• Pentu saapuu perheeseen

  Pennun saapuminen perheeseen on aina merkkitapaus niin pennulle kuin perheellekin. Tilanteeseen kannattaa varautua hyvin jo etukäteen.

  Pentu sopeutuu yleensä helposti

  Pennun saapuminen uuteen kotiin on aina merkkitapaus niin pennulle kuin perheellekin. Pennut luovutetaan noin 7-8 viikon ikäisinä, jolloin pentu luonnostaan sopeutuu helposti uusiin ja pelottaviin tilanteisiin. Silti ei ole samantekevää, kuinka pentu kotiin tuodaan. Automatka on yleensä pennun ensimmäinen ja se joutuu ensimmäistä kertaa eroon emostaan ja sisaruksistaan. Tämä kaikki aiheuttaa pennulle stressiä. Ensimmäisellä automatkalla pentu on hyvä pitää sylissä koko matkan ajan. Parasta olisi, jos pentua pitäisi sylissään se henkilö, jonka on tarkoitus olla koiran isäntä tai emäntä. Pennun huonovointisuuteen automatkan aikana on hyvä varautua etukäteen ottamalla mukaan talouspaperia tai pyyhe.

  Kun kotiin on saavuttu, laitetaan pentu lattialle, josta se saa oma-aloitteisesti lähteä tutkimaan uutta ympäristöä. Jos perheessä on muita lemmikkejä, esitellään pentu niille varoen, jotta vältytään haavereilta. Vanha koira ei välttämättä mukisematta niele pennun naskalihampailla tehtyä hyökkäystä kissoista puhumattakaan. Lemmikkien toisiinsa sopeutuminen vie aikansa, jonka kuluessa ihmisen on kontrolloitava tilannetta, jottei se kehity jommankumman osapuolen kannalta sietämättömäksi.

  Pentu ja lapset

  Vilkas ja rohkea pentu menee riemusta kiljuen mukaan leikkiin yhdessä lasten kanssa, mutta ujompi pentu voi kokea lasten arvaamattoman ja kovaäänisen käyttäytymisen uhkaavana. Siitä, miten pennun ja myöhemmin aikuisen koiran kanssa käyttäydytään, on keskusteltava lasten kanssa jo ennen pennun saapumista ja korostaa heille pennun nukkumisrauhan sekä oman pedin koskemattomuuden tärkeyttä. Omalla paikallaan nukkuvan koiran annetaan olla rauhassa. Pentu ei ole leikkikalu, vaan elävä ja tunteva olento, jota kohdellaan johdonmukaisesti, rauhallisesti ja kunnioittavasti. Kun pentu on tottunut perheen elämänrytmiin ja uusiin laumajäseniinsä, jotka kohtelevat sitä hyvin koiran tarpeet huomioon ottaen, siitä tulee lasten paras kumppani.


  Pennun saavuttua uuteen kotiin, ei kannata heti kutsua vieraita katsomaan pentua. Pennulla on jo oman perheenjäsenissä tutustumista seuraavaksi viikoksi. Kunhan pentu on kotiutunut reilun viikon ajan, ovat vieraat tervetulleita, mutta aluksi vain muutama kerrallaan. Suojaa tärkeät esineet Kaikki pennulle vaaralliset pienet tai hajoavat esineet on siirrettävä pois pennun ulottuvilta. Vilkas isokokoisen rodun edustaja onnistuu sieppaamaan yhtä sun toista kurkottelemalla pöydille ja yritteliäimmät hyppäävät korkeisiinkin paikkoihin. Suurin osa kodin viherkasveista on koiralle myrkyllisiä, joten ne tulee sijoittaa niin, että pentu ei ylety niihin. Pesuaineet, lääkkeet ym. vaaralliset aineet on säilytettävä pennun ulottumattomissa. Kaikki irtain, jonka haluat säilyttää ehjänä, on viimeistään nyt siirrettävä kaapin suojaan tai niin korkealle, ettei pentu niihin ylety. Sähköjohdot on hyvä piilottaa, ettei pentu pääse pureskelemaan niitä.

  Pennun omat tarvikkeet

  Pennun saapumiseen on varauduttava jo hyvissä ajoin hankkimalla pennulle oma peti, ruoka- ja vesikuppi, kynsileikkurit, talutin ja turkinhoitovälineet. Leluista ja puruluista kaikki pennut pitävät ja omistajan kengät jäävät rauhaan. Kasvattajalta ja rodun kokeneilta harrastajilta tai lemmikkieläintarvikeliikkeestä kannattaa kysyä neuvoa, millainen ruokakuppi, kampa, harja tai karsta on rodulle sopivin. Metallisista juoma- ja ruokakupeista on iloa koiralle sen koko elämän ajaksi, ne kun ovat erittäin kestäviä. Pennun ensimmäiseksi pediksi kannattaa valita pahvilaatikko, johon laitetaan pehmuste. Pennun naskalihampaat tuhoavat tehokkaasti hienon ja kalliin korin käyttökelvottomaksi ja innokkaimmilta ei jää muovinen petikään rauhaan. Kalliiseen petiin voi sijoittaa rahaa sitten, kun pahin tuhoamisvimma on iän myötä laantunut.

  Lue myös Pennun valinta