• Kolhut kuntoon haavasumutteen avulla

  Pienet ja pinnalliset ruhjeet on helppo hoitaa itse puhdistamalla ne vedellä ja sidetaitoksilla. Haavat voidaan tarvittaessa käsitellä antiseptisella liuoksella ja suojata puhtaalla siteellä. Eläinlääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos haava sijaitsee lähellä niveltä, jännetuppea tai hevonen ei varaa kipeälle jalalle. Myös runsaasti vuotavat, syvät ja likaiset haavat sekä silmän, silmäluomien ja huulien sekä sierainten haavat on syytä jättää eläinlääkärin hoidettaviksi. Vakavissa tapauksissa hevonen on kuljetettava klinikalle jatkohoitoon.

  Useimmiten kehon haavat paranevat hyvin. Jalkojen alaosissa runsaasti liikkuvilla alueilla (etupolven ja kintereen alapuolella) olevat haavat ovat hankalampia, koska liikalihan muodostus saattaa olla voimakasta. Liikaliha on liiallista arpikudosmuodostusta, joka erityisesti avoimena hoidettavassa haavassa hidastaa paranemista. Liikalihan muodostumista voidaan ehkäistä pyrkimällä pitämään haava-alue mahdollisimman liikkumattomana ja käyttämällä haavasumutetta. Haavasumutteen käyttö voidaan aloittaa akuutin vaiheen jälkeen. Polkemien ja ruhjehaavojen hoidossa haavasumutetta voidaan käyttää desinfioivana hauteena.

  Cothivet on desinfioiva yrttipohjainen haavasumute, joka ei sisällä antibiootteja. Se desinfioi haavan tai tulehtuneen ihoalueen. Cothivetin sisältämillä kasviuutteilla tiedetään jo vanhastaan olevan bakteerien kasvua estävä ja haavan paranemista edesauttava vaikutus. Lisäksi sen voimakas aromaattinen haju karkottaa kärpäsiä ja saa useimmat eläimet jättämään haavan rauhaan. Sumutetta käytetään suoraan haavan päälle 3-4 krt päivässä, kunnes haava on parantunut. Desinfioivassa hauteessa kostutetaan puhdas haavataitos suihkeella ja kiinnitetään sidoksella haavalle. Huomio kuitenkin, että tuotteen pohjana on alkoholia sisältävä liuos, jonka vuoksi tuote aiheuttaa kirvelyä avohaavassa.

  Sumute tulee hiljaa ja hienojakoisesti ilman ponneaineita, joka tekee käsittelyn helpoksi arankin hevosen kanssa. Voidaan käyttää kaikilla ihoalueilla. Käytettäessä pään alueella, suojaa silmä suihkeelta. Cothivet toimii myös hyönteisten suosimilla alueilla, esimerkiksi ryntäille suihkutettuna.

  Hevoselle sopii käytettäväksi riittoisa 100 ml pakkaus, jonka saat eläinlääkäriltä, Hankkijalta tai apteekista.

  Soveltuu käytettäväksi myös muille eläinlajeille ja sitä on saatavissa myös 30 ml pieneläimille sopivassa pakkauskoossa.

  Lue lisää Cothivet-suihkeesta: https://www.vetcare.fi/tuote/cothivet-vet-haavasumute-2

  Mikä avuksi koiran haavanhoitoon? Lue lisää Lemmikin kotiapteekista! http://lemmikinkotiapteekki.fi/tuotteet/haavanhoito