• Lemmikin korvien hoito
  Tietoisku

  Lemmikin korvien hoito

  Ulkokorvatulehdus on tavallinen koirien ja kissojen vaiva. Yli 16 % koirista ja 6,5 % kissoista sairastaa korvatulehduksen elämänsä aikana. Korvatulehdus hoidetaan aina eläinlääkärissä, mutta kotihoidossa voi hoitaa lemmikin korvia, mikäli kysymyksessä ei ole tulehdus. Tarvittaessa eläinlääkäri antaa ohjeita lemmikin korvien kotihoitoon.

  Kuinka tunnistan koiran tai kissan korvatulehduksen?

  Korvatulehdus huomataan, kun lemmikki raapii korviaan toistuvasti, kulkee pää vinossa, ravistelee päätään ja korva on kosketusarka. Kun tulehtuneeseen korvaan katsoo sisälle, se punoittaa ja on useimmiten eritteinen.

  Voiko korvatulehdusta hoitaa itse apteekista ostettavilla korvanpuhdistusaineilla?

  Ei. Jos korva on tulehtunut, tulee koira tai kissa viedä eläinlääkäriin, joka tarkistaa korvan. Apteekin korvanpuhdistusaineet on tarkoitettu terveen koiran korvan säännölliseen puhdistamiseen tai eläinlääkärin ohjauksessa tulehtuneen korvan puhdistamiseen antibioottihoidon lisäksi.

  On tärkeää, että eläinlääkäri tutkii korvan, koska toisinaan tulehduksen aiheuttajana on vierasesineet ja roskat, kasvainsairaus, tai kissoilla myös korvapunkkitartunta.

  Mistä korvatulehdus johtuu?

  Korvatulehduksen altistavina tekijöinä ovat koiran rotu ja ennen kaikkea korvan rakenne. Roikkuvat korvalehdet, kuten spanieleilla on, aikaansaavat otolliset olosuhteet bakteereiden ja hiivojen kasvustolle. Tiiviisti suljetussa korvassa ilma vaihtuu huonosti, ja lämmin, kostea ympäristö on ihanteellinen kasvupaikka esimerkiksi bakteereille ja hiivalle. Myös ahdas korvakäytävä tai atopiataipumus altistavat korvatulehdukselle.

  Miten korvatulehdus paranee?

  Suurin osa korvatulehduksista paranee hyvin lääkityksen myötä, kunhan diagnoosi on tehty oikein. Bakteereiden ja hiivojen aiheuttamissa tulehduksissa hoitona on usein antibioottia ja hiivalääkettä sekä usein myös kutinaa ehkäisevää kortisonipohjaista lääkettä. Korvapunkit häädetään loisiin tehoavalla korvatipalla.

  Kuinka hoitaa tulehdusalttiita korvia kotihoidossa?

  Kotihoidossa tulehdusalttiita korvia voi puhdistaa apteekista saatavalla Vetcare Korvapuhdisteella eläinlääkärin ohjeen mukaan silloin kun korva ei ole tulehtunut.

  Voinko puhdistaa lemmikin korvia itse kotihoidossa?

  Tervettä korvaa ei ole tarvetta puhdistaa, vaan korva puhdistaa itse itsensä. Likaisia korvia, joissa on paljon vaikkua, voi puhdistaa kotihoidossa, mikäli korva ei ole tulehtunut. Otocur Veton hellävarainen jojobaöljypohjainen valmiste, joka irrottaa todella tehokkaasti vaikkua. Valmistetta saa ilman reseptiä apteekista. Mikäli halutaan käyttää korvapuhdistetta, joka tehoaa hiivoihin ja bakteereihin, on etikka- ja boorihappoa sisältävä Vetcare Korvapuhdiste parempi vaihtoehto.

  Kuinka puhdistat koiran korvan? Katso video!

  Koirani on innokas uimari, mutta tästä usein seuraa korvatulehdus. Onko se ennaltaehkäistävissä?

  Kesän virkistävissä vesileikeissäkin on omat vaaransa. Varsinkin luppakorvaisilla koirilla korvakäytävään muodostuu herkästi bakteereiden ja hiivojen kasvulle otolliset olosuhteet. Uivan koiran korvia voi puhdistaa silloin tällöin uimisen jälkeen Vetcare Korvapuhdisteella, joka on tehokas ase hiivoja ja bakteereita vastaan. Mikäli korvissa on paljon vaikkua, voi ennen uintireissua korviin ruiskuttaa Otocur Vet– valmistetta, joka irrottaa vaikkua tehokkaasti ja on hellävarainen kipeässäkin korvassa.