• Koiran terveydenhoito

  Koiran terveydenhoito pitää sisällään monta osa-aluetta. Siihen kuuluvat olennaisesti turkin hoito, rokotukset ja ulko- ja sisäloishäädöt. Ensimmäisessä osiossa käsittelemme pennun turkin hoitoa ja rokotuksia.

  Turkin hoito

  Monella näyttelykoirarodulla on pitkä ja näyttävä turkki, joka vaatii omistajalta erityistä huolenpitoa ja huomiota. Kun pentu saapuu uuteen kotiin, aloitetaan säännöllinen, aluksi jopa päivittäinen, turkin hoitaminen kampaamalla ja harjaamalla. Pitkäturkkisten rotujen pennut on totutettava suihkuttamiseen, pesuun ja föönaukseen. Pentu voidaan aina tarpeen vaatiessa pestä miedolla koirashampoolla ja sen turkkiin on hyvä laittaa hoitoainetta takkuuntumisen estämiseksi. Koira on pestävä aina, kun se on likainen. Liialla pesemisellä ei voi pilata koiran ihoa tai turkkia, kunhan käytetään koiralle tarkoitettuja shampoita ja hoitoaineita.

  Pitkäkarvaisen koiran turkki tulee selvittää vähintään kerran viikossa ja pesut tehdään vähintään 1-2 kk välein, jopa viikoittain tarvittaessa. Turkki ei saa olla takkuinen. Trimmaus eli turkin leikkaaminen oikeaan muotoon on koiran ihon terveyden kannalta ensiarvoisen tärkeää, kun kyseessä on rotu, jolle trimmaus kuuluu säännöllisesti tehdä. Kotikoiran trimmausväli on tavallisimmin noin 1-2 kk, mutta jos koira käy näyttelyissä, sen turkki on valmisteltava jokaiseen näyttelyyn, vaikka niitä olisi viikon välein. Kurakelillä pitkäturkkisen koiran turkkia suojaa suojapuku likaantumiselta ja kastumiselta. Karkeakarvaisten koirien turkki nypitään säännöllisesti. Esim. karkeakarvaisen mäyräkoiran turkki nypitään 1-3 kertaa vuodessa riippuen koiran turkin laadusta ja määrästä. Kysy kasvattajalta, miten oman pentusi turkkia tulisi hoitaa, jotta se olisi rodunomainen.

  Rokotukset

  Rokottamalla koirasi säännöllisesti vähennät tiettyjen tarttuvien tautien, kuten penikkataudin, tarttuvan maksatulehduksen, parvoviruksen, kennelyskän (parainfluenssa) ja raivotaudin (rabies) riskiä. Kaikkia mahdollisia tarttuvia koirien sairauksia ei voi ennaltaehkäistä rokottamalla. Suomessa merkittävin pentukoirien tarttuva tauti on parvovirusripuli, jota vastaan suojaudutaan rokotteella. Useat kasvattajat rokotuttavat pentunsa jo ennen luovutusikää parvovirusta vastaan. Tavallisimmin ensimmäinen rokote annetaan kuitenkin noin 12 viikon iässä, jolloin vasta-ainetuotantoa mahdollisesti heikentävät emolta siirtyneet vasta-aineet ovat todennäköisesti jo häviämässä.

  Tarttuvien tautien esiintyminen vaihtelee maittain, joten jos matkustat koirasi kanssa ulkomaille, kysy asianmukaisesta suojautumisesta eläinlääkäriltäsi. Esimerkiksi leptospiroosirokote kannattaa ottaa tiettyihin maihin suuntautuvaa matkaa suunniteltaessa. Ulkomaille menoa varten koirasi on rokotusten lisäksi oltava tunnistusmerkitty (tatuointi tai mikrosiru) ja sillä on oltava asianmukainen lemmikkieläinpassi, jonka saa eläinlääkäriltä. Passiin merkitään myös tarvittaessa koiran saama heisimato- eli ekinokokkoosilääkitys.

  Seuraavassa artikkelissa käsittelemme loishäätöä osana koiran terveydenhoitoa.