• Koiran silmät rähmivät
  Tietoisku

  Lemmikin silmien hoito

  Silmätulehdukset ovat myös lemmikeillä varsin yleinen vaiva. Aina ei kyse ole välttämättä silmätulehduksesta, vaan lemmikin silmät saattavat olla kuivat. Samalla tavalla kuten ihmisillä, esimerkiksi katu- tai siitepöly, ilmastointi ja pakkanen, voivat kuivattaa myös lemmikin silmiä.

  Miten tunnistan lemmikin silmätulehduksen?

  Tulehtunut lemmikin silmä punoittaa, vuotaa nestettä ja hyvin usein rähmii paksua eritettä.

  Mitä tulee tehdä, jos lemmikin silmät oireilevat?

  Mikäli silmien vuotaminen tai erite on vähäistä eikä silmä punoita, voi tilannetta seurata muutamia päiviä ja silmien puhdistamiseen voi käyttää apteekista ostettavaa Vetcare Silmäpuhdistetta, jolla puhdistetaan silmän ympärysihoa rähmästä ja roskista. Kuivien silmien kosteuttamiseen voi käyttää nimenomaan lemmikkien silmien kosteuttamiseen tarkoitettua Optixcare -silmätippaa. Mikäli vuoto jatkuu useita päiviä, jos vuoto pahenee tai silmä alkaa punoittamaan, on syytä viedä lemmikki eläinlääkärille.

  Mitä tulee tehdä, jos lemmikin silmät ovat tulehtuneet?

  Mikäli silmä selkeästi punottaa ja vuoto pahenee, on syytä viedä lemmikki eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tutkii silmän ja löydösten perusteella päättää hoidosta. Silmätulehduksen taustalla on usein bakteereiden tai virusten aiheuttama tulehdus, silmässä oleva roska tai silmäluomen sisäpinnalla kasvavat karvat, jotka hankaavat silmän sarveiskalvoa.

  Mistä tiedän, että lemmikillä on kuivat silmät?

  Jos silmien punoitukseen, siristelyyn tai silmien ärtyneisyyteen ei liity runsasta rähmimistä, kysymys voi olla kuivista silmistä. Kuivasilmäisyydessä sarveiskalvoa vasten liikkuva luomi hankaa sarveiskalvoa, jolloin silmän pinta ärsyyntyy. Myös silmiin kulkeutunut katupöly tai muu pöly saattaa ärsyttää silmää. Kuivuudesta huolimatta silmät voivat ajoittain vuotaa ärsytyksen vuoksi. Tällöin lemmikin silmien kosteuttamiseen suunniteltu Optixcare -silmätippa on oiva apu, sillä se on suunniteltu nimenomaan lemmikkien silmien kosteuttamiseen. Se on helppokäyttöinen ja levittyy nopeasti lemmikin silmän pinnalle. Ainutlaatuisen koostumuksensa ansiosta Optixcare on myös pitkävaikutteinen ja kaksi kertaa päivässä annostelu riittää, mikä helpottaa varmasti arjessa!

  Tampereen Koivun apteekin farmaseutti Katja Laurila on käyttänyt oman kiinanharjakoiran kuivien silmien hoitoon Vetcaren Optixcare-geelitippoja. Lue Katjan kokemuksista täältä.