Koiranpentu uudessa kodissa
10. maaliskuuta 2021

Koiranpentu uudessa kodissa – huomioi nämä asiat

Pennun saapuminen uuteen kotiin on aina merkkitapaus niin pennulle kuin perheellekin. Koiranpennut luovutetaan noin 7-8 viikon ikäisinä, jolloin pentu luonnostaan sopeutuu helposti uusiin ja pelottaviin tilanteisiin. Silti ei ole samantekevää, kuinka koiranpennun saapuminen uuteen kotiin tapahtuu.

Koiranpennun matka uuteen kotiin

Automatka on monesti pennun ensimmäinen ja se joutuu ensimmäistä kertaa eroon emostaan ja sisaruksistaan. Tämä kaikki aiheuttaa pennulle stressiä. Ensimmäisellä automatkalla koiranpentu on hyvä pitää sylissä koko matkan ajan. On tärkeää, että pentu tuntee olonsa turvalliseksi koko matkan ajan. Pienen pennunkaan ei ole hyvä olla vapaana autossa, koska kolari voi yllättää milloin vain. Koiralle on hyvä olla kiinnitetyssä kantokopassa tutun tuoksun (esim. kasvattajalta saatu pyyhe) kanssa ja niin, että joku istuu pennun vieressä, jolloin voi tarjota pennulle turvaa. Pennun huonovointisuuteen automatkan aikana on hyvä varautua etukäteen ottamalla mukaan talouspaperia, pyyhe tai pentualusta.

Lue myös: Mikä avuksi koiran matkapahoinvointiin?

Koiranpentu ja muut lemmikit uudessa kodissa

Uuteen kotiin saavuttaessa pentu laitetaan lattialle, josta se saa oma-aloitteisesti lähteä tutkimaan uutta ympäristöä. Jos perheessä on muita lemmikkejä, esitellään pentu niille varoen, jotta vältytään haavereilta. Pennun totuttaminen toisiin koiriin kannattaa tehdä rauhallisesti ja aloittaa tutustuttaminen ulkoa yksi koira kerrallaan. Tutustumiselle tulee luoda turvalliset olosuhteet pitämällä koirat kytkettynä, mutta huolehdittava tutustumisvaiheessa etteivät hihnat kiristy ja sotkeudu, jottei tästä aiheudu konflikteja. Mikäli pentu säikähtää, se voi juosta nopeasti karkuun ja aiheuttaa vaaratilanteen. Kun tutustuminen ulkona on tehty, voidaan yhteistuumin siirtyä sisälle. Tutustumista voi jatkaa helposti esim. koiraporttien takaa ja pieniä hetkiä kerrallaan samassa tilassa valvotusti oleillen, kunnes yhteiselo lähtee sujumaan.

Koiranpentu tutustumassa uuteen kotiin pihalla.
Koiranpentu tutustumassa uuteen kotiin pihalla.

Vanhemmalle koiralle tärkeät luut ja lelut kannattaa nostaa pois, jottei niistä synny kiistaa. Vanha koira ei välttämättä mukisematta niele pennun naskalihampailla tehtyä hyökkäystä kissoista puhumattakaan. Lemmikkien toisiinsa sopeutuminen vie aikansa, jonka kuluessa ihmisen on kontrolloitava tilannetta, jottei se kehity jommankumman osapuolen kannalta sietämättömäksi. Varsinkin vanha, jo hieman liikkeissään hidastunut koira voi hermostua eläväiseen ja raisuun pentuun.

Muista varmistaa, että kaikilla on myös oma rauha konfliktien välttämiseksi eikä pentu rasita vanhaa koiraa tai nuori aikuinen koira rasita pentua liikkaa. Vanhojen lemmikkien ja pennun sopeutumista voi helpottaa ottamalla mukaan esimerkiksi pyyhkeen, kun käy katsomassa pentua ja antamalla pennun leikkiä pyyhkeellä sen ajan, kun olette katsomassa pentua. Tuomalla tuon pyyhkeen pennun hajuineen kotiin ennen pennun tuloa, saavat vanhat lemmikit tutustua uuden tulokaan hajuun jo ennen kuin pentu saapuu uuteen kotiin, jolloin sopeutuminen on helpompaa. Myös pennulle voi jättää jo kotona odottavien lemmikkien hajua jo vanhaan kotiin, jolloin helpotetaan pennun sopeutumista uuteen laumaan.

Totuta koiranpentu perheen muihin lemmikkeihin vähitellen.
Totuta koiranpentu perheen muihin lemmikkeihin vähitellen.

Koiranpentu ja lapset uudessa kodissa

Vilkas ja rohkea koiranpentu menee uudessa kodissa riemusta kiljuen mukaan leikkiin yhdessä lasten kanssa, mutta ujompi pentu voi kokea lasten arvaamattoman ja kovaäänisen käyttäytymisen uhkaavana. Siitä, miten koiranpennun ja myöhemmin aikuisen koiran kanssa käyttäydytään, on keskusteltava lasten kanssa jo ennen koiranpennun saapumista ja korostaa heille pennun nukkumisrauhan sekä oman pedin koskemattomuuden tärkeyttä. Omalla paikallaan nukkuvan koiran annetaan olla rauhassa. Pentu ei ole leikkikalu, vaan elävä ja tunteva olento, jota kohdellaan johdonmukaisesti, rauhallisesti ja kunnioittavasti. Kun pentu on tottunut perheen elämänrytmiin ja uusiin laumajäseniinsä, jotka kohtelevat sitä hyvin koiran tarpeet huomioon ottaen, siitä tulee lasten paras kumppani.

Lapsia tulee opastaa koiranpenun oikeasta käsittelystä.
Koiranpennusta voi tulla lapselle sen paras ystävä. Hyvä opastus koiranpennun käsittelystä on kuitenkin tarpeen.

Koiranpennun turvallisuus kodissa

Koiranpennun saavuttua uuteen kotiin, ei kannata heti kutsua vieraita katsomaan pentua. Pennulla on jo oman perheenjäsenissä tutustumista seuraavaksi viikoksi. Kunhan pentu on kotiutunut reilun viikon ajan, ovat vieraat tervetulleita, mutta aluksi vain muutama kerrallaan. Suojaa kaikki tärkeät tai pennulle vaaralliset pienet tai hajoavat esineet ja siirrä ne pois pennun ulottuvilta. Vilkas isokokoisen rodun edustaja onnistuu sieppaamaan yhtä sun toista kurkottelemalla pöydille ja yritteliäimmät hyppäävät korkeisiinkin paikkoihin ja yli porteista. Suurin osa kodin viherkasveista on koiralle myrkyllisiä, joten ne tulee sijoittaa niin, että pentu ei ylety niihin. Pesuaineet, lääkkeet ym. vaaralliset aineet on säilytettävä pennun ulottumattomissa. Kaikki irtain, jonka haluat säilyttää ehjänä, on viimeistään nyt siirrettävä kaapin suojaan tai niin korkealle, ettei pentu niihin ylety. Sähköjohdot on hyvä piilottaa, ettei pentu pääse pureskelemaan niitä.

Koiranpennun tarvikkeet uudessa kodissa

Koiranpennun kotiintuloon on varauduttava jo hyvissä ajoin hankkimalla pennulle oma peti, ruoka- ja vesikuppi, kynsileikkurit, talutin ja turkinhoitovälineet. Kaikki pennut pitävät leluista ja puruluista ja omistajan kengät jäävät tällöin rauhaan. Kasvattajalta ja rodun kokeneilta harrastajilta tai lemmikkieläintarvikeliikkeestä kannattaa kysyä neuvoa, millainen ruokakuppi, kampa, harja tai karsta on rodulle sopivin. Metallisista juoma- ja ruokakupeista on iloa koiralle sen koko elämän ajaksi, ne kun ovat erittäin kestäviä. Pennun ensimmäiseksi pediksi kannattaa valita pahvilaatikko, johon laitetaan pehmuste. Pennun naskalihampaat tuhoavat tehokkaasti hienon ja kalliin korin käyttökelvottomaksi ja innokkaimmilta ei jää muovinen petikään rauhaan. Kalliiseen petiin voi sijoittaa rahaa sitten, kun pahin tuhoamisvimma on iän myötä laantunut.