• Tietoisku

  Puutiaiset kiusaavat suurimman osan vuotta

  George on 8-vuotias maatiaiskissa, jonka isä on suomalaiskissa, mutta äidissä virtasi italialaisen angorakissan veri. Pöyhkeäturkkinen George viihtyykin hyvin ulkona, myös viileämmällä ilmalla. Puutiaiset ovat osoittautuneet muuten onnellisen kissan ikäväksi riesaksi Espoon metsissä.

  – George käy paljon ulkona ja on usein yön poissa, kesällä jopa pari päivääkin. Viime vuonna (2016) tuntui olevan harvinaisen runsaasti ja isoja puutiaisia. Sisällä ne putosivat lattialle, jolleivät olleet ehtineet pureutua kissaan imemään verta, kissan omistaja Kaija Todd kertoo.

  Usein punkit jäivät Kaijan mukaan kissan päähän tai kaulaan kiinni.

  – Naapurit sanoivat samaa, puutiaisia tuntui olevan paljon ja pitkälle syksyyn. Ehkä pitkään jatkunut lämmin syksy vaikutti asiaan, Kaija toteaa.

  Yleensä Kaija alkaa antaa kissan päähän paikallisesti puutiaisilta suojaavaa valeluliuosta keväällä lumien sulettua. Kissan päässä on vähemmän karvaa, joten lääke on helpompi laittaa siihen.

  kissa punkit

  Puutiaiset aiheuttavat tauteja sekä ihmisille että lemmikeille

  Puutiaiset pärjäävät jopa muutaman asteen lämmössä hengissä. Ne levittävät useita tauteja, joista yleisimmät ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Jos löydät puutiaiset vuorokauden kuluessa sen pureutumisesta, ehdit vielä napata sen pois ennen mahdollisen borrelia-bakteerin siirtymistä ihmiseen tai lemmikkiin.

  Puutiainen lähtee irti tasaisella, hitaalla vedolla. Ei tarvita kiertoa tai vääntöä. Usein puutiainen leuka jää ihon alla poiston yhteydessä ja se saattaa aiheuttaa kutinaa ja paikallistulehdusta iholle.

  Yleensä puutiaisen pureman ensioireet liittyen borrelioosiin ilmaantuvat noin 1-4 viikon jälkeen.

  Bakteerin aiheuttamaa borrelioosia tai anaplasmoosia ennaltaehkäistään lemmikeillä käyttämällä paikallisesti annosteltavaa valeluliuosta.

  Ehkäise puutiaisen aiheuttamat vaivat lemmikillä

  Yksinkertaisin keino puutiaisen aiheuttamien tautien estoon on valeluliuos. Sitä laitetaan kissan tai koiran lapojen väliin noin neljän viikon välein. Lisäksi on punkkipantoja ja tabletteja.

  Koska puutiasen mahdollisesti levittämä borrelioosi tarttuu lemmikkiin vuorokauden kuluttua tartunnasta, pitäisi koiralle tai kissalle muistaa tehdä puutiaistarkastuksia päivittäin. Myös turkissa vielä irrallaan kulkevat puutiaiset täytyy hävittää. Ne voivat muuten hakeutua yhtä lailla ihmiseen.

  ***