
Urho haki rohkaisua purkista
Muutto on hevoselle aina iso elämänmuutos ja stressaava kokemus – oli muuttaja kuinka lungi kaveri tahansa. Lue, miten aiempaa muuttoaan kovasti stressannut Urho haki uuteen muuttoonsa rohkaisua Vetcaren Zylkene-valmisteesta.

Urho on laiskanpulskea ja symppis suokkiruuna, jolta löytyy omaa tahtoa ja ruokahalua – vaikka naapurin oripojille jaettavaksi. Toissa kesänä Urhon stressikuorma kasvoi kuitenkin elämänmuutosten ja muuton myötä niin, että Urho kärsi voimakkaasta kuormituksesta.
”Urhon stressi nosti päätään pikkuhiljaa. Se näkyi ensin säikkymisenä niin, että Urho alkoi säpsymään asioita, joita se ei ollut aiemmin pelännyt. Se ei myöskään pystynyt enää yleistämään asioita, vaan tutuista jutuista, kuten polkupyörästä tuli yhtäkkiä uhka, kun polkupyöräilijällä olikin pelottavan punainen kypärä päässään”, kertoo Urhon omistaja, eläinten koulutusohjaaja Nelli Sarha.
Urho alkoi myös hätäilemään ja pälyili tallissa koko ajan huolestuneena ympärilleen. Lisäksi kuormitus vaikutti Urhon kanssa työskentelyyn. ”Ratsastuksessa tuli taantumista, sillä Urho ei kyennyt oppimaan, eikä ottamaan ratsastajan apuja vastaan”, jatkaa Nelli.
Hevonen ei valehtele
Urho ei kyennyt rentoutumaan, eikä palautumaan ja kuorma kasvoi kasvamistaan. Loppuvaiheessa Urho stressasi niin paljon vanhassa tallissa olemista ja tallin pihalla liikkumista, että hiki vain valui norona korvien takaa.
Liian moni asia muuttui Urhon ympärillä yhtä aikaa ja jokainen pienikin muutos alkoi olla liikaa. ”Uusi heinäverkko aiheutti suurta hämmennystä. Puhumattakaan siitä, kun meidän oli pakko siirtää Urho rauhallisempaan ympäristöön. Se muutto oli Urholle jäävuoren huippu”, kertoo Nelli. ”Uudessa kodissa Urho hillui ja huuteli viikon silmät suurina kaikkien perään, eikä kestänyt enää mitään muutoksia”, jatkaa Nelli.
”Siinä tilanteessa moni oheisti, että Urho pitäisi laittaa kuriin ja nuhteeseen, mutta omaan ajatusmaailmaani ei sovi, että hevonen feikkaisi pelkoreaktioitaan. Se ei ole mahdollista”, toteaa Nelli.
”Urhon tilanne lähti tasaantumaan vasta, kun saimme hänet rauhalliseen ympäristöön, missä asiat tapahtuivat aina tyynesti ja vakaasti samalla tavalla ja kaikki stressaavat tekijät minimoitiin”, kertoo Nelli.
Zylkene tasoitti mieltä
Urhon muuttaessa uudelleen pojalle otettiin muuton tueksi Vetcaren Zylkene-valmiste. Zylkene on uusi, luonnonmukainen täydennysrehu, joka rauhoittaa levottoman hevosen käytöstä. Se soveltuu hyvin käytettäväksi hevosta kuormittaviin tilanteisiin, kuten muutto, uuden lauman perustaminen, koppilepo, vieroitus ja kuljetukset.
Zylkene aloitettiin Urholle kaksi päivää ennen muuttoa ja sen käyttöä jatkettiin vielä viikko muuton jälkeenkin, sillä valmiste tasoitti selkeästi Urhon mieltä ja auttoi häntä sopeutumaan uuteen ympäristöön.
”Urhon uusi koti sijaitsee naapurissani niin, että välissämme on vain pieni metsä. Muuttoviikolla kuuntelin aina, että kuuluuko Urhon ääntä seasta, kun hirnuvia oreja tuotiin tallista aamuisin ulos – mutta ei, kaikki se aiemmassa muutossa esiintynyt huutelu ja hilluminen jäi tällä kertaa pois ja Urho oli selkeästi valmiimpi vastaanottamaan uutta”, kertoo Nelli Sarha.

Zylkene auttoi keskittymään
Zylkenen vaikutuksen huomasi myös Urhon käsittelyssä, sillä Urho oli tasaisempi ja pystyi keskittymään paremmin. ”Urho on perusluonteeltaan itsepäinen ja ahne suokkijyrä, jota ruoka alkaa kutsua hyvin äkkiä, jos sen stressitaso nousee ja tehtävät muuttuvat liian kinkkisiksi”, nauraa Nelli.
”Urho oli kuitenkin yllättävän vastaanottavainen, kun lähdimme muuton jälkeen tekemään maasta käsin töitä. Se ei jyrännyt, eikä puskenut lainkaan, vaikka heinäpaali kurkki uuden kentän laidalta. Lisäksi kaikki aiemmassa muutossa esiintynyt säpsyminen ja hötkyily oli jäänyt pois”, jatkaa Nelli.
”Mietin, että palaavatko vanhat reaktiot, kun Zylkene-kuuri loppuu, mutta ei: käytös on pysynyt samanlaisena ja Urho on ollut edelleen rauhallinen ja kiva käsitellä eli tavallinen, vanha Urho”, toteaa Nelli lopuksi.
Lue lisää Zylkenestä: https://www.vetcare.fi/tuote/zylkene-equine-1000-mg
Zylkene soveltuu myös koirille ja kissoille – lisätietoa www.vetcare.fi sekä http://lemmikinkotiapteekki.fi/kaytosongelmat