Hevosen mahahaava
3. tammikuuta 2019

Hevosen mahahaava

TEKSTI Kenttäratsastaja, ELL Johanna Soiluva

Hevosen mahahaavoista puhutaan paljon eikä ihme, eri tutkimusten mukaan suurelta osaa hevosista sellainen löytyy. Vaikka mahahaavaa pidetään erityisesti kilpahevosten sairautena, ei harrastehevonenkaan ole siltä suojassa. Mutta miksi ihmeessä hevoset ovat niin herkkiä mahahaavoille?

Mahahaava ja anatomia

Hevosen mahalaukussa on sekä toiminnallisia, että anatomisia seikkoja, jotka altistavat mahahaavalle. Näistä ensimmäinen on jatkuva mahahappojen eritys. Toisin kuin monilla muilla eläinlajeilla, hevosen mahalaukun rauhasosa tuottaa jatkuvasti mahahappoja. Tämä on luonnollista eläinlajille, joka on aiemmin syönyt suurimman osan vuorokaudesta.

Hevosen syödessä ja pureskellessa, se tuottaa sylkeä, joka neutralisoi mahahappoja. Jos siis hevonen esimerkiksi laiduntaa ympärivuorokautisesti ja syö lähes jatkuvasti, mahahappojen tuotanto ja neutralisoivan syljen erittyminen tavallaan kumoavat toisensa. Ongelmia voi syntyä, jos hevonen viettää liian suuren ajan vuorokaudesta syömättä.

Kipeä hevonen ei syö

Altistuminen ja riskit

Mahahappojen jatkuvan erittymisen lisäksi hevosen mahalaukun anatomia altistaa mahahaavalle. Hevosen mahalaukku jakautuu kahteen eri osaan. Ylemmässä osa on ns. epiteeliosa, alempi osa on rauhasmahaa. Näiden kahden osan rajapintaa kutsutaan margo plicatukseksi. Rauhasmaha on normaalitilanteessa tottunut aiemmin mainittuun jatkuvaan mahahappoeritykseen. Epiteeliosa puolestaan ei ole ja jos mahahappoja esimerkiksi liikunnan seurauksena liikkuu toistuvasti epiteeliosan puolelle, voi seurauksena olla mahahaava. Tätä riskiä voi pienentää esimerkiksi antamalla hevoselle pienen määrän heinää ennen rasitusta.

Mahalaukun haavaumia voi syntyä pelkästään epiteeliosaan tai rauhasmahaan tai molempiin mahalaukun osiin. Haavaumien sijainnin ja vakavuuden selvittämistä varten mahalaukku pitää tähystää. Tähystämällä saadun informaation avulla voidaan hevoselle löytää sopiva lääkitys.

Mahahaavan hoito

Useinkaan pelkkä lääkitys ei kuitenkaan riitä mahahaavan hoidossa. Lääkityksen lisäksi niin sanottu management eli hevosten oikea hoito tai hevosmiestaito on tärkeä asia sekä mahahaavan hoitamisessa, että sen ennalta ehkäisemisessä. Esimerkiksi paasto, stressi ja tulehduskipulääkkeet altistavat mahahaavalle. Hevosen elämästä kannattaisikin pyrkiä tekemään niin luonnollista kuin mahdollista hevosen käyttötarkoituksesta riippumatta. Joskus tämä ei ole mahdollista, hevosen elämään tulee joku suurempi stressitekijä tai hevonen voi olla erityisen mahahaavaherkkä. Tällöin voi saada apua ennalta ehkäisevästä mahansuojalääkityksestä tai sopivista täydennysrehuista.

Mitä tulee ottaa huomioon?

  • Ruoka – vähäinen karkean ruuan (heinä) osuus, vähäinen syljentuotanto, harvat ruokintavälit, helposti liukenevat hiilihydraatit: rasvahappojen muodostus (-> yläosan haavaumien riski)

  • Valmennus – valmennuksen yhteydessä vatsahapot työntyvät mahalaukun osaan ja vahingoittavat kudosta?

  • Stressi – sairaudet, kuljetukset ja pitkät passiiviset oleskeluajat?

  • Kipu -altistava tekijä?

  • Lääkehoidot – mm. kipulääkitys voi edesauttaa mahahaavan muodostumista erityisesti mahan alaosaan eli rauhaspuolelle