• Tietoisku

    Rescuekoiran maahantuonti – huomioi antibioottiresistenssi ja tarttuvat eläintaudit

    Vetcaren eläinlääketieteellinen johtaja Petri Bäcklund muistuttaa, että Rescue- koiran pelastamiseen ja maahantuontiin liittyy monia asioita, joita lomamatkalla oleva perhe ei välttämättä osaa ottaa huomioon. Usein päätöstä koiran pelastamisesta ankeista olosuhteista ohjaa hyvä tarkoitus, mutta kotimaassa koiran kanssa kohdatut ongelmat saattavat lopulta johtaa päätökseen luopua koirasta. Koiria tuodaan Suomeen erityisesti Venäjältä, Virosta, Romaniasta ja Espanjasta.

    Ankeissa oloissa kasvaneilla koirilla on usein vaikeitakin käytösongelmia, jotka ovat esteenä tasapainoiseen yhteiseloon. Tätäkin suurempana ongelmana ovat eläintaudit, jotka voivat kulkeutua Suomeen koiran mukana. Esimerkiksi Venäjän koiratarhoilta adoptoiduilta koirilta on jopa joka toisella todettu suolistobakteereja, jotka ovat vastustuskykyisiä antibiooteille. Näiden bakteereiden antibiootteihin liittyvä vastustuskyky voi siirtyä myös perheen jäsenien bakteerikantoihin.

    Mikäli tuontikoira tuodaan maasta, jossa esiintyy meille eksoottisia sairauksia, tulee varmistaa, että tarvittavat rokotukset on varmasti annettu ajallaan ja että rokotustodistus on aito. Rokotuksista ja madotuksista huolimatta koiralla voi olla meille harvinainen eläintautitartunta kuten mm, leishmania, brucelloosi, sydänmatotauti, ehrlichioosi, leptospiroosi, listerioosi, yersinioosi, babesioosi, kokkidi- ja giardiainfektio, jota joudutaan hoitamaan Suomessa. Alkuvaiheen loistartuntaa ei välttämättä kyetä tunnistamaan edes testeillä, ja esimerkiksi sydänmatotartuntoja on todettu yllättävän usein Suomeen tuoduilla rescue-koirilla.

    Lue lisää tuontikoiria koskevasta artikkelista, https://uutisvuoksi.fi/uutiset/lahella/712914fb-e78a-4c0c-a77d-0a64b5f3966f