• Luonnollinen E-vitamiini – hevosesi parhaaksi

  Minä kuuluin siihen hevosharrastajakuntaan, joka on aina ennen lukenut vain pussin- tai purkin kyljen. Jos siinä on nätti kuva ja kiva teksti, joka saa heti mieleeni ajatuksen “hevoseni tarvitsee tätä”, ostan sen, lukematta sen enempää sitä, mitä tuote oikeasti sisältää. Syynä on varmasti se, etten yksinkertaisesti olisi ymmärtänyt tuoteselosteesta sen enempää kuin perusraaka-aineet “vehnä, ohra tai kaura.” Syötin siis hevosiani monta vuotta käytännössä tuotteen esittelytekstin perusteella, etenkin sen “sopii hevosille, jotka..” Bloggaamiseni on avannut minulle uusia ulottuvuuksia, ei pelkästään tuotetestauksia, joissa yhteistyö konkretisoituu. Bloggaamisen kautta saadut yhteistyöt ovat avanneet silmäni, herättäneet minut. Etenkin luonnonmukainen ruokinta on saanut minut oikeasti miettimään, mitä sille silkkiturvalle laitan ruokakuppiin ja ennen kaikkea miksi? Vitamiinien viidakossa sitä vasta sekaisin meneekin. Hevostarvikeliikkeiden hyllyt notkuvat eri purkkia ja purnukkaa, joissa on nimessä yksi kirjain eroa. Mitä vitamiinia se hevoseni nyt sitten tarvitsisi ja minkä näistä kymmenestä eri valmistajan vitamiinista nyt valitsisin.

  Postaus on tehty yhteistyössä Vetcaren kanssa. Sain marraskuun lopulla Vetcarelta tuotteita, jotka he olivat meille katsoneet tarpeelliseksi. Tuotepaketti sisälsi luonnollisen E-vitamiinin. Testieläimeksi omien esitietojeni perusteella ajattelin Simon, sillä kerroin pienen hevosen, lyhyen elämän, pitkän vikalistan. Mutta suunnitelmathan muuttuvat aina matkalla ja tässä kohtaa siinä ei tuskin haittaa syntynyt. Niinpä E-vitamiinia lorahti yhden kupin sijasta kahteen kuppiin.

  Postausta varten apua antoi hevoshieroja Anne Piirainen, jolta sain valtavasti tietoa E-vitamiinista.

  Vitamiineja löytyy aakkosista toisensa perään, mikä tekee juuri E-vitamiinista niin tärkeän ja välttämättömän?

  E-vitamiini eli alfatokoferoli on elimistölle tärkeä antioksidantti. Antioksidanttien tehtävä on suojata soluja haitallisilta vapailta radikaaleilta. Vapaat radikaalit ovat välttämättömiä atomeja ja molekyylejä elimistössä, mutta niiden liiallinen esiintyminen elimistössä voi johtaa soluvaurioihin ja sairauksiin. Eli E-vitamiini on yksi tärkeimpiä vitamiineja antioksidanttisuutensa takia. Hevoset eivät itse valmista E-vitamiinia elimistössään, vaan sen on tultava ruokinnasta.

  E-vitamiinin puutostilat näkyvät monella eri tavalla. Yleisimpiä puutostilaoireita hevosilla on anemia, väsymys ja lihasheikkous. Tämän voi huomata myös kiristyneinä lihaksina. Varsinkin lopputalvesta näitä oireita esiintyy useilla hevosilla ja monesti annetaankin vain rautakuuri tai ADE-kuuri, jossa e-vitamiini on synteettisenä. Myös maksan rappeutuminen on yksi hyvin yleinen sairaus.

  Minulle E-vitamiinin tärkeys konkretisoitui edellisen nuoren hevoseni kanssa, jolloin hieroja kertoi, että pystyn välttämään monet hieronnat ja lihasongelmat pelkästään sillä, että lisään E-vitamiinin hevoseni ruokavalioon. Syyksi hän kertoi sen, että sisäisesti syötettynä E-vitamiini auttaa hevostani ja sen syviä lihaksia paremmin, kuin hänen kädestään lähtöisin oleva hieronta, sillä hieroja ei pääse käsiksi kuin pinnallisimpiin lihaksiin.

  Mikä erottaa luonnollisen- ja synteettisen E-vitamiinin?

  Hevosten ruokinnassa luonnollinen ruoka on nousevassa kysynnässä. Yrtit ovat alkaneet kiinnostaa meitä hevosenomistajia enemmän ja enemmän. E-vitamiinin kohdalla luonnollisuudella on kuitenkin merkittävä rooli, sillä synteettinen E-vitamiini imeytyy luonnollista E-vitamiinia huomattavasti heikommin ja on todettu myös hevosia, joilla se ei imeydy ollenkaan. Synteettistä E-vitamiinia tarvitaan myös huomattavasti isompia määriä. Koska synteettisen vitamiinin imeytymismäärästä ei voi olla varma, ei omistaja voi koskaan tietää, johtuuko jokin oire esim. E-vitamiinin puutoksesta.Luonnollinen E-vitamiini imeytyy lähes 100% ja siinä on 4-6 kertaa korkeampi biosaatavuus kuin synteettisessä.

  Kuluttajan on oltava tarkkana E-vitamiini ostoksilla, sillä sana “luonnon” ei tee tuotteesta luonnollista. Luonnon E-vitamiini on RRR-alfatokoferoli ja synteettinen alfatokoferolien raseeminen seos. Mikäli tuotteessa esiintyy jokin muu kuin RRR-alfatokoferoli -nimitys E-vitamiinin kohdalla tai RRR-alfatokoferolia ei ole ilmoitettu, on kyseessä lähes poikkeuksetta synteettinen E-vitamiini.Valmistajat, jotka käyttävät luonnollista E-vitamiinia, ilmoittavat siitä normaalisti tuoteselosteessa tai vitamiinianalyysissä.

  Ruokinnassa huomioon ottamisen arvoista

  Mikään ravintoaine ei yksistään kumoa E-vitamiinin imeytymistä, varsinkin jos se on luonnollista. E-vitamiini tarve kuitenkin lisääntyy, mikäli hevoselle syötetään öljyjä.

  Hevosen E-vitamiinin tarve on yksilöllinen ja asuinmaasta riippuvainen. Ruokintasuositukset sanovat 1000mg harrastehevosilla, kilpahevosilla jopa 3000mg/vrk, mutta koska heinän e-vitamiinin määriä ei pysty mittaamaan vuoden ympäri, täytyy omistajan itse tunnustella, mikä omalle hevoselle on riittävä määrä. Yleinen suositus on kuitenkin hyvä lähtökohta kaikille hevosille. E-vitamiini on ns. haihtuva vitamiini heinästä, eli näin lopputalvesta heinän E-vitamiini pitoisuus on heikompi kuin juuri korjatusta heinästä ja tämä taas lisää e-vitamiinilisän tarvetta etenkin kevättalvella. Laidunruohossa on erittäin korkea luonnollinen E-vitamiini pitoisuus ja siksi monet hevoset voivatkin paremmin heti laitumelle pääsyn jälkeen.

  E-vitamiinin liikasaanti ja oireet ovat hevosilla oikeastaan tuntematonta, sillä määrien pitäisi olla niin valtavia, että myrkytysoireita tulisi. Hevosen tulisi saada E-vitamiinia purkista ympäri vuoden, mikäli se ei pääse laitumelle.

  Vetcare nestemäinen E-vitamiini on lisätty vehnänalkioöljyyn ja pakattu pumppupulloon, josta sen annostelu on vaivatonta. Vetcare E-vitamiini on valmistettu Suomessa.

  Omat kokemukset tästä tuotteesta ovat varsin positiiviset. Olen saanut laitettua marraskuun lopusta aina tähän päivään asti, kummankin hevosen kuppiin E-vitamiinia joka päivä. Nyt ollaan jo pullon loppupuolella, mutta kolme kuukautta kahdelle hevoselle, yhdestä pullosta – voisi siis sanoa tuotteet olevan riittoisa ja annoshinnaltaan edullinen. Meillä on 200ml pullo, mutta näitä saa myös 100ml pulloissa, joka on kätevä yhden hevosen kanssa sekä koirilla, sillä avattu pullo on käytettävä 3kk kuluessa.

  Ehdottoman plussan tuote saa mainiosta annostelusta, sillä eniten vihaan ylimääräisiä mittakuppeja rehuhuoneessa. Nestemäisillä tuotteilla mittakuppien käyttö on myös hyvin sotkuista. Pumppupullosta annostelu käy näppärästi ja siististi – vain painallus tai kaksi, riippuen hevosen annostuksesta. Ei sotkua, ei ylimääräisiä liikkuvia osia rehuhuoneessa. Minä tykkään juuri siitä!

  Testieläimissä E-vitamiinin saanti näkyi tai oli näkymättä. Minulla on heikko vertailukohta siihen, millaisia ne nyt olisivat, jos eivät olisi saaneet luonnollista E-vitamiinia viimeisen kolmen kuukauden ajan. Mutta voin sanoa millaisia ne nyt ovat; pirteitä, eloisia ja terveen oloisia. Innokkaana töihin lähdössä ja treenissä hyvin jaksavia. Palautuminen rankemmastakin työnteosta on nopeaa ja nuoren kanssa pidän erittäin tärkeänä sitä, ettei niiden lepopäivät mene pelkkään palautumiseen vaan siihen, että ne jaksavat telmiä ja leikkiä tarhassa – tehdä niitä omia juttuja, joista tykkäävät.

  Ennen E-vitamiinin lisäämistä ruokintaan hevoseni nuokkuivat suurimman osan ajasta tarhassa, pää alhaalla ja hieman apaattisena. Leikkiä tarha-aikaan toki sisältyi, mutta nyt se on selvästi lisääntynyt ja hevoset ovat huomattavan virkeitä koko päivän. Toki luonnon muutkin ilmiöt voivat lisätä hevosteni vireystilaa ja kohentaa mieltä, mutta hartaasti uskon, että E-vitamiinilla on oma osuutensa asiaan.

  Hintaa 200ml pullolle tulee n. 35-40€ riippuen ostopaikasta. Tuotetta myy eläinlääkärit, apteekit sekä hyvin varustellut hevostarvikeliikkeet.

  Vetcaren esitteen tuotteesta löydät tästä linkistä.