
Hevosten tartuntatauteja liikkeellä Euroopassa – Hevosinfluenssa Florida Clade 1 on levinnyt laajasti
Euroopasta kantautuvat uutiset antavat Suomen hevospiireille mahdollisuuden varautua ennalta tilanteeseen, jossa epidemiat yltävät meille asti. Nyt on aika tarkastaa hevosen rokotukset. Mikäli hevosinfluenssa rantautuu Suomeen asti, suositellaan, että viimeisimmästä tehosterokotteesta hevosinfluenssaa vastaan ei saisi olla kulunut yli puolta vuotta (6 kk). Näin toimimalla luomme Suomeen hyvän laumaimmuniteetin hevosinfluenssaa vastaan asianmukaisen rokotussuojan kautta.
Hevosliikenne muun Euroopan sekä erityisesti Ruotsin ja Suomen välillä on arkipäivää, joten on perusteltua varautua mahdollisuuteen tartuntatautien leviämisestä myös Suomeen.
Hevosinfluenssa leviää Euroopassa
Hevosinfluenssa H3N8 alakanta Florida Clade 1 on helmikuuhun mennessä levinnyt jo Iso-Britanniaan, Irlantiin, Ranskaan, Saksaan, Hollantiin, Belgiaan, Tanskaan, Ruotsiin ja Euroopan ulkopuolelle tautitapauksia on todettu Nigeriassa ja Yhdysvalloissa. Ruotsiin hevosinfluenssa rantautui helmikuussa, kun rokottamattomia hevosia kuljetettiin Irlannista ja Iso-Britanniasta.
Hevosinfluenssa aiheuttaa hengitystieinfektion, johon liittyy korkea kuume, kuiva yskä, limaneritystä sieraimista ja hevosen käytös voi muuttua vaisuksi. Rokottamattomilla hevosilla oireet voivat olla hyvinkin rajut. Myös rokotettuja hevosia on sairastunut, mutta niiden oireet ovat olleet lievempiä.
Hevosinfluenssa on iso haaste hevosmaailmalle. Sen laajaa ja nopeaa leviämistä selittää sen tartuntavoimaisuus. Virus leviää pisaratartuntana, ilmatartuntana ja pintojen välityksellä (esimerkiksi ihmisen varusteiden mukana). Ratsastusurheilun kattojärjestön Fédération Equestre Internationale FEI:n tietojen mukaan liikkeellä olevalla hevosinfluenssaviruksella on poikkeuksellinen kyky suotuisissa olosuhteissa levitä ilmateitse jopa kahden kilometrin päähän.
FEI julkaisi helmikuun alussa ohjeet, miten tulee nyt toimia. Ohjeistus sopii kaikille hevosihmisille lajiin katsomatta. Keskiössä on se, että nyt on aika huolehtia rokotukset kuntoon, rokottamattomia hevosia ei viedä tilaisuuksiin, joissa on muita hevosia ja hygieniasta on pidettävä huolta. Nämä kaikki ovat helposti toteutettavia toimenpiteitä. Eläinlääkärin kautta saa rokotukset ajan tasalle. Rokottamattoman kanssa ei lähdetä liikkeelle ollenkaan ja lievästikään oireilevaa hevosta ei kuljeteta kilpailuihin, valmennuksiin tai muille talleille. Vältetään turhaa liikennettä tallien välillä ja liikuttaessa eri paikkojen välillä noudatetaan tarkkaa hygieniaa: vaatteet vaihdetaan ja varusteet desinfioidaan huolellisesti.
Hevosinfluenssarokotteen valinta
Tällä hetkellä liikkeellä oleva kanta on tunnistettu Florida Clade 1. Vuoden 2019 alku on osoittanut WHO:n, OIE:n ja referenssilaboratorioiden asiantuntijoista koostuvan paneelin (The Equine Influenza Expert Surveillance Panel) laatimien rokotussuositusten osuvuuden. Jo vuodesta 2010 voimassa olleiden suositusten mukaan käytettävien rokotteiden tulisi sisältää ajan tasalla olevat H3N8-kannat, joihin lukeutuu Florida Clade 1 ja Florida Clade 2.
Käytetyn rokotteen sisältäessä uutta antigeeniä, jonka hevonen kohtaa ensimmäistä kertaa hevosen immuunipuolustus reagoi kohdatessaan antigeenin ja muodostaa vasta-aineita. Tähän perustuu rokotettaessa ilmenevä mahdollinen lievä reaktio ja reaktio kertoo syntyvästä suojasta tiedossa olevaa hevosinfluenssakantaa vastaan.
Herpesvirus Ruotsissa, Norjassa kv-kilpailuissa epäily vahvistui tartunnaksi
Ruotsissa hevosia on sairastunut hevosinfluenssan lisäksi myös herpesvirukseen EHV-1 ja käynnissä on mittavat toimet epidemian kukistamiseksi. Tämä muistuttaa hevosihmisiä erityiseen huolellisuuteen hygieniassa, varusteiden desinfioinnissa, liikkumisessa hevosen kanssa ja välttämään ylimääräisiä tallivierailuja.
Helmikuun viimeisenä viikonloppuna Norjassa kansainvälisiin kisoihin osallistuneen hevosen vahvistettiin sairastuneen EHV-1 tartuntaan. Kilpailuissa on ollut myös suomalaisedustusta.
Herpesvirus EHV-1 tunnetaan myös nimellä virusabortti ja se voi aiheuttaa hevoselle hengitystieinfektion lisäksi neurologisia oireita ja kantavilla tammoilla tiineyden keskeytymisen. Ruotsissa osa sairastuneista hevosista on saanut neurologisia oireita, jotka EHV-1 herpesviruksessa vaihtelevat lievistä koordinaatiohäiriöistä halvaantumiseen.
Ruotsin tilanne osoittaa kuinka herkkä herpesvirus on tarttumaan. Viruksena se tarttuu kuten hevosinfluenssakin: suoran kontaktin tai pintojen välityksellä sekä lisäksi ilmateitse. Myös herpesviruksen torjunnassa on siis tärkeää samat toimet hevosten liikkumisen sekä varusteiden desinfioinnin suhteen.
Herpesviruksen takia Tukholman alueella on keskeytetty kilpailutoiminta. Kilpailutaukoa viruksen leviämisen rajaamiseksi on tällä hetkellä tarkoitus jatkaa pitkälle maaliskuun puolelle. Ruotsissa useat tallit ovat suljettuna viruksen rajaamiseksi ja leviämisen estämiseksi.
Suomen Hippos varoittaa hevosinfluenssan ja herpesviruksen lisäksi Euroopassa liikkeellä olevan pääntautia.
Aiheeseen liittyvää:
WHO:n, OIE:n ja referenssilaboratorioiden asiantuntijoiden The Equine Influenza Expert Surveillance Panel suositukset hevosinfluenssaa koskien:
http://www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/equine-influenza/
FEI:n ohjeistus influenssaa koskien:
https://inside.fei.org/news/fei-issues-guidelines-equine-influenza-outbreak
Hevosinfluenssa Ruokaviraston (ent. Evira) sivuilla:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/hevoset/hevosinfluenssa/
Herpesviruksesta Ruokaviraston (ent. Evira) sivuilla:
https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/hevoset/ehv-1-ja-4/
Ajantasaiset kilpailevien hevosten rokotusmääräykset tarkastat Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton sivuilta:
http://www.hippos.fi/raviurheilu/ravihevonen/pakollinen_influenssarokotus
https://www.ratsastus.fi/kilpailu-ja-valmennus/kilpailijalle/ohjeita-kilpailijalle/
Hevosinfluenssasta ja herpesviruksesta on uutisoitu ja tiedotettu helmikuun aikana:
Eurodressage:
http://www.eurodressage.com/2019/02/08/equine-influenza-outbreak-great-britain-puts-horse-owners-alert
Animal Health Trust seuraa tarkasti tilannetta Iso-Britanniassa ja muualla Euroopassa:
https://www.aht.org.uk/news/statement-on-equine-influenza-outbreaks-in-vaccinated-horses
FEI:n sivuilta löytyy englanniksi tietoa hevosinfluenssasta:
https://www.fei.org/stories/equine-influenza-what-you-need-to-know
FEI:n kokoama selkeä pdf hevosinfluenssasta englanniksi:
https://inside.fei.org/system/files/Equine%20Influenza%20Outbreaks%20-%20QA%20-%20final_0.pdf
Herpesvirus ja hevosinfluenssa Ruotsissa:
https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/bitradande-statsveterinaren-om-ehv-1-det.htm
Herpesvirus Norjan kilpailuissa:
https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/bekraftat-fall-av-ehv-1-pa.htm
Herpesvirus Ruotsissa uutisissa:
https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/h%C3%A4stt%C3%A4vlingar-st%C3%A4lls-in-f%C3%B6r-att-stoppa-elakt-virus-11969824
Kirjoittaja: Lilli Vehmas