• Tietoisku

  Miten tukea kuumaa ja herkkää hevosta

  Miten tukea kuumaa ja herkkää hevosta? Edustusratsastajamme Aino Hirvonen jakaa parhaat vinkkinsä, miten hän tekee Kinkku-tammansa arjesta mahdollisimman miellyttävän ja rauhallisen.

  Kinkun tullessa meille noin 2 vuotta sitten kävi aika pian ilmi, että se onkin paljon kuumempi ja herkempi kuin mitä oltiin alunperin ajateltu. Kinkku tutkittiin alkuun kunnolla, sillä emme halunneet ottaa riskiä, että kuumuus johtuisi kipuilusta. Olemme tulleet kuitenkin siihen tulokseen, että kuumuus tulee korvien välistä, ja hyvillä rutiineilla ja kunnollisella ratsastuksella kuumuuden saa pidettyä hallinnassa. 

  Ratsastaessa kamppailimme pitkään Kinkun lämpenemisen kanssa, ja se tulee varmasti olemaan aina osa arkeamme. Kuumuus hevosessa voi kuitenkin olla oikein hyväkin asia, kun sen energian saa kanavoitua oikein liikkeeseen. 

  Miten hevosta voi auttaa, kun se on kuuma?

  Ratsastajana tämä on ollut keskeinen kysymys mielessä. Kun hevonen tarvitsee paljon tukea ja ratsastaja ei ole ammattilainen, kuten meillä on tilanne, on todella tärkeää saada paljon apua valmentajalta. Kinkun kuntoutusjakson jälkeen kävin valmennuksessa vähintään 3 kertaa viikossa. 

  Kuuman hevosen kanssa on myös tärkeää, että ratsastuksessa perusasiat kuten peräänanto ja tahti ovat kunnossa ennen temppujen tekemistä. Meillä Kinkun kanssa vaikein tehtävä on ollut sarjavaihtojen harjoitteleminen, sillä Kinkku kuumuu niistä eniten. Valmentajan kanssa olemme harjoitelleet peräänannon ja tahdin/tasapainon ylläpitämistä vaihtojen välissä. Hyvä ratsutus/valmennus on hyvin tärkeä osa kuuman hevosen tukemista ja ymmärtämistä.

  Kuuman hevosen ruokinta

  Ruokinnallakin voidaan tukea hevosen mieltä. Jos hevonen lämpenee helposti tietyistä rehuista, on hyvä miettiä, voisiko hevonen olla esimerkiksi kauralle yliherkkä. Kannattaa tutustua kuumalle hevoselle sopiviin rehuihin ja tarvittaessa kysyä apua rehukauppiaalta.

  Energiaa ei saa saada liikaa, mutta väsyminen ja energian puutekin voi kuumentaa hevosta. Siksi on tärkeää, että ruokinta on oikea. Meillä Kinkku söi pitkään hyvin pieniä määriä väkirehuja ja reilusti heinää ja lisäravinteita. Nykyään Kinkulla rehuina ovat proteiini ja öljyinen mysli, jotka ovat kumpikin kaurattomia. Oikeanlaisen ruokavalion ansiosta Kinkku on pysynyt hyvin rauhallisena.

  Rutiinien tärkeys

  Kuuman hevosen kanssa tärkeitä ovat myös selkeät rutiinit päivästä toiseen, sekä hoidossa että ruokinnassa. Jos kuumaa hevosta hoitaa kiireessä ja levottomana, saa myös  ratsastuksessa vastaansa kiireisen ja levottoman hevosen. Hevoset rakastavat rutiineja, ja etenkin kuumien hevosten kanssa ne ovat äärimmäisen tärkeitä ja tuovat turvaa ja rauhaa arkeen.

  Zylkene tukemassa uusien asioiden opettelussa

  Vaikka ratsastus, ruokinta ja rutiinit olisivatkin kunnossa, se ei vielä silti takaa rauhallista hevosta. Kun keväällä 2020 opettelimme Kinkun kanssa uusia asioita, jotka olivat meille molemmille vaikeita, käytimme Zylkeneä tukemaan Kinkun mieltä. Zylkeneä voi käyttää ratsastaessa ja vaikka kuljetustilanteissa hevosille, jotka sitä pelkäävät. 

  Kun uutta opetellessa meillä oli Zylkene tukena, oli kiva huomata, että Kinkku sai rauhallisuudesta itsevarmuutta vaikeisiin tehtäviin ja pystyi tekemään tehtävät ilman Zylkeneä jo parin viikon kuluttua. Zylkeneä voi myös hyvällä omallatunnolla syöttää vaikka hevoselle, joka sairastaessa kuumuu ja tulee vaikeaksi käsitellä. Edellinen ratsuni D hyötyi Zylkenestä suuresti kävelyjaksolla hankosidevammaa parannellessaan, sillä sekä minä että hevonen olimme tyytyväisiä, kun jokaisessa puskassa ei ollutkaan mörköjä. 

  Mielestäni kuumaa hevosta pitää osata ymmärtää ja tukea. Näin pari vuotta kuuman hevosen omistaneena voin seistä näiden vinkkien takana ja uskon, että muutkin kuumat hevoset voivat näistä hyötyä.