• Tietoisku

  Lemmikki pelkää ilotulitteita? Eläinlääkäri neuvoo, mikä avuksi

  Osa lemmikeistä kokee yllättävän paukkeen esimerkiksi ilotulitusten muodossa uhkaavana. Kyse voi olla opitusta tavasta tai synnynnäisestä arkuudesta. Lähestyvään uudenvuoden rakettien paukkeeseen kannattaa varautua ajoissa. Lue Vetcaren eläinlääkäri Petri Bäcklundin vinkit!

  Usein raketteja ammutaan tunteja, jolloin tilanteesta voi tulla aralle koiralle tai kissalle todellinen piina. Paukkeen lisäksi ilotulitteiden valonvälähdykset voivat pelottaa.

  – Jotkut koirat tulevat hieman rauhattomiksi, kun jotkut taas ahdistuvat toden teolla. Paha ahdistus aiheuttaa levotonta liikkumista huoneesta toiseen, piiloutumista esimerkiksi sängyn alle, haukkumista tai ulvontaa, Bäcklund kertoo.

  Jos tiedät, että lemmikkisi pelkää, suunnittele valmiiksi sille mahdollisimman turvalliset olot.

  Lue myös: Pelkääkö koirasi autoilua?

  Muista nämä neuvot:

  – Järjestä koirallesi peti esimerkiksi sängyn alle tai kaappiin, johon sen on hyvä paeta ääniä.

  – Usein koiria ja kissoja auttaa Zylkéne-valmiste, joka sisältää maidosta eristettyä alfa-kasotsepiinia. Se tukee koirien ja kissojen rauhallista käyttäytymistä.

  – Nuhtelu lisää pelokkaan koiran epävarmuutta, joten älä koskaan rankaise sitä pelkotilanteessa. Vaikka koira haukkuisi ja ulvoisi pelkoaan, sitä ei saa rangaista.

  – Vietä aikaa pelkäävän koiran kanssa. Sitä ei pitäisi jättää yksin kotiin edes lyhyeksi aikaa. Yksinolo ahdistuneena voi johtaa eroahdistuksen kehittymiseen. Eroahdistus on ilotulituspelkoa moninkertaisesti vaikeampi käytösongelma, joka näkyy päivittäin.

  – Koira voidaan kouluttaa pois ilotulitus- tai ukkospelosta. Apuna voi käyttää esimerkiksi Zylkéne-valmistetta, jota saa eläinlääkäriasemilta, hyvin varustetuista apteekeista tai lemmikkitarvikekaupoista.

  Myös joulukiireet voivat ahdistaa koiraa

  Jouluvalmisteluihin ja joulunviettoon voi Petri Bäcklundin mukaan liittyä koiran mielestä arveluttavia asioita. Ne voivat aiheuttaa häiriökäyttäytymistä, joka johtuu koiran epävarmuudesta. Se ei ymmärrä, miksi kaikilla on kiire tai miksi kotiin tulee vieraita ihmisiä ja esineitä. Myös matkat muualle stressaavat.

  – Koiran joulunaikainen ahdistus voi johtua vaikkapa sukulaisten kyläilyyn liittyvästä hälystä tai lasten kovaäänisistä leikeistä. Myös kyläpaikassa olevat vieraat lemmikit voivat laukaista epävarmuutta koirassa. Lisäksi mahdollinen tavallista runsaampi alkoholin käyttö voi pelottaa herkkää koiraa.

  – Muita koiralle yllättäviä uusia tilanteita ovat kotona ulkopuolisten tekemät remontit, asunnon vaihto tai perheeseen saapunut uusi lemmikki tai vauva. Nämä kaikki uudet tapahtumat muuttavat arkirutiineja ja voivat saada koiran epävarmaksi, Petri Bäcklund muistuttaa.

  Zylkéne® on myynnissä apteekeissa, eläinlääkäriasemilla ja verkkokaupoissa.

  Lisätietoja http://lemmikinkotiapteekki.fi/tuotteet/erikoistuotteet