• Tarinat

  Miten valmistautua hevoskilpailuihin? Veera Paloheimon parhaat vinkit

  Miten kannattaa valmistautua hevoskilpailuihin, jotta onnistumisen mahdollisuus olisi mahdollisimman suuri? Juttelimme edustusratsastajamme Veera Paloheimon kanssa siitä, miten hän valmistautuu hevoskilpailuihin, ja mitkä ovat hänen parhaat vinkkinsä optimaaliseen valmistautumiseen.

  Tärkeintä on suunnitelmallisuus

  Tärkeintä kilpailuun valmistautuessa on, että minulla on hyvä suunnitelma.

  Suunnittelemme heti kevään alussa yhdessä valmentajani Ville Vaurion kanssa kilpailukalenterin, jonka perusteella pystymme päättämään, milloin pidetään treeniviikkoja ja milloin on palauttavampia jaksoja. Päätämme myös kilpailukauden tavoitteet. Ne motivoivat hyvin koko kauden ajan.

  Olemme talvesta lähtien ratsastaneet paljon radan osioita, sillä nuorten ohjelmissa on paljon uusia liikkeitä, jotka tulevat nopeasti peräkkäin. On tärkeää saada rutiinia ratojen ratsastamiseen. Kevään aikana olemme osallistuneet rataharjoituksiin, jossa Maria Colliander on ollut tuomarina. Sain häneltä paljon arvokkaita kommentteja, miltä suoritus näytti tuomarin näkökulmasta.

  Kisaviikkojen ohjelmat ovat tarkoin suunniteltuja, jotta Wollen kilpailuvireys saadaan maksimoitua. Jos kilpailut pidetään lauantaina ja sunnuntaina, ratsastan perjantaina lyhyen hyvänmielentreenin väsyttämättä Wollea liikaa. Tarkistan, että Wolle on hyvin kuulolla ja lopettelen treenit mielellään maastokävelyyn. Torstaina on kävelypäivä maasta.

  Muuten kilpailuviikkoon kuuluu yksi valmennus ja yksi oma treeni, jolloin ratsastetaan radan osia. Muut päivät ovat maastopäiviä tai esimerkiksi puomipäiviä, jotta Wollen mieli pysyy virkeänä. Kilpailuja edeltävänä iltana teen mielikuvitusharjoitteluita ja katson videoita edellisistä suorituksista. Tarkastelen myös vanhoja pöytäkirjoja ja palautan muistiin tuomareiden kommentit.

  Kilpailupäivänä rutiinit ovat valttia

  Kilpailupäivän rutiinit riippuvat siitä, yövymmekö kilpailupaikalla vai emme. Tykkään saapua kilpailupaikalle jo edellisenä päivänä, koska silloin ehdin ratsastaa kilpailuradalla ja tutustua kilpailupaikkaan.

  Kilpailuun valmistautuessa yritän pitää Wollen rutiinit mahdollisimman samanlaisina kuin kotona esimerkiksi ruokkimalla sen samoihin aikoihin. Equistro Elytaan pitää huolen siitä, että Wolle varmasti juo tarpeeksi ja Equitop Pronutrin auttaa pitämään hevosen vatsan rauhallisena, kun kisapaikalla on kuitenkin jännitystä ilmassa.

  Kilpailupäivänä käymme aamukävelyllä, jonka jälkeen olen varannut paljon aikaa sykeröintiin. Haluan varata kaikkeen tarpeeksi aikaa, jottei tule kiire. Kiire luo stressiä ja epävarmuutta. Tykkään tehdä kaikki valmistelut itse, jotta voin olla varma siitä, että kaikki on hoidettu haluamallani tavalla.

  Varaan verryttelykokonaisuuteen tunnin. Tärkeää on, että Wolle ehtii kävellä ja vetristyä tarpeeksi. Alkukävelyihin menee 20 minuuttia, jonka jälkeen käyntityöskentelyyn menee noin 5-10 minuuttia. Itse verryttelyyn menee noin 40 minuuttia, jolloin keskityn etenkin perusratsastukseen ja siihen, että Wolle on hyvin avuilla. Valmentajani Ville on yleensä mukana verryttelyssä auttamassa.

  Jännityksen selättäminen

  Minua ei yleensä jännitä kauheasti. Pieni jännitys on hyvästä, koska silloin tietää, että on tosissaan. Liialliset suorituspaineet luovat kuitenkin liikaa jännitystä.


  Onneksi jännitys yleensä katoaa, kun pääsen Wollen selkään ja huomaan, että löydämme yhteisen sävelen. Puhun myös rauhoittavasti itselleni: “Kyllä tämä menee hienosti ja yhdessä Wollen kanssa tämä tehdään.” Se auttaa. Välillä radalla alkaa jännittämään ja tuntuu siltä, että jalat eivät toimi. Sillon keskityn hengittämiseen ja rauhoittumiseen, jolloin rentoudun ja saan taas ratsastettua jaloilla.

  Kilpailuissa minua motivoi eniten se, että pääsee näyttämään omaa ja hevosen kehittymistä. Myös kavereiden näkeminen kilpailupaikalla on aina yhtä hauskaa. Tavoittelen aina pärjäämistä ja voittamista. Onnistuminen motivoi pärjäämään seuraavissa kisoissa. Myös epäonnistumiset motivoi, kun tuomareiden rakentavat kommentit saa aikaan halun kehittyä.


  Veeran ja Wollen kilpailukautta voit seurata @teampaloheimo IG-tilin kautta.