• Ruokinta

  Koira on lihansyöjien jälkeläinen ja tämä on tärkeää huomioida myös pennun ravinnossa. Ruokintakertoja tulee pennulla olla useampia kertoja päivässä ja ruokaa tulee olla tarjolla pieniä määriä kerralla. Ruoan vaihtaminen toiseen tulee tehdä vähitellen.

  Koiran ruuansulatus

  Koira on lihansyöjien jälkeläinen, joka on jossain määrin sopeutunut hyväksikäyttämään myös hiilihydraatteja. Ruuansulatuskanavan tärkein tehtävä on pilkkoa ruokamassa sellaiseen muotoon, että siinä olevat aineenvaihdunnalle tarpeelliset ravintoaineet ovat imeytyvässä muodossa ja huolehtia niiden talteenotosta. Lihansyöjä sulattaa ruokansa ruuansulatuskanavan erittämien entsyymien avulla. Pääosa ruokamassan sisältämistä ravintoaineista otetaan talteen ohutsuolessa paksusuolen säädellessä ulosteen sisältämän veden määrää. Normaali uloste sisältää 75 % vettä ja 25 % kiinteää ainesta.

  Lihansyöjän ruuansulatuselimistö on tilavuudeltaan pieni. Siksi koiran on saatava energiapitoista ruokaa pieninä annoksina. Tällöin estetään vatsalaukun ylitäyttyminen ja venyminen ja siitä seuraavat ongelmat, kuten vatsalaukun kiertyminen. Koiran ruuansulatus ei siedä nopeita muutoksia, vaan kaikki ruokinnan muutokset on tehtävä vähitellen.

  Pennun ruokinta

  Pentu ei saa olla lihava. Ruokintakertojen määrä on luovutusikäisellä pennulla 3–4 kertaa päivässä aina 4–6 kk ikään saakka, minkä jälkeen nuori koira syö kuin aikuinen koira, kaksi kertaa päivässä. Anna aluksi pennulle ruokaa käyttämäsi pentukuivamuonan pakkauksen ohjeen mukaan ja säädä ruokinta-annoksia pennun tarpeiden mukaan. Pentu ei saa olla lihava, vaan kylkiluiden on tunnuttava ihon ja ohuen rasvakerroksen alta. Pennun selkäranka ja kylkiluut eivät kuitenkaan saa nousta näkyviin – silloin pentu on jo liian laiha. Koiran luuston kasvuhäiriöiden kehittymisen kannalta pennun ylipaino kasvun aikana on suuri riskitekijä. Pidä pentusi mieluummin hoikkana ja hyvässä lihaskunnossa kuin lihavana ja vähäisellä liikunnalla.

  Ruokinta-ajat

  Pennulle tarjotaan ruoka tiettyinä ruoka-aikoina, jolloin kupin annetaan olla lattialla noin 15 min ajan. Tämän jälkeen kuppi nostetaan pois, on pentu sitten syönyt tai ei. Puhdasta juomavettä on aina oltava koiran saatavilla. Valmisruualla ruokinta on helppoa Kasvattaja antaa yleensä pennun mukaan hiukan sitä ruokaa, jota pentu on hänen luonaan tottunut syömään. Jos haluat muuttaa pennun käyttämän ruuan toiseen, tee muutos vähitellen useiden päivien kuluessa laittamalla ensin hyvin pieni määrä uutta ruokaa vanhan joukkoon. Kullakin ruokavalmistajalla on omat kasvuajan ruokansa, joiden käyttö- ja annosteluohjeet löytyvät pakkauksesta. Käytä aina hyvälaatuista korkeaenergistä ja hyvin sulavaa ruokaa koirallesi. Koiran tulee saada suurin osa päivittäisestä energiastaan rasvoista – täysin päinvastoin kuin meidän ihmisten. Helpoimmalla pääset ruokkimalla pennun kasvuaikana kasvavalle koiralle tarkoitetulla hyvälaatuisella kaupallisella valmisruualla. Kotiruuan tai raakaravinnon antaminen on mahdollista, mutta edellyttää ruokkijalta hyviä perustietoja kasvavan koiran ravinnontarpeesta.

  Pidä pentu hyvässä lihaskunnossa. Liikuntaa pennun tulee saada omantoisten pentujen kanssa. Liikuntaa pennun tulee saada oman halunsa mukaan. Parasta on vapaa leikki toisten pentujen kanssa. Pyörän sivulla juoksuttaminen tai toistuva, raskas rappujen kiipeäminen ovat kasvavalle koiralle liikaa. Uiminen ja vapaa leikki tai rauhalliset metsälenkit, joiden aikana pentu juoksee omaa tahtiaan vapaana, ovat kasvavalle koiralle parasta lihasjumppaa ja tukee pennun nivelten tervettä kehitystä.

  Lue lisää koiran ruokinnasta ja Virbacin uudesta HPM -ruokasarjasta.