• Hypokoira Elli koulun penkillä.
  Tarinat

  Hyvin tehdystä työstä herkullista palkkaa – hypokoira Ellin arkea

  Hannikan perhe oli pitkää miettinyt hypokoiran hankkimista sen jälkeen, kun perheen Ani-tytär sairastui diabetekseen 3-vuotiaana. Elli tuli Hannikan perheeseen 10 kk:n ikäisenä sattuman kautta. Prosessi hypokoiraksi on ollut pitkä, mutta tänä keväänä Elli lopulta kahden vuoden koulutuksen jälkeen valmistui hypokoiraksi!

  Hypokoira Elli – onnekas sattuma

  Hannikan perheen kiinnostus hypokoiraan lähti siitä, kun perheen tytär, Ani, sairastui diabetekseen 3-vuotiaana. Perheen arki on verensokerin mittausta, jatkuvaa seurantaa ja insuliinin pistämistä. Se, että yrittää toimia ”haimana”, vaatii todellakin jatkuvaa seurantaa. Mutta onneksi koirasta voi olla apua tähän.

  Perheen äiti Susanna oli lukenut hypokoirista, joita Suomessa oli jo muutamia kymmeniä 2010- luvun alkupuolella. Perheessä oli ollut aiemminkin koira, mutta muutamat edelliset vuodet olivat olleet koirattomina. Susanna ajatteli myös, että mikäli perheeseen joskus tulisi koira, yritettäisi siitä kouluttaa hypokoira.

  ”Elli tuli meille hiukan vahingossa, nopeasti ja yllättäen. Ystäväni kysyi, voisimmeko ottaa 10 kk ikäisen Havannan pennun, koska perhe, jonka kanssa Elli asui, ei voinut pitää sitä enää. Ja näin meillä oli yhtäkkiä koira, joka ei ollut vielä edes sisäsiisti!” kertoo Susanna. Ellillä oli paljon muutakin oppimista edessään, sillä Elli pääsi heti kolmen viikon tutustumisen jälkeen lomalle Espanjaan kuukaudeksi.  Samaan aikaan Hannikat laittoivat hakemuksen Hypokoira -yhdistyksen järjestämään hypokoirakoulutukseen, joka alkaisi samana syksynä.

  Kuinka hypokoira koulutukseen voi hakea

  Hypokoirakoulutukseen voi hakea hypokoirayhdistyksen sivulta. Heille täytetään hakemuskaavake, jossa on erilaisia kysymyksiä koirasta ja omistajasta sekä siitä kenelle koiraa ollaan kouluttamassa. Tämän haastattelun perusteella hypokoira yhdistys valitsee koirat. Valintaan vaikuttaa paljon myös se, paljonko kurssille on koiria hakemassa. Hannikat mahtuivat mukaan arkipäivän koulutukseen, yleensä viikonloppukoulutukset täyttyvät ensimmäisinä. Periaatteessa kaikki rodut, paitsi lyhytkuonoiset, sopivat hypokoiriksi. Koulutus maksaa useamman tonnin ja tämän lisäksi päälle tulee vielä matkakuluja hotelleineen ja tietenkin namipalkat.  

  Hypohajun opettelu oli hauskaa puuhaa.
  Elli tykkäsi hypohajun opettelusta.

  Ellin hypokoira koulutus kesti lähes kaksi vuotta. Lyhyesti tiivistettynä koulutus on hajujen oppimista, paljon palkkaa, testien suorittamista ja ympäristötreeniä. Hypohajun opetteleminen oli Ellistä hauskaa puuhaa. Ja nopeasti hän sen oppikin. Matala ja korkea verensokeri myös tuoksuvat samalta, joten Elli osaa nyt ilmaista ne molemmat. Tänä keväänä ahkeruus lopulta palkittiin ja Elli sai työliivit. 

  Hypokoira työskentelee liiveissä

  Työliivejä käytetään silloin, kun kuljetaan koiran kanssa paikoissa, jonne koirat eivät normaalisti ole tervetulleita. Ellillä on oikeus päästä esimerkiksi ruokakauppaan ja ravintoloihin. Myöskin lentäminen onnistuu matkustamotiloissa. Toki Elli pääsee yleensä ilman liivejäkin matkustamoon, koska se painaa alle 8 kg.

  Hypokoira Elli ja Ani.
  Hypokoira työskentelee liiveissä.

  Ihmisten olisi hyvä muistaa, että kun näkee koiran, jolla on työliivit päällä, koiraa ei saa häiritä. Usein ihmiset tulevat kyselemään mikä on hypokoira ja koittavat myös päästä silittämään. Koiran tulisi kuitenkin keskittyä työhönsä eli reagoimaan sokerien aiheuttamaan hajun vaihteluun.

  Elli ei myöskään juuri pidä vieraista ihmisistä, mikä saattaa johtua sen pentuajasta, jolloin se ei silloin juuri saanut sosiaalistumisharjoituksia. Tästä huolimatta Elli käy ilmaisemassa matalat myös vieraille ihmisille, mikä on erittäin hieno osoitus Ellin rohkeudesta, koska se ei välttämättä anna vieraiden kovin helpolla koskea itseensä, mutta on kuitenkin sen verran rohkea että ilmoittaa vieraalle tilanteesta.

  Hypokoiran huikea hajuaisti

  Käytännössä Elli ilmaisee tönimällä sääreen. Matkan varrella hän on kuitenkin välillä lisännyt omia tehosteitaan ilmaisuun. Saattaapi välillä laulaakin. Ehkä huikeinta koiran hajuaistissa on se, että kuinka koira voi osatakin ilmaista siinä kohtaa, kun sokerit ovat vasta lähtemässä alaspäin. Usein Elli ilmoittaa jo etukäteen, noin varttia ennen kuin sokerit ovat matalalla. Samoin toimii korkeiden sokereiden kanssa. Jos sokerit ovat lähdössä nousuun, tapahtuu koiran nenässä jotain ja se osaa ilmoittaa asiasta ajoissa, jolloin saadaan laitettua insuliinia tarpeeksi ajoissa!

  Suurin apu Ellistä on yöaikaan. Elli alkoi ilmaista öisin noin puolen vuoden päästä hypohajun oppimisesta ja tulee aina herättämään, kun Anin sokerit ovat joko laskusuunnassa tai alhaalla ja hoitaa samalla tavalla myös, kun verensokerit ovat korkealla.

  Hypokoira Elli ja hyvä palkka.
  Hypokoira Ellin mielestä parasta työssä on hyvä palkka!

  Tärkeintä Ellin mielestä hypokoiran työssä on palkkaus. Mitä paremmat herkut, sen tehokkaampaa on työskentely. Hypokoiran työssä on tärkeää, että päivittäinen ruoka on ravitsevaa ja herkullista, jotta jaksaa töitä tehdä.