• Tietoisku

    Ihana, kamala laidun

    Kevään koettaessa laitumet alkavat vihertää ja suorastaan kutsuvat hevosia syömään mahan täyteen herkullista ruohoa. Ruoho ei kuitenkaan sovi kaikille hevosille. Erityisen haitallista ruoho on hevosille ja poneille, jotka sairastavat joko hevosen metabolista oireyhtymää (EMS) tai aivolisäkkeen keskilohkon toimintahäiriötä (PPID).

    Näissä sairauksissa sokeriaineenvaihdunnan säätely on häiriintynyt ja runsas sokeripitoisuus ruokavaliossa aiheuttaa normaalia voimakkaamman insuliinin erityksen, mikä taas altistaa hevosen kaviokuumeelle. Molemmat sairaudet diagnosoidaan verinäytteen perusteella. EMS diagnosoidaan veren insuliini- ja PPID puolestaan taas ACTH-hormonipitoisuuden perusteella.

    Kaviokuumetta sairastavista hevosista valtaosalla, noin 90%:lla, kaviokuumeen syy on hormonaalinen häiriö. Hevosilla joilla on jo diagnosoitu jompikumpi yllä olevista sairauksista on ehdoton ruohonsyöntikielto. Lisäksi riskiryhmässä olevilta hevosilta tulisi mitata ainakin veren insuliinipitoisuus ja oireiden mukaan mahdollisesti myös ACTH-hormonipitoisuus ennen hevosen laitumelle pääsyä. Erityisesti korkea insuliinipitoisuus altistaa kaviokuumeelle. Riskiryhmässä ovat hevoset jotka lihovat herkästi, ylipainoiset hevoset sekä normaalipainoiset hevoset, joilla on rasvakeräymät niskassa, sään molemmin puolin lavoissa sekä hännäntyvessä. Myöskin hevoset jotka ovat joskus sairastaneet kaviokuumeen tulisi tutkia ennen laidunkautta.