• Tietoisku

  Koiran virtsateiden hyvinvointi

  Koiran virtsatietulehdukset ovat melko yleisiä. Tietty ikä tai rakenteelliset kehityshäiriöt voivat olla tulehduksen taustalla. Virtsateiden hyvinvointiin on olemassa valmisteita, joilla virtsateiden terveyttä voi tukea.

  Kuinka yleisiä ovat koirien virtsatietulehdukset?

  Virtsatietulehdus on yleinen koirien vaiva. Noin 14 prosenttia koirista sairastuu virtsatietulehdukseen jossain elämän vaiheessa.

  Kuinka vakava sairaus virtsatietulehdus on koirilla?

  Onneksi koiran virtsatietulehdus on usein satunnainen, etenkin nuorilla koirilla. Tulehdus aiheutuu koiran vastustuskyvyn tilapäisestä laskusta. Tämä paranee nopeasti hoidon aloittamisen jälkeen.

  Vakavimmat virtsatietulehdukset liittyvät rakenteellisiin kehityshäiriöihin, kasvaimiin, virtsakiviin tai vastustuskykyä laskeviin sairauksiin kuten sokeritautiin. Huonoimmillaan tulehdus leviää munuaisiin asti.

  Miten minä voin huomata, että koiralla on virtsatietulehdus?

  Tavallisesti omistaja huomaa ensimmäiseksi koiran virtsaamisvaikeudet ja että koira virtsaa tavallista tiheämmin. Tarkkaavaisemmat omistajat kiinnittävät huomiota mahdolliseen virtsan tummaan väriin, joka on peräisin verestä.

  Vakavassa virtsatietulehduksessa tai munuaistulehduksessa koira on väsynyt, sillä ei ole ruokahalua ja se kipuilee selkeästi virtsatessa.

  Vakavakin koiran virtsatietulehdus saattaa jäädä omistajalta huomaamatta. Tämän takia aina kun epäillään virtsatietulehdusta, tulee koira viedä eläinlääkärin tutkittavaksi.

  Miten virtsatietulehdus hoidetaan koirilla?

  Hoito alkaa aina diagnoosista ja tätä varten eläinlääkäri joutuu ottamaan näytteitä ja röntgenkuvaamaan/ultraamaan koiran mahdollisten virtsatiekivien tai kasvainten varalta.

  Tavallisesti bakteeriperäiset virtsatietulehdukset hoituvat antibiootilla virtsanäytteestä tutkitun bakteerimäärityksen perusteella.

  Antibioottikuurin lisäksi eläinlääkäri saattaa ehdottaa koiralle kehitettyä polyfenolivalmistetta (Refinie) virtsatietulehduksen lääkehoidon tueksi tai ennaltaehkäisyyn.

  Mikä on Refinie?

  Se on täydennysrehu, joka sisältää marjoista, kuten karpaloista, puolukoista ja mustikoista eristettyä polyfenolia. Näiden on todettu estävän E. coli bakteereiden kiinnittymistä virtsateiden limakalvolle niin ihmisillä kuin koirillakin. Mikäli koiralla tai kissalla on alttius saada toistuvia virtsatieinfektioita, voidaan virtsateiden hyvinvointia tukea Refinie -täydennusvalmisteella.

  Keiden omistajien tulisi olla erityisen varovaisia virtsatievaivojen suhteen?

  Nuorten narttujen omistajien olisi syytä havahtua koiran tiheävirtsaisuuteen. Nuorilla nartuilla virtsateiden limakalvo ja vastustuskyky on vielä heikosti kehittyneet. Vaiva korjaantuu usein ensimmäisen juoksun jälkeen. Lisäksi paljon uivat koirat sekä sokeritautia sairastavat.

  Lue myös suursnautseri Usman kokemus Refinie -valmisteesta.