• Tietoisku

  Punkki sisätiloissa on kesän kutsumaton vieras

  Kutsumattomat vieraat eivät aina ole miellyttäviä yllätyksiä. Punkkeja voi tulla sisätiloihin ihmisten vaatteissa tai lemmikin turkissa. Punkki sisätiloissa on kuitenkin nykyisin häädettävissä tehokkaasti uudella tuotteella.

  ”Punkit tulevat todellakin myös sisälle ja voivat elää siellä jopa useita vuorokausia. Tästä puhutaan vähemmän, joten sitä ei tule aina ajatelleeksi. Ulkoloisten ja syöpäläisten torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota myös sisätiloissa”, tuoteryhmäpäällikkö Kari Laessaari Vetcarelta sanoo.

  Punkin torjunnan kolme tärkeää

  Punkin torjunta on kokonaisuus, johon kuuluu kolme asiaa: Ennaltaehkäisy lääkkeillä, säännöllinen punkkisyyni aina ulkona sekä sisätilojen suojaus Vetcaren Frontline HomeGard®-suihkeella kuuden kuukauden välein.

  Ennaltaehkäisyyn voidaan käyttää ulkoloislääkkeitä, joita ovat apteekista ilman reseptiä saatavat paikallisvaleluliuokset tai eläinlääkärin reseptillä saatavat tabletit. Teho on lähes sataprosenttinen, mutta yksittäisiä punkkeja saattaa päästä kiinnittymään lemmikkiin. Lääkitys tappaa punkin kuitenkin pian. Yksittäinen punkki ei tarkoita, että lääkkeen teho olisi heikentynyt.

  Punkkisyyni on hyvä tehdä sekä lemmikille että omistajalle jo ulkona, etteivät punkit pääsisi sisätiloihin. Punkki on sitkeä otus ja voi selvitä pyykkikoneessa 40 asteen pesuohjelmassa.  

  ”Asunnon ja muiden sisätilojen suojaus kannattaa tehdä Frontline HomeGard-suihkeella, jonka tehoaineina ovat permetriini ja (S)-metopreeni. Kodin huonekalujen ja tekstiilien sekä koiran makuualustan käsittely kannattaa tehdä 1-2 kertaa vuodessa. Muista myös lattian ja seinän raot. Pestäviä tekstiilejä ei käsitellä. Näin punkki sisätiloissa ei pärjää, vaan kuolee nopeasti joutuessaan kosketuksiin käsiteltyjen pintojen kanssa”, Kari kertoo.

  Nämä toimenpiteet antavat jo hyvin suojaa ja levollista mieltä punkkikaudella.

  Harvinaisuus joka lisääntyy myös Suomessa

  Tavallisia puutiaisia harvinaisempi, mutta valitettavasti lisääntyvä ei-toivottu vieras on ruskea koiranpunkki. Tämä lämpimässä viihtyvä punkki on lisääntynyt matkustelun myötä. Jos tapaat talvella nopeasti kipittävän punkin sisätiloissa, kyseessä saattaa olla juuri ruskea koiranpunkki.

  Ruskea koiranpunkki on hyvin epämiellyttävä ja hankala hävittää. Se saattaa elää ilman verta jopa puolitoista vuotta ja munii tuhansia munia sisälle. Munien takia koko asunto on käsiteltävä tuholaistorjunta-aiheella. Laji viihtyy hyvin huoneenlämmössä ja punkki voi tarttua myös ihmiseen, vaikka suosiikin koiraa ja kissaa.

  Miten Frontline HomeGard-suihketta käytetään?

  Frontline HomeGard on biosidi, joka on saatavilla kuluttajille apteekeista. Se tappaa sekä punkit että kirput ja niiden toukat. Suihke leviää tasaisesti ympäri käsiteltävää aluetta.

  ”On hyvä muistaa, että myös muut sisätilat, kuten veneet, autot ja asuntovaunut on syytä käsitellä punkkikaudella. Yhtälailla niissä voi lymytä punkkeja, jotka ovat kulkeutuneet ihmisten tai eläinten mukana”, Kari Laessaari muistuttaa.

  Ennen suihkeen käyttöä käsiteltävä tila imuroidaan. Frontline HomeGardia suihkutetaan ei-pestäviin kohteisiin. Vaikutus on pitkäkestoinen, jopa kuusi kuukautta. Jos punkkikausi jatkuu lämpimän syksyn myötä pitkään, kannatta käsittely tehdä kaksi kertaa vuodessa.

  ”Tuote on tarkoitettu vain sisätiloihin, ei ulkokäyttöön. Sitä ei myöskään tule suihkuttaa lentäviin hyönteisiin. Jos sisälle on päässyt pörriäinen, päästä se lentämään ulos”, Kari muistuttaa.

  ”Käytä Frontline HomeGardia aina turvallisesti ohjeiden mukaan. Ihmiset, eläimet ja ruokatarvikkeet tulee pitää poissa käsitellystä tilasta vielä ainakin tunnin verran suihkutuksen jälkeen, tai kunnes käsitellyt pinnat ovat kuivia. Lopuksi tila tuuletetaan hyvin”, Kari painottaa.

  Tutustu tarkempiin ohjeisiin ja Frontline HomeGardin käyttöön Vetcaren sivuilta: https://www.vetcare.fi/tuote/frontline-homegard/

  KÄYTÄ BIOSIDEJA TURVALLISESTI. LUE AINA MERKINNÄT JA VALMISTETIEDOT ENNEN KÄYTTÖÄ.

  Frontline® Vet ja Frontline® Comp paikallisvaleluliuoksesta saat lisätietoa:

  Frontline Comp paikallisvaleluliuos 3 x 0,67 ml – Vetcare

  Frontline® Vet 100 mg/ml paikallisvaleluliuos 4 x 0,67 ml – Vetcare

  TUTUSTU HUOLELLISESTI PAKKAUSSELOSTEESEEN ENNEN LÄÄKKEEN KÄYTTÖÄ.