineita, lisä- ja säilöntäaineita

  – soijaa, suolaa ja makeutusaineita

  – maissin tai vehnän gluteiinia

  5. Huomioi, kerrotaanko ruoan valmistusmaa tai raaka-aineiden alkuperä pakkauksessa?

  Lue myös: Koiranpennun ruokinta – Liikunta ja ruokinta-ajat