• Pennun valinta

  Koira on kaveri, johon on helppo kiintyä. Kun hankit koiran, saat ystävän ja perheenjäsenen. Pidä siitä hyvää huolta, niin sekin pitää sinusta kaikkina elämänne yhteisinä päivinä. Rodun valinta kannattaa tehdä huolellisesti.

  Millaisen pennun valitsisin?

  Ulkonäkö ei saa olla ainoa peruste rodun valinnalle. Perehdy aina huolellisesti harkitsemasi rodun asettamiin vaatimuksiin äläkä tee hankintaa hetken mielijohteesta tai koiran ulkonäön taikka turkin värin perusteella. Kaikkein tärkeintä on, sopiiko esimerkiksi vilkas metsästys- tai palveluskoiranpentu perheesi elämänrytmiin – onko sinulla riittävästi aikaa viettää ja puuhata koirasi kanssa? Seurakoirarodun edustajasta saa usein helpoimman ensimmäisen koiran. Oman kokemuksesi kasvaessa voit siirtyä vaativampiin rotuihin.
  Koiranpennut ovat riemastuttavia, mutta vaativia kasvatettavia. Kasvattajan vaikeana velvollisuutena on löytää syntyneille uusille hännänheiluttajille omat perheet, joissa niistä huolehditaan hyvin. Koiran on oltava perheellensä sopiva, joten varaudu siihen, että kasvattaja kysyy Sinulta hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä.

  Valitse pentu tarkoin

  Osta koira aina vastuuntuntoiselta kasvattajalta, jossa sitä on hoidettu hyvin ja rakastettu. Älä osta koiraa säälistä olosuhteista, joissa omastakin mielestäsi olisi toivomisen varaa. Se, että pennusta pyydetään korkeahkoa hintaa, on usein laadun tae. Varmistu myös, että pentujen vanhemmille on tehty kaikki tarvittavat rotukohtaiset terveystutkimukset (PEVISA-ohjelma) ja että ne ovat muutoinkin terveitä ja hyvinvoivia. Tutustu myös rodulle tyypillisiin sairauksiin vaikkapa rodun omasta jalostuksen tavoiteohjelmasta, joka löytyy rotukerhon nettisivuilta tai Suomen Kennelliiton Koiranet-tietokantaan linkitettynä. Koiranet-tietokannasta löydät myös rotukohtaisten terveystutkimusten tulokset ja rodun tyypilliset kuolinsyyt sekä eliniän.


  Kun menet ensimmäistä kertaa kasvattajan luokse katsomaan pentuja, tarkkaile ympäristöä ja siellä olevia koiria avoimin silmin. Pyydä aina nähtäväksesi pennun emo ja pentuesisarukset, jos ne ovat vielä kasvattajalla. Katso miten emo suhtautuu vieraisiin ihmisiin. Hyvä emo on luottavainen, ystävällinen ja esittelee jälkikasvunsa suurella rakkaudella ja ylpeydellä eikä murise taikka välttele vieraitakaan ihmisiä. Terve ja ihmiseen totutettu pentu on vilkas, rohkea, seurallinen ja leikkisä, sen turkki kiiltää eikä ole hilseinen. Silmät ja kuono ovat rähmättömät, ruokahalu hyvä ja uloste kiinteää. Hyvä kasvattaja on luovutusikään mentäessä totuttanut pennut kodin erilaisiin ääniin, ja jos sää on ollut suotuisa, pennut ovat saaneet telmiä pihalla ja tutkia mitä kaikkea ulkona voikaan tulla vastaan. Olisi suotavaa, että pennut olisivat jo tässä iässä oppineet, että on olemassa erilaisia koiria ja ihmisiä – lapsia, aikuisia ja vanhuksia, suuria ja pieniä koiria jne. Tällaisesta lähtötilanteesta on uuden omistajan hyvä jatkaa.

  Koira harrastuksena


  Koiriin liittyvä harrastustoiminta on laajaa. Maamme suurimmat koiranäyttelyt keräävät yli 8000 koiraa saman katon alle. Kilpailutoiminta ei rajoitu näyttelyihin, vaan harrastajat treenaavat koiriaan mitä moninaisimpiin suorituksiin, joista palveluskoira-, agility- ja tottelevaisuuskokeet lienevät suosituimmat.
  Jokaisella käyttökoirarodulla on omat koe- ja kilpailumuotonsa ja moni koira on isännän tai emännän uskollinen metsästyskaveri. Harrastustoiminta tuo uusia, usein elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa jaetaan pienet ja suuret surut – muutkin, kuin koiriin liittyvät. Koira huolehtii, että omistaja lähtee ulos säännöllisesti joka ikinen päivä satoi tai paistoi. Liity Suomen Kennelliittoon sekä valitsemasi rodun rotujärjestöön tai -kerhoon saadaksesi lisää tietoa rodusta ja siitä, mitä voit koirasi kanssa tehdä.