Koirien erilaiset suolistomikrobistot
18. maaliskuuta 2024

Miksi toisilla koirilla on teräsvatsa ja toisilla ei?

Tutkimuksissa on havaittu, että teräsvatsaisten koirien suoliston mikrobiston koostumus eroaa merkittävästi ikiripuloijan suolistomikrobistosta. Syinä ikiripuloivan koiran suoliston mikrobiston muutoksiin voi olla useita. Suomalainen tutkimusryhmä on tehnyt merkittävän löydöksen teräsvatsaisten koirien suolistomikrobiston koostumuksesta.

Ero teräsvatsaisen koiran ja ikiripuloijan suoliston mikrobistossa

Suomalainen tutkimusryhmä havaitsi, että suolistoltaan terveillä, teräsvatsaisilla koirilla, on suolistossaan vain yhtä vallitsevaa Lactobacillus -lajia. (1,2) Katso kuvassa vihreällä. Tutkimukseen osallistui myös koiria, jotka ripuloivat ajoittain esim. syötyään jotain sopimatonta (kuvassa keltaisella) sekä herkkävatsaisia koiria (kuvassa punaisella), joilla vatsa oli löysällä lähes jatkuvasti.

Infograafi kuvastaa teräsvatsaisen, normaalivatsaisen ja ikiripuloijan koiran eroja väreillä
Teräsvatsaisten koirien suolistossa oli havaittavissa yhtä vallitsevaa Lacobacillus-lajia.

Normaalivatsaisten koirien suolistosta löytyi maitohappobakteereita, mutta Lactobacillus -lajin lisäksi myös useita muita eri mikrobeja. Ikiripuloijien suoliston mikrobistosta ei puolestaan ollut havaittavissa maitohappobakteereita lainkaan. Tämän löydöksen seurauksena eristettiin teräsvatsaisten suomalaisten koirien ulosteesta Lactobacillus -kantoja.

Ikiripuloija - syitä, miksi tähän on tultu

Mahdollisia syitä suolistomikrobiston koostumuksen vaihteluun koirien välillä:

  • Eläin on saanut kapean tai vääristyneen suolistomikrobiston jo emältään.

  • Koiraa on jouduttu hoitamaan esimerkiksi tapaturman takia mikrobilääkityksellä, jolloin myös hyviä mikrobeja on tuhoutunut.

  • Koiran suolistomikrobiston joukossa on haitallisia mikrobeja. Haitallisia mikrobeja voi saada huonolaatuisesta tai pilaantuneesta ruoasta (ruokamyrkytys), jonkin verran ympäristöstä (esim. saastuneet vesistöt) tai tartuntana toisista koirista tai eläinten ulosteesta.

  • Koiran ruokinta ei tue hyvien mikrobien esiintymistä suolistossa.


Harvoin on kuitenkaan yhtä ainoaa syytä, joka aiheuttaa herkkävatsaisuutta koiralle, vaan kokonaisuus syntyy useista eri tekijöistä. On tärkeää myös huomata, että mikrobit leviävät helposti perheenjäsenten kesken (4) ja usein kaikilla perheen jäsenillä on löydettävissä samoja haitallisia mikrobeja kuin oirehtivalla yksilöllä, mutta välttämättä kaikki yksilöt eivät kuitenkaan oirehdi. Tämä toimii myös toisinpäin, eli myös terveyttä tukevat mikrobit siirtyvät perheenjäsenten kesken tai esimerkiksi lemmikiltä ihmisille. (5)

Teräsvatsainen koira uinnin jälkeen laiturilla
Teräsvatsaisen koiran suolistomikrobisto kestää muuttuvia tilanteita.

Entinen ikiripuloija, tuleva teräsvatsa- korjaavat toimenpiteet

Tervettä suolistomikrobistoa tavoiteltaessa ennaltaehkäisy on tehokkaampaa ja antaa varmemman lopputuloksen kuin mikrobistotasapainon korjaus. Suolistoterveyden tavoittelu kannattaa huomioida jo nartun astutusta harkittaessa ja kiinnittää huomiota tulevan emän suoliston mikrobiston kuntoon. Terve suolisto on pohja terveelle immuunivasteelle ja sitä myötä terveemmälle elämälle. Valitsemalla teräsvatsaisen nartun, jolla ei ole ollut tulehduksellisia sairauksia, ja välttämällä antibioottikuureja, jälkikasvu saa emältään monipuolisen ja lajinomaisen mikrobiston.

Mikäli eläin tarvitsee antibioottikuurin, on hyvä valita paikallinen hoito, jos mahdollista. Jokaisen antibioottikuurin jälkeen on tärkeää kompensoida kadotettuja kantoja terveysvaikutteisilla mikrobeilla, kuten koiran omilla maitohappobakteereilla, jolloin riski antibioottiresistenttien kantojen leviämiselle vähenee.

Ruokinnan monipuolisuus heijastuu myös suoliston mikrobiston monipuolisuuteen. Mitä monipuolisempi koiran ravinto on, sen rikkaampi on sen kautta saatu mikrobisto. Canius® Plus täydentää terveellistä ruokavaliota, se sisältää koiraperäisillä maitohappobakteereilla hapatettua maitoa.

Viitteet:

  1. Beasley ym 2006. Lactic acid bacteria isolated from canine faeces. J Appl Microbiol 101: 131–138.

  2. Manninen ym 2006. Alteration of the Canine Small-Intestinal Lactic Acid Bacterium Microbiota by Feeding of Potential Probiotics. Appl Environ Microbiol Vol. 72 (10): 6539–6543.

  3. Guard ym 2015. Characterization of Microbial Dysbiosis and Metabolomic Changes in Dogs with Acute Diarrhea. PLOS ONE | DOI:10.1371/journal.pone.0127259

  4. Song ym 2013. Cohabiting family members share microbiota with one another and with their dogs. ELife DOI: 10.7554/eLife.00458.001

  5. Nermes ym 2013. Perinatal Pet Exposure, Faecal Microbiota, and Wheezy Bronchitis: Is There a Connection? ISRN Allergy DOI: 10.1155/2013/827934