• Herkulliset koulutusnamit toimivat hyvin pennun koulutuksessa.
  Tietoisku

  Koulutusnamit ja ruoka koiranpennun koulutuksessa

  Koulutusnamit ja palkitsemisen oikea-aikaisuus ovat avainasemassa koiran koulutuksessa. Palkkion tulee olla koiralle mieluinen ja tavoittelemisen arvoinen. Ruoka ja makupalat ovat monelle koiralle tällaisia ja etenkin uusia asioita opeteltaessa mahdollistaa riittävän tiheän palkitsemisen. Ennen koulutuksen aloittamista on hyvä varmistaa, että koulutukseen varattu ruoka tai makupalat maistuvat koiralle. Voi myös olla mielenkiintoista kokeilla useamman ruokapalkkion välillä minkä niistä koira itse valitsee. Voit laittaa lattialle tai pienelle korokkeelle pieniin kippoihin useampaa ruokapalkkiota tarjolle, antaa koiran haistaa jokaista kippoa ja sitten vapauttaa koiran hakemaan se mieluisin!

  Koulutusnamit ja palkkiomerkki koiran koulutuksessa

  Palkitsemisen oikea-aikaisuuden helpottamiseksi voi apuna käyttää ehdollista vahvistetta, jota seuraa palkkio. Ehdollinen vahviste voi olla naksutin tai jokin muu samanlaisena toistuva ääni (kielellä naksuttaminen) tai erikseen koiralle opetettu palkkasana (yes, super). Ehdollisen vahvisteen tehtävä on kertoa koiralle tarkalleen se hetki, milloin koira teki toivotulla tavalla. Ehdollista vahvistetta seuraa aina varsinainen palkkio.

  Palkkiomerkin opettamisesta voit lukea tarkemmin täältä: Koiran koulutus palkitsemalla

  Opeta koiranpennulle malttia

  Jo pennusta saakka koira on hyvä opettaa istumaan paikoillaan pyynnöstä ja koiran on hyvä oppia, että tavoittelemiaan asioita voi ansaita istumalla ja odottamalla. Voit ottaa käteesi namipalan ja nostaa kättäsi hitaasti koiran kuonon yläpuolelle. Koiran istahtaessa katsoessaan ylöspäin, naksuta tai sano koiralle opetettu palkkasana ja tarjoa välittömästi ruokapalkkio. Ota seuraavaksi mukaan vihjesana istumiselle, eli koiran istuessa sano vihjesana ’istu’, naksuta tai sano koiralle opetettu palkkasana ja tarjoa välittömästi ruokapalkkio. Jätä vähitellen käden liike pois ja sano koiralle pelkästään vihjesana ’istu’. Voit opettaa istumisen vihjeestä myös yksinkertaisesti odottamalla hetkeä, jolloin koira omaehtoisesti istuu ja silloin naksuttaa tai sanoa koiralle opetetun palkkasanan, jota seuraa ruokapalkkio.

  Opeta malttia koiranpennulle koulutusnamien avulla.
  Koiranpennulle voi opettaa malttia pyytämällä sitä istumaan.

  Aikaa, mikä koiran tulee istua ennen ruokapalkkion tarjoamista, voi asteittain lisätä, jolloin opetamme koiralle myös malttia. Istumista harjoitellaan ensin häiriöttömässä ympäristössä, josta siirrytään harjoittelemaan erilaisissa paikoissa erilaisten häiriöiden läheisyydessä.

  Ihmisiä tai toisia koiria tavatessa voit pyytää koirasi istumaan ja palkita sen ruokapalkkiolla. Anna koirallesi aina selkeä lupa, milloin vieraita saa mennä tervehtimään. Toimimalla tilanteissa johdonmukaisesti, koira ei odota voivansa rynnätä vastaantulijoiden luokse vaan odottaa sinulta lupaa tai pyytää sitä istumalla. Joissain tapauksissa koiran huomio voidaan pitää toisaalla koiraa pelottavista asioista, kuten ohikulkevasta liikenteestä, ruoan avulla. Paras on kuitenkin ottaa etäisyyttä pelottaviin asioihin, palkita rauhallinen käytös ruokapalkkiolla ja tutustuttaa koiraa pelottaviin asioihin vähitellen.

  Lue myös: Millaiset koulutusnamit ovat parhaat pennulle?

  Koulutusnamit apuna pelottavissa tilanteissa

  Ruoan tai namien avulla meillä on myös mahdollisuus muuttaa koiran tunnereaktioita jännittäviä tai pelottavia asioita kohtaan. Jos koira esimerkiksi poistuu huoneesta jo kynsisakset nähdessään, voidaan kynsisakset saada tarkoittamaan koiralle jotain mieluista. Ota ensin kynsisakset koiran näkyville ja tarjoa sille välittömästi herkullinen ruokapalkkio. Kun koira kiinnostuu kynsisaksista, palkitse sitä edelleen ruokapalkkiolla. Totuta koirasi samoin myös tassujen ja kynsien kosketteluun palkiten se aina ruokapalkkiolla sen pysyessä rentona ja paikoillaan. Harjoitusten edetessä voit koskettaa koiran tassua kynsisaksilla, ja tarjota perään ruokapalkkion. Kun nämä vaiheet sujuvat, voidaan edetä kynsien leikkuuseen. Kynsiä voi alkuun leikata vain muutamia kerrallaan lisäten leikattavien kynsien määrää jokaisella harjoituskerralla. Harjoituksissa tulisi edetä seuraavaan vaiheeseen, kun koira pysyy harjoiteltavan vaiheen ajan rentona.

  Asiantuntijan vinkkejä artikkeliin antoi eläinten kouluttaja Heidi Saari.