• Tietoisku

  Vetcaren osaajat: Miten lääke tai täydennysrehu syntyy?

  Mikrobiologi, tuotekehityspäällikkö Shea Beasley on työskennellyt 10 vuotta Vetcarella. Jännittävää Shean työssä on, että hän pääsee tekemään uusia nerokkaita tuotteita eläinten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

  Viimeisimmät Shean kehittämät Vetcaren tuotteet ovat luonnollinen E-vitamiini, virtsateiden hyvinvointia tukeva Refinie® ja ainutlaatuinen koiran maitohappobakteerivalmiste Canius®. Shea väitteli vuonna 2004 tohtoriksi aiheesta koiran ja ihmisen suolistobakteeristo, joten Caniuksen kehittäminen oli tähän luontainen jatkumo.

  Canius on ainoa koirille suunnattu valmiste, joka sisältää koiran suoliston omaa maitohappobakteeria. Sen kehittämiseen meni kuusitoista vuotta. Tavallisesti tuotteen kehitys kestää 3-5 vuotta.

  ”Uuden tuotteen kehittäminen lähtee ideasta lähtee liikkeelle. Usein on jokin ongelma, eikä siihen ole vielä toimivaa ratkaisua olemassa. Esimerkiksi toistuva ripuli hyväksytään osana koiran elämää ja usein hoidetaan vain oiretta, ei syytä. Jos ripuliin käytetään nestettä sitovaa valmistetta, se ei korjaa ongelmaa, vaan ainoastaan oireen”, Shea Beasley tähdentää.

  Ripuloiva bordercollie innoitti Caniuksen kehittämiseen

  ”Itselläni oli bordercollie, joka ripuloi aina. Vain tietty kuivamuona sopi sen vatsalle. Pienikin pala mitä vain muuta ruokaa sai sen ripuloimaan kahden viikon ajan. Viljelytutkimuksessa havaittiin, ettei koiralla ollut lainkaan maitohappobakteereita suolistossaan”, Shea kuvailee.

  Caniusta kehitettäessä terveillä koirilla löytyi Shean mukaan tutkimuksessa yksi vallitseva suojeleva maitohappobakteerikanta ja joillakin useita pieniä erilaisia kantoja. Kaikista roturyhmistä tutkittiin koiria.

  ”Löysimme kaksi mullistavaa löytöä. Emällä, tervesuolistoisella emällä, jolle on annettu Canius-kantoja, tuli esiin uusi kanta, joka osoittautui koiran omaksi vahvaksi maitohappobakteerikannaksi. Canius-kannat muokkaavat suoliston mikrobistoa niin, että omat bakteerit pääsevät esiin. Emä jättää pennuilleen saman mikrobiston. Siksi emän mikrobistosta täytyy pitää erityisen hyvää huolta. Jälkeläisille jäävä hyvä mikrobisto vähentäisi myös atopiaa ja allergiaa koirilla kohottamalla luontaisesti yksilön immuunivastetta”, Shea huomauttaa.

  Bifidobacter ja Lactobacillus Bifido- ja lactofilus –bakteerit ovat ensimmäisiä bakteereita, jotka kiinnittyvät jälkeläisen suolistoon. Shea suosittelee eläimille eläimistä eristettyä ja ihmisille ihmisestä eristettyä bakteerikantaa.

  Shean motto:

  ”Ajattele yksinkertaisesti, se on myös keholle hyväksi. Kehon evoluutio on tottunut tiettyihin ravintoihin, joita se tarvitsee.”

  Shea Beasley harrastaa kotioloissakin eläimiä. Koti on Vihdissä, jossa hänellä on Ahvenanmaan lampaita, kissa ja koira sekä hevonen. Kanojakin on tulossa.

  Lisätietoja:

  Refinie®: https://www.vetcare.fi/wp-content/uploads/Refinie_esite_FI_0415_web.pdf

  Canius®: https://www.vetcare.fi/tuote/canius

  Luonnollinen E-vitamiini: https://www.vetcare.fi/tuote/vetcare-e-vitamiini