• Ajankohtaista

  Nuoren hevosen kanssa kilpailuissa

  Nuoren hevosen kanssa kilpailuissa on sekä jännittävää, että palkitsevaa. Edustusratsastajamme Stella Hagelstam kertoo tässä artikkelissa parhaat vinkkinsä, mitä pitää mielessä, kilpailtaessa nuoren hevosen kanssa ja kuinka saada aikaan positiivinen ja onnistunut kokemus. 

  Kohti kilpailukautta

  Näin kevään alkumetreillä on hyvä hieman suunnitella tulevaa kilpailukautta. Nuoren hevosen kanssa kannattaa pohtia erityisesti sitä, miten kilpailemisen voi aloittaa mahdollisimman mukavissa merkeissä. 

  Nuoren hevosen jännitys

  Kuten me kaikki tiedämme, nuoria hevosia usein jännittää uudet tilanteet ja mitä rauhallisemmin me ratsastajana pystymme suhtautumaan tähän jännitykseen, sitä nopeammin hevonen rentoutuu. Kilpailutilanteissa olisi hyvä olla paljon aikaa sekä mahdollisuus huomioida hevoskohtaisesti, miten uutta tilannetta lähestytään. 

  Kilpailuharjoitukset sekä valmennukset muilla talleilla ovat mielestäni paras tapa valmistautua kilpailukauteen. Kun paine onnistua on mahdollisimman pieni ja harjoituksen tavoitteena  on tutustua uuteen tilanteeseen, hevonen aistii ratsastajan rentouden ja suoritus lähtee miltei poikkeuksetta sujumaan mallikkaasti. 

  Ratsastajan reagointi ja rooli

  Hevoset tuntevat hyvin tarkkaan, miten ratsastaja reagoi eri asioihin suorituksen aikana. Tästä tunteesta jää hevoselle vahva muisto seuraavaa kilpailutilannetta varten, eli nuorten hevosten ratsastajina meidän tärkein tehtävä on luoda hevoselle hyvä mieli ja positiivinen kokemus.

  Vaikka suorituksen aikana tulisikin ongelmia, on tärkeintä pysyä omassa rauhallisessa suunnitelmassa sekä olemaan valmis kehumaan hevosta hyvistä pätkistä ohjelman aikana. Näin hevosta voi jännityksestä huolimatta kannustaa ja ohjata toimimaan kisatilanteissa oikein. 

  Jos ratsastaja itse jännittyy ja merkittävästi muuttaa ratsastustaan kilpailutilanteessa, voimme olla miltei varmoja siitä, että hevoselle kehittyy jonkinlainen ”trauma” tapahtumasta. Tämän tyylisen trauman aiheuttajana voi esimerkiksi olla jatkuvasti puristava pohje, jonka seurauksena hevonen laittaa ”käsijarrun päälle” heti portista sisään saapuessa. Tällaista ongelmaa on hyvin vaikea saada pois ja se vaatii ison määrän onnistuneita toistoja poistuakseen.

  Hyvä alku

  Merkittävästi helpommalla pääsee kun tekee alun hyvin. Hyvä alku ei tarkoita ongelmatonta alkua vaan sellaista alkua missä hevonen voidaan huomioida ja sen reaktiolle on hyvin aikaa.

  Esimerkkinä hevonen, joka pelkää tuomarikoppia; harjoituskilpailussa on mahdollista käyttää muutama minuutti enemmän aikaa tutustumiseen ja täten hevosta ei tarvitse kiireessä pakottaa tuomaripäätyyn. Jos suoritus joudutaan hylkäämään, saa ratsukko yleensä jäädä hetkeksi radalle harjoittelemaan. Tällaiset pieniltä tuntuvat erot voivat olla nuorelle hevoselle hyvin ratkaisevia sen kilpailu-uraa ajatellen. 

  Alkuharjoittelun jälkeen kilpaileminen on hyvä suunnitella niin, että herkille hevosille tarjotaan vähän useammin kilpailuja ja uusia kokemuksia, kun taas vähemmän herkille hieman harvemmin, jotteivät hevoset turru kilpailemiseen. Mielestäni sopiva määrä startteja on 1-3 kuukaudessa riippuen myös kilpailumatkojen pituudesta. 

  Heille jotka tähtäävät nuorilla kansainvälisille kilpailuradoille suosittelen vahvasti seuraamaan menestyneiden maiden ratsukoita, kilpailusuorituksia, verryttelytapaa ja valmentautumista. Täällä kotimaassa saa nimittäin helposti vähän ruusuisen kuvan omasta tasostaan verrattuna kansainväliseen tasoon, nimimerkillä kokemusta on. 😅 

  Meillä Suomessa syntyy kuitenkin niin paljon laadukkaita hevosia, joten rohkeutta tähdätä korkealle tarvitaan ja suomalainen hevoskasvatus kaipaa myös näkyvyyttä maailmalla. 

  Vinkit kisareissuille

  Lopuksi vielä pari vinkkiä tuotteista, jotka pakkaan mukaan kilpailureissuille:

  • Mashit ja Equistro Elytaan täydennysrehu. Uudet paikat saattavat jännittää nuorta hevosta, jolloin se yleensä juo vähemmän kuin yleensä. Equistro Elytaanin ja maittavan veden avulla huolehdimme siitä, että hevonen juo tarpeeksi.
  • Helteet saattavat myös vaikuttaa vireystasoon. Energiatason korotukseen voi saada apua Equistron Energy Boosterista.

  Menestyksekästä kilpailukautta kaikille!

  Terkuin 

  Stella