• Tarinat

  Punkit pihapiirissä vaivaavat kissoja ja koiria

  Punkit pihapiirissä siirtyvät eläinten mukana helposti sisätiloihin

  3,5-vuotias lagotto romagnolo –rotuinen uroskoira ja kaksi iäkästä kollikissaa nauttivat maalaismaisemasta Säkylässä. Marjapensaan alla lekottelevien karvakamujen päivän pilaavat vain puutiaiset. Piha on turvallisesti aidattu lemmikeille, mutta punkkeja aidatkaan eivät pidä poissa. Punkit pihapiirissä siirtyvät eläinten mukana helposti sisällekin, ellei olla tarkkoina.

  ”Kissoja meillä on ollut aina lapsesta saakka. Asumme taajaman lähellä kauniissa maalaismaisemassa. Metsää ja järviäkin on lähellä, mikä on koiralle mukavaa. Arvokkaat vanhat herrat eli kissat ja perheen ilopilleri Sampo-koira viihtyvät hyvin aidatulla pihallamme makoilemassa pensaiden alla. Kun tuli ensimmäinen lämmin viikko, punkit alkoivat selvästi lisääntyä. Tonttimme rajoittuu metsään, joten tämä on otollista aluetta punkeille”, Heidi Muhonen kuvailee.

  Turkkitarkastus aina ennen sisääntuloa

  Punkit ovat Heidin mielestä lisääntyneet paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Eläimet on syytä tutkia tarkkaan ennen sisälle tuloa.

  ”Kun kissat ovat tulossa sisään, kampaan turkin jo ovella. Voi löytyä jopa 10 kävelevää punkkia jokaisella kampavedolla. Valkoisesta kissasta punkit erottuvat selvemmin. Punkit varmaan lymyävät pensaissa, sillä nurmikko ainakin on lyhyttä”, Heidi sanoo.

  Koiralla on Heidin mukaan pidetty välillä punkkipantaa, mutta kaula on hieman ärtynyt siitä. Kissoilla taas käytetään niskaan laitettavaa valeluliuosta.

  ”Koira saa lenkillä usein punkkeja, koska se on alta polven korkuinen ja kulkee heinikossa. Punkit iskevät kiinni etenkin koiran päähän ja kulkeutuvat helposti myös sisälle turkissa. Tyttärenikin on saanut punkkeja ja itse olen löytänyt niitä sisältäkin sohvalla istuessani. Sänkyyn emme siksi päästä eläimiä”, Heidi sanoo.

  Makuuhuoneiden ovia pyritään myös pitämään kiinni, jotta kissat eivät pääse menemään sänkyihin. Punkit pihapiirissä kun saattavat siirtyä sänkyynkin.

  Punkkitarkastus on hyvä tehdä ennen lemmikin sisälle tuloa.

  Punkkipihdit ja lääkkeet vakiovarusteena

  ”Punkkipihdit ovat aina saatavilla sekä kotona että mökillä. Kun lumet sulavat, punkkeja alkaa näkyä, joten on oltava varautunut poisto-operaatioon. Lisäksi punkkilääkkeitä on syytä hankkia. Myöhäisin ajankohta, jolloin punkkeja on löytynyt, on ollut lumeton joulukuu”, Heidi kertoo.

  ”Punkin irrotus on joskus aiheuttanut tulehduksen puremakohtaan. Olen kuitenkin oppinut jo aika hyvin poistamaan punkin pihdeillä. Toisinaan punkki on jäänyt huomaamatta ja se löytyy irronneena ja verta imeneenä lattialta. Jopa viemäristä on joskus kävellyt punkki. Ovat siis sitkeää lajia, joten kaikki torjuntakeinot kannattaa ottaa käyttöön!”

  Punkin irrotuksen jälkeen iho kannattaa puhdistaa hyvin desinfioivalla aineella. Esimerkiksi Vetcaren Cothivet®-suihke on helppokäyttöinen, antiseptinen liuos.

  Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen lääkehoidon antoa:

  Frontline® Vet 100 mg/ml paikallisvaleluliuos 4 x 0,5 ml – Vetcare