• Vetcare-testi: käyttökokemukset ja testin jälkeen

  Alkuvuodesta aloitimme yhteistyössä Vetcaren kanssa Equitop Myoplast -kokeilun tarkoituksena selvittää, auttaisiko lihaskunnon kehittämiseen ja palautumiseen suunnattu aminohappovalmiste parantamaan Kessin heikkoja kohtia; erityisesti helposti kipeytyvää, pitkää selkää. Toivoin samalla, että aminoilla olisi jonkunnäköistä vaikutusta yleiseen lihaskunnon kohotukseen. Se toive, jota en varsinaisesti lausunut ääneen, liittyi kokoamiseen: kaikki kokoamista vaativa harjoitus oli työn ja tuskan takana epäilemättä juuri selkään liittyvistä syistä. Voimaa ei ollut ja jokainen yritys kaatui melko nopeasti yliyrittämiseen. Hevonen veti itsensä takajaloista ja selästä ihan linkkuun, eikä jaksanut pitää itseään liian vaativassa muodossa muutamaa hetkeä pidempään.

  Sain Myoplastia kaksi purkkia, joiden ohjeellinen riittoisuus oli noin kaksi kuukautta. Käytännössä onnistuin venyttämään kokeilun noin kolmen kuukauden ajalle – osittain siksi, että aloitimme hieman pienemmällä annostuksella totuttelun merkeissä ja osittain siksi, että epäilemättä omina tallivapaapäivinä hevonen ei ihan joka kerta saanut ainetta iltaruokien mukana. Testijakson aikana vietimme ihan normaalia elämää treenaillen. Silmätulehdusta lukuun ottamatta muita terveydellisiä yllätyksiä ei ollut. Kessi ei myöskään saanut testijaksolla mitään eläinlääkärinhoitoa, hierontaa, fysioterapiaa tai muutakaan ylläpitävää tai kuntouttavaa hoitoa. Testipätkän aikana ei muutettu ruokintaa tai päivittäistä hoitoa millään muulla tavalla.

  Equitop Myoplast on käsiteltävyydeltään helppo ja siisti: valmiste koostuu pienistä rakeista, joita säilytetään muovipurkissa ja annostellaan mukana tulevalla mittalusikalla. Purkin kestävyys tuli myös testattua ja hyväksi todettua, kun potkiva seinänaapuri sai ruokintahyllyn pariin kertaan tyhjennettyä…

  Kun aloitin testin, sain kommentteja sekä blogiin että sähköpostiin monilta, että Myoplastin maku on heidän kokemusten mukaan ollut monelle hevoselle vähemmän mieluinen. Senkin takia aloitin syöttämisen varovasti. Kun uuden purkin avaa, on valmisteessa oleva merilevän tuoksu varsin tuntuva, ja epäilemättä se on juuri se monelle hevoselle irvistelyä aiheuttava vieras asia. Kessikin nuuhki ruokakuppiaan ensimmäisinä päivinä, mutta ahneus vei voiton. Ensimmäisten päivien jälkeen Myoplastit upposivat kyselemättä normaalin ratsastuksen jälkeisen setin (alfalfaa, chiaa) osana. Annosteluohje on, että yli 500 kg:n hevoselle annettaisiin kaksi mittaa päivässä. Tätä noudatin myös Kessin kohdalla, joka edellisen kerran punnittaessa on mittauttanut 627 kg:n lukemat. Ensimmäisinä päivinä tosin annoin vajaan mitallisen, ja nostin siitä vähitellen kahteen mittaan runsaan kahden viikon kuluessa.

  Equitop Myoplastin tuoteselosteessa lupaillaan, että vaikutukset hevosen notkeudessa, yhteistyöhalukkuudessa, kestävyydessä ja lihaskunnossa voisivat alkaa näkyä jo parin viikon käytön jälkeen. Omien muistiinpanojeni mukaan aloin huomata “uusia asioita” suunnilleen tässä ajassa, mutta olin vähän arka julistamaan niitä ääneen. Alkuvuoden treenipostauksia lukiessa (täällätäällä ja täällä) huomaa kuitenkin, että muutoksia oli selvästi tapahtunut. Ensin muutokset näkyivät notkeudessa ja yhteistyöhalukkuudessa. Sitten vähitellen aiemmin vaikeat asiat alkoivat tulla helpommiksi. Harjoitukset, joilla aiemmin veti selän lukkoon (takaosankäännökset, pienimuotoinen kokoaminen) alkoivat sujua ilman että niitä seurasi hermostumiskohtaus. Aikaisempi etupainoisuus alkoi kadota ja takaosaa oli helpompi ratsastaa alle. Yksi muutos oli varsin selvä ja näppituntumalla havaittavissa. Vakiohierojamme opetti minua joskus tunnustelemaan, miltä tuntuvat rennot ja irtonaiset lantion ja takaosan lihakset. Myoplast-testin aikana tunsin selvästi, että aikaisempia jännitystiloja ei enää juurikaan ilmennyt. Meille epäilemättä suurimpia positiivisia muutoksia oli aminohappojen edesauttama palautuminen: vaativammastakin treenistä huolimatta seuraavana päivänä oli odottamassa tyytyväinen ja hyvin palautunut hevonen ilman lihasjumeja.

  Maneesin hämärissä maaliskuun alussa.

  Rehellisyyden nimissä on mainittava, että yksi yllättänyt haittavaikutuskin ilmeni testin alkuvaiheessa. Vaikka ruokintamääriä ei oltu muutettu, pian Myoplastin aloituksen jälkeen hevonen alkoi kerätä aika reippaasti lisää massaa. Kessi on ollut aina hyvä rehunkäyttäjä, joten sinänsä ei ole varmaan kovin yllättävää, että tälläkin kokeilulla saatiin lisäkiloja vauhdilla karttumaan. Ongelma oli kuitenkin helposti korjattavissa pienentämällä lisärehujen normaalia syöttömäärää. Tästä huolimatta energiaa riitti hyvin työskentelyyn ja liikakilot sulivat suunnilleen samaa tahtia kuin olivat tulleetkin.

  Testi osui meille varsin oikeaan aikaan. Talven treenikaudella on hyvä korjata edellisen vuoden puutteita ja rakentaa pohjaa uudelle. Osaamista ja kykyjä ei ole kenenkään mahdollista saada pelkästään purkista. Talven aikana on vuodatettu hikeä, tehty työtä ja ehkä välillä itkeä tirautettukin. Tavisratsastaja ei ole kokenut suurta valaistumista tai parantanut omaa suoritustaan millään lisäravinteilla. Mutta toiveet ja tavoitteet hevosen suhteen: tyytyväisesti selkäänsä nostava ja pyöristävä hevonen, aiempaa paremmin onnistuva kokoaminen ja tarmokkaampi askellus on saavutettu. Parantuvalla lihaskunnolla on aiempaa helpompaa lähteä tekemään aiempaa vaativampia juttuja ja vaatia laatua perusratsastukseen.

  Jälkimmäinen purkki tyhjennetty ja juuri ulkokauteen siirtymässä hieman ennen vappua.

  Nyt testin jälkeen on kulunut muutama viikko ja periaatteessa suurta muutosta takaisin vanhaan ei ole tapahtunut. Ainoa ero on ehkä palautumisessa, joka ei ole ihan yhtä sujuvaa. Kunto on kuitenkin säilynyt varsin entisellään ja opittu uusi tapa liikkua ei ole (vielä) kadonnut. Meidän osaltamme testi oli varsin onnistunut ja kevät on jopa ylittänyt odotukset ratsastuksellisesti ja hevosen yleisen voinnin suhteen. Pidän mahdollisena, että Myoplast -purkki palaisi ruokintaan myös syksyllä, pian alkavan laidunkauden loputtua.

  Eroa vai ei? Vaatimattomat puhelimella kuvatut videoklipit joulukuulta ja toukokuulta:

  *Postaus on tehty yhteistyössä Vetcare Oy:n kanssa. Testattava tuote on saatu bloginäkyvyyttä vastaan, mutta käyttökokemukset ovat omiani ja kertovat mielipiteisiini perustuvat arviot tuotteesta.

  Alkuperäinen teksti: http://tuoltasaapuucharly.blogspot.fi/2016/06/vetcare-testi-kayttokokemukset-ja.html