tiineen tamman ruokinta
20. syyskuuta 2017

Hevoskasvatuksen ABC osa 4 – tiineen tamman ruokinta

Kuten hevosilla aina, on myös siitostamman ruokinta yksi olennaisimmista hyvinvoinnin tekijöistä. Laadukas heinä on aina hevosen ruokinnan kivijalka. Heinän hygieenisen tason on oltava korkea ja sen voi helposti määritellä aistinvaraisesti. Hygieenisesti hyvälaatuinen heinä on pölytöntä, raikkaan tuoksuista, eikä siinä saa olla hometta. Heinän ravitsemuksellinen laatu on kuitenkin selvitettävä rehuanalyysin perusteella. On tärkeää muistaa, että rehuarvot vaihtelet satovuosittain.

Lue myös: Lyhyt oppimäärä heinän rehuanalyysistä.

Lehtevä heinä valkuaisen tuojana

”Pienkasvattajan kannattaa ottaa heinä sopimusviljelijältä. Näin taataan siitostammalle oikeanlainen korsirehu. Siitostamman korsirehun on oltava tarpeeksi lehtevää, jotta siinä on tarpeeksi valkuaista. Nyrkkisääntönä todettakoon, että mitä enemmän heinässä on kortta, sitä vähemmän siinä on lehteä ja toisin päin. Korsi kerää enemmän sokeria ja lehdessä taas vastaavasti on enemmän valkuaista.

Yleensä toisesta sadosta saadaan hieman valkuaiskirkkaampaa satoa. Se sopii hyvin tiineille tammoille ja varsoille korsirehuksi. Näin ei tarvitse syöttää isoja määriä väkirehuja. Sopimusviljelijän kanssa on helppo sopia kokonaisesta sadosta, näin saadaan siitostammoille samaa heinäerää koko siitoskausi ja ruokinta on helpompi suunnitella. Viljelijä on maanäytteiden perusteella pystynyt kalkitsemaan ja lannoittamaan heinämaan sen tarvitsemalla tavalla. Tärkeää on myös heinän kalsium / fosfori suhde, jonka tulisi olla ainakin 2:1, kalsiumia enemmän kuin fosforia” kertoo urheiluhevosia kasvattava Piia Solajärvi.

Heinän varastoinnin vaikus sen laatuun

Kuten aina, heinäpaalit olisi hyvä varastoida valolta suojattuun ja ilmavaan latoon tai vinttiin. Näin kuivassa heinässä säilyvät arvokkaat vitamiinit ja ravinteet, jotka ovat elintärkeät kohdussa kehittyvälle varsalle.

”Kosteus on ehkä pahin vihollinen kuivalle heinällä. Jos heinä varastossa saa kosteutta, niin siihen alkaa muodostumaan mm. homeita. Heinä voi jopa muuttua täysin syömäkelvottomaksi” toteaa Solajärvi.

Isojen ja muoviin käärittyjen heinien etu on ehdottomasti säilyminen. Pienellä tallilla suurien paalien liikuttelu voi olla hankalaa, mutta rehu pysyy tasalaatuisempana helpommin. Isot paalit olisi hyvä myös pinota ja varastoida ulos ja irti maasta. Maasta nousee kosteutta muovien reunojen läpi ja näin se saattaa homehduttaa heinän.

”Muovitettua heinää ostaessa, olisi hyvä myös tarkastaa kuinka monta kerrosta muovia on laitettu. Sekin vaikuttaa heinän säilymiseen, koska pieni kolhaisu ei välttämättä tee reikää heinään asti” vinkkaa Solajärvi.

Tiineen tamman ruokinta
Hevosen ruokinnan ollessa kunnossa se näkyy myös ulospäin.

Väkirehuruokinta

Siitostammaa tulisi ruokkia sen käyttötarkoituksen mukaan. Jos liikunta jää pienemmälle, on väkirehuannosta syytä myös laskea, ettei tammalle kerry ylimääräistä painoa. Kylkiluiden ei tarvitse näkyä, mutta ne pitää olla helposti tunnettavissa ihon läpi sormin. 3:lla viimeisellä tiineyskuukaudella tamma tarvitsee kuitenkin reilummin väkirehua ruokintaan sikiön kasvun kiihtyessä.

Lue myös: Hevoskasvatuksen ABC osa 8 – parhaat eväät elämään

Siitostamman kivennäistarve ja vitamiinin tarve

Tiineiden tammojen ja varsojen ruokinnassa on kivennäisruokintaan panostettava koko tiineysajan, sillä se on tärkeä hevosten kasvuun ja kehitykseen vaikuttava osa-alue. Heinäanalyysi kertoo myös peruskivennäisten tarpeen.

”Itselläni on käytössä helpoksi havaittu mineraalien ja vitamiinien seos, Equistro Mega Base, jossa on mukana myös hyvin imeytyvä kalkki ja mahaa tasapainottava prebiootti” kertoo Solajärvi.

“Tämä päälle olen täydentänyt tammoille luonnollista E-vitamiinia, joka edes auttaa jo istukan parempaa kiinnittymista ja vaikuttaa suotuisasti varsan kehitykseen” Solajärvi lisää.

Elintärkeä E-vitamiini

Myös E-vitamiini onkin hevosille elintärkeä ja sekä tiine tamma että kohdussa kasvava sikiö hyötyvät siitä. Aiheesta on myös vankka tutkimusnäyttö. E-vitamiinin kannattaa suosia luonnollista muotoa, jotta sen imeytymiseen voi luottaa. Sen määrää tulisi nostaa tiineyden edetessä, koska lopputiineydestä E-vitamiinin tarve kasvaa synnytyksen lähentyessä ja sen on todettu nostavan myös tulevan ternimaidon vasta-ainemääriä¹.

Tamman liikunta

Siitoskäyttöön siirtyneen tamman liikuntaa voidaan jatkaa normaalisti. ”Mitä parempi kuntoinen tamma, sen helpompi varsominen ja komplikaatioita tulee vähemmän verraten huonokuntoisiin” kertoo Solajärvi. ”Tineen tamman liikutuksesta tulee huolehtia koko kantoajan. Seuraamalla siitostamman lihaskuntoa, saadaan viitteitä myös hevosen ruokintatarpeista.” jatkaa Solajärvi.

1.Tutkimusviit tamman E-vitamiinitarpeesta: 1: T.Bondo & S.K. Jensen: Administration of RRR-a-tocopherol to pregnant mares stimulates maternal IgG and IgM production in colostrumand enhances vitamin E and IgM status in foals