• Ajankohtaista

  Hevosen ostotarkastus – Hevosen terveyteen tutustuminen, koeratsastuksesta ostopäätökseen

  Hevosen terveys ja siihen tutustuminen on iso osa hevosen ostopäätöstä. On tärkeää, että tiedät, mitä ostat, ja miten hevosen terveys vaikuttaa sen käyttöön. Tästä saat tietoa tutustumalla hevosen terveyteen jo koeratsastustilanteessa sekä tekemällä hevoselle eläinlääkärin suorittaman ostotarkastuksen.

  Edustusratsastajamme Janni Martikaisen uusi hevonen on juuri saapunut Suomeen. Kyseessä on 5-vuotias ori, Mister Diamond. Uuden hevosen hankkimisprosessi on ollut pitkä, 1,5 vuotta. Useampi hevonen vaikutti jo sopivalta, mutta yhteinen matka tyssäsi hevosen ostotarkastukseen.

  Juttelimme Jannin kanssa hevosen ostotarkastuksen tärkeydestä, miten hevosen terveyttä kannattaa tarkkailla jo koeratsastusvaiheessa ja mitä itse ostotarkastuksessa tapahtuu.

  Miksi hevoselle kannattaa tehdä ostotarkastus?

  Minulle ostotarkastus on tärkeä, koska silloin tiedän, minkälaista ja minkä kuntoista hevosta olen ostamassa. Saan tiedot siitä, mitä olen ostamassa. Harvemmin löydät hevosta, jolla kaikki on aivan huippukunnossa. Useimmiten on jotain seikkoja. Ostotarkastuksella saat varmuuden siitä, mitä hevosesta löytyy. Yhdessä eläinlääkärin kanssa voitte sitten arvioida, ovatko löydökset sellaisia, jotka estäisivät hevosen käyttämistä siihen käyttötarkoitukseen, mihin sitä haluaisit käyttää. Se on mielestäni erittäin tärkeää tietoa. Tärkeintä on tottakai, että hevonen on sinulle sopiva, mutta hevosen terveys ja sen sopivuus sinun tarkoitukseen tulee mielestäni heti seuraavana.”

  Miten tutustua hevosen terveyteen ennen koeratsastusta?

  “Hevosen terveydestä kannattaa kysellä jo siinä vaiheessa, kun myyjään on ensimmäistä kertaa yhteydessä. Kyselin hevosen perusterveydestä, onko se ontunut, onko ollut ähkyjä tai onko sillä huonoja tallitapoja. Onko myyjällä kerrottavana jotain, mistä pitäisi mainita liittyen hevosen terveyteen? Tässä vaiheessa kannattaa olla hieman kriittinen, sillä tiedot eivät välttämättä pidä paikkaansa.

  Lisäksi tein paljon omaa taustatutkimusta. Tutustuin mahdollisiin kilpailutuloksiin ja etsin verkosta ja somesta tietoa ja videoita. Kyselin myös tutuiltani, oliko heillä mahdollista tietoa tai kokemusta hevosesta.”

  Hevosen terveyteen tutustuminen koeratsastaustilanteessa

  “Halusin nähdä hevosen jo ennen ratsastusta, jotta näen, miten se lähtee liikkeelle jo ensimmäisestä askeleesta. Näin pystyn myös näkemään hevosen jalat ennen liikutusta, jos niissä esiintyy esimerkiksi turvotusta tai nestekertymää. Usein hevoset ovat valmiina verryteltyinä, kun saapuu koeratsastukseen, joten kannattaa mainita etukäteen, jos haluaa nähdä hevosen ennen, kuin sitä aletaan laittamaan kuntoon ja verryttelemään.

  Lisäksi tunnustelin hevosen kehon läpi, ettei siitä löydy mitään isompia arpia tai leikkauskohtia.

  Itse koeratsastuksessa toivoin, että kaikki askellajit ja liikkeet esitetään symmetrisesti ja samalla tavalla molempiin suuntiin. Näin pystyin tarkkailemaan, ettei eri suunnissa ole mitään isompia poikkeuksia.

  Kun pääsin itse selkään, tarkkailin tuntuuko hevonen toispuoleiselta, vai oliko samanlainen molempiin suuntiin. Tuntuikovatko jalkojen liikkeet symmetrisiltä? Miten hevonen reagoi apuihin, onko siinä jotain epäilyttävää? Tuntuuko hevosen suu ja tuntuma jotenkin epäilyttävältä? Kaikki tämä antavat tietoa siitä, miten hevonen pystyy käyttämään kehoaan ja miten se rasittaa itseään.

  Hevosen ostotarkastus – Mitä pitää huomioida?

  “Käytin jokaisella ostotarkastuskerralla tuntemaani eläinlääkäriä, tai Suomen maajoukkueen eläinlääkäriä. On todella tärkeää, että luotat valitsemaasi eläinlääkäriin ja pystyt hänen kanssaan käymään keskustelua ostotarkastuksen löydöistä.

  Koska en pystynyt itse olemaan paikalla ostotarkastuksissa, sain olla mukana online-linkin kautta. Sain myös jälkeenpäin videot tarkastuksista. Näin pystyin heti esittämään kysymyksiä sekä palaamaan videoihin jälkeenpäin.

  Jos minulla oli herännyt koeratsastuksessa jotain kysymyksiä liittyen hevosen terveyteen, niin pyysin eläinlääkäriä tarkistamaan ne kohdat ja alueet erityisen tarkasti. Teetin hevosille laajat röntgenkuvat, kliiniset tutkimukset, taivutuskokeet, dopingtestin sekä rasitustestin, jotta saisin kokonaisvaltaisen kuvan hevosen terveydestä.”

  Jannin parhaat vinkit hevosen ostotarkastukseen

  Ostotarkastuksen tarkoitus on varmistaa, että hevonen sopii sinun käyttöösi. Valitse eläinlääkäri johon voit luottaa ja jonka kanssa voit käydä avointa keskustelua.

  Aloita hevosen terveyteen tutustuminen jo ennen ostotarkastusta. Tarkkaile sitä ja sen käyttäytymistä tallissa ja koeratsastustilanteessa.

  Koeratsastuksessa kokeile kaikkia liikkeitä ja tehtäviä symmetrisesti molempiin suuntiin. Ota videoita, joihin voit palata.

  Tee omaa taustatutkimusta hevosesta ja suhtaudu kriittisesti myyjän puheisiin. Liikkeellä on paljon huijareita.

  Toivotamme Jannille ja Mister Diamondille menestystä ja kaikkea hyvää. Heidän matkaa pystyt seuraamaan Jannin Instagramista @ janni.dressage