• Tarinat

  Helsingin löytöeläintalossa riittää vilskettä

  Anu Kilponen on työskennellyt vuodesta 1998 löytöeläinten parissa. Helsingin vilkkaassa löytöeläintaloa hän on nyt pyörittänyt 13 vuoden ajan. Eläimet ovat kuitenkin aina olleet Anulle lähellä sydäntä ja hän on tottunut puuhailemaan niiden kanssa ikänsä.

  Viikissä eläinsairaalan kupeessa sijaitsevassa eläintalossa vierailee merkittävä määrä eläimiä papukaijoista koiriin ja kissoihin. Talossa työskentelee 4 vakituista henkilöä, mutta lisäksi osa-aikaisia ja vapaaehtoisia noin 20.

  ”Eläinmäärä on täällä iso. Vuodessa kauttamme kulkee noin 1500 eläintä. Lajeja on monia, sillä meille tulevat kaikkia ihmisten lemmikkeinä pitämät lajit. Näihin kuuluvat myös matelijat ja linnut, minipossut sekä isot papukaijat. Meille tuodaan löytöeläimet ja huostaanotetut lemmikit eläinlääkärien ja poliisien kanssa”, Anu Kilponen kertoo.

  Löytöeläintoiminnassa on Anun mukaan aina tavoite löytää oma omistaja lemmikille. Jos omistaja ei 15 vuorokauden sisällä kysele lemmikkiään, sille etsitään uusi omistaja.

  ”Suurin osa – noin 95 prosenttia lemmikeistä löytää takaisin perheeseensä”, Anu toteaa.

  Usein ongelmia syntyy, kun ihmiset eivät erota luonnonvaraisia ja lemmikkikaneja. Kaupungin puutarhurit tuntevat ne Anun mukaan parhaiten. Hän muistuttaa, että lemmikkikanejakaan ei pitäisi koskaan laskea luontoon.

  Yhteistyötä Vetcaren kanssa – ennakoiva terveydenhoito tärkeää

  Vetcare on aloittanut yhteistyön Helsingin löytöeläintalon kanssa. Tarkoituksena on lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tuotteita, joiden myyntiaika on alle puoli vuotta, koska näitä tuotteita ei enää myydä tukkuliikkeistä eteenpäin. Näin hyvät tuotteet löytävät kuitenkin apua tarvitsevat käyttäjänsä.

  ”Vetcarella on loistavia tuotteita, joista olemme nyt saaneet käyttöömme Canikur® Pro –tahnaa suoliston toimintahäiriöihin”, Anu toteaa.

  Lisäksi tuotteita on annettu Kuhmon löytöeläintaloon, jossa Anu Kilponen myös toimii.

  Canikur-tahnan lisäksi löytöeläintalossa käytetään paljon korvien ja silmien puhdistustuotteita.

  Korvien ja silmien hoito pitää muistaa

  ”Koirien, kissojen, kanien ja lintujen silmiä puhdistetaan säännöllisesti. Ne saattavat tarvita säännöllisempää puhdistusta täällä, koska kotona olosuhteet ovat erilaiset. Kotona puhdistellaan usein luonnollisissa tilanteissa lemmikin vaikkapa ollessa sylissä ja pidetään siitä muutenkin kaikin puolin hyvää huolta. Puhdistuksella ennaltaehkäistään tulehduksia, joten sen merkitys on ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä tärkeä”, Anu kertoo.

  Korvien puhdistus on Anun mukaan erityisen tärkeää kissoilla, joilla on paljon korvapunkkeja ja muutenkin vaikkua kerääntyy.

  ”Ensin puhdistellaan aina korvat ja katsotaan vasta sitten, onko tarvetta lääkitykselle. Kissoilla esiintyy enemmän korvapunkkiongelmaa, ja mikäli korvavaivat eivät puhdistuksella parane, on eläinlääkärin syytä selvittää kutinan syy”, Anu muistuttaa.

  Muutenkin eläimistä pidetään hyvää huolta. Löytöeläimet tarkistetaan aina ulkoloisten varalta. Jos eläin on ollut usean vuorokauden ajan löytöeläintalossa tai näyttää siltä, että sillä olisi loisia, annetaan niille Anun mukaan myös madotuskuuri.

  Lisätietoja Löytöeläintalostawww.loytoelaintalo.fi

  Löytöeläintalo päivittää löydetyt ja kotia vailla olevat eläimet sivuilleen. Lisäksi sivuilta löytyy tietoa siitä, miten menetellä, kun löytää lemmikin.

  Vetcare on tukenut muun muassa näiden eläinten hyvinvointia tukevien tahojen toimintaa tuotteitaan lahjoittamalla:

  Mikkelin eläinsuojeluyhdistys ry

  Eläinsuojeluyhdistys elämänlanka ry / Savonlinna

  Hyvinkään eläinsuojeluyhdistys

  Rekku rescue ry

  Löytöeläintalo Sepis

  Kiuruveden löytölä

  Löytöeläinsuoja Viiksi

  Kuopion löytöeläinsuoja

  Karajan Löytöeläinkoti

  Eläinten turvakoti Magenda

  Sisä-Savon löytöeläimet

  Pakan tila

  Lemmikkihoitola Vierashuone Oy

  Alajärven Tassutiimi

  Pieneläinhoitola Kiantime”s

  Juliuksen eläinhotelli

  Puolangan löytöeläintarha

  Hyrynsalmi/ Suomussalmi löytöeläintarha

  Koiratarha Kulkuri

  Tietoa Canikur® Pro –valmisteesta: www.vetcare.fi/tuote/canikur-pro-pasta-taydennysrehu-15-ml/KirjoittajaRiitta Rautakoura